Доступність посилання

ТОП новини

СБУ оприлюднила фотографії та імена спецназівців Росії, які воюють на Донбасі проти України


Доказова база буде передана і в міжнародні судові інстанції – полковник Найда

Служба безпеки України продемонструвала імена, фотографії та особисті данні бійців спецпризначення, які воювали на сході України. Самі затримані сказали представникам ОБСЄ, що діяли за наказом командування – лише ходили у розвідку та не мали повноважень відкривати вогонь.

Служба безпеки України оприлюднила низку фотодоказів та документів, щодо перебування російських військ, зокрема спецпризначенців Головного розвідувального управлення Генштабу Російської Федерації. Бійці саме цього підрозділу, за інформацією СБУ, були затримані 16 травня українськими бійцями 92-ї окремої механізованої бригади разом із контррозвідниками.

За словами радника голови СБУ Маркіяна Лубківського та начальника департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Віталія Найди, докази були отримані різними методами – у результаті технічних операцій, контррозвідувальної діяльності та пояснень затриманих Євгена Єрофеєва та Олександра Александрова – спецпризначенців із 3-ї окремої гвардійської Варшаво-Берлінської червонопрапорної ордену Суворова 3-го ступеня бригади спеціального призначення ГРУ Генштабу Російської Федерації. Бійці цієї бригади брали участь у двох Чеченських війнах, військових операціях в Афганістані та Косові.

Як було відомо раніше з пояснень затриманих спецпризначенців, вони зайшли до України наприкінці березня цього року разом із 2-м окремим батальйоном 3-ї окремої бригади військ спецпризначення – загалом 220 осіб. Командує підрозділом майор Костянтин Напольских за позивним «Фагот»

СБУ оприлюднила імена тих, кого змогли впізнати.

За даними Служби безпеки, військові цієї бригади перебували на території України з березня 2014 року та початку дислокувалися у Криму. Технічними засобами, наголосив Найда, СБУ отримала докази перебування росіян в Україні та розклад останніх ротацій. Працівники СБУ наголосили, що після затримання двох бійців 3-ї окремої бригади, решту бійців вивезли додому, в Росію.

СБУ також публікує не лише імена, а й фотографії членів групи капітана Євгена Єрофеєва та інших спецпризначенців, які, як зазначено, виконували бойові завдання на території України та причетні до вбивств не лише українських військовослужбовців, а й мирного населення.

Група спецпризначення ГРУ ГШ під командуванням капітана Єрофеєва виконувала бойові завдання на півночі зони АТО, навіть переходили лінію зіткнення та діяли у тилу.

СБУ також продемонструвало автомат Калашникова із підствольним гранатометом ГП-34. За словами радника голови СБУ Маркіяна Лубківського, такий гранатомет не використовується в українській армії та сильно відрізняється від української моделі.

Калашников із російським гранатометом та російським ножем був захоплений ще 5 травня після ліквідації ще одної групи російських спецпризначенців, наголосив Лубківський.

Також журналістам продемонстрували фотографії спеціальної снайперської гвинтівки «Гвинторіз» – безшумної калібром 9х39 мм. Представники СБУ повідомили, що знайдені в капітана Єрофеєва патрони не мають манкіровки. Саму гвинтівку демонстрували раніше.

Крім того СБУ має документальні підтвердження того, що російських військових нагороджували за супровід реактивної артилерії залпового вогню «Град» на місця обстрілів.

СБУ вважає спецпризначенців ГРУ Генштабу Росії причетними до гибелі мирного населення через те, у даний час «Гради» обстрілювали не лише військові цілі, а й мирні поселення.

Наразі проти затриманих спецпризначенців Єрофеєва та Александрова висунуті обвинувачення по статті 258 частині 3 – тероризм. По цій частині статті вони можуть отримати або довічне ув’язнення, або від 10 до 15 років позбавлення волі. Лубківський вкотре наголосив, що обмін затриманих не планується. Зустріч із російським консулом за інформацією радника голови СБУ поки не відбулася. У російському посольстві Радіо Свобода повідомили, що наразі не мають інформації з цього приводу та попросили зателефонувати пізніше.

Міжнародні організації перевірили стан затриманих

Раніше із затриманими спецпризначенцями зустрічалися представники міжнародних організацій, зокрема спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Як повідомили Радіо Свобода в прес-службі організації, розмова із Єрофеєвим та Александровим відбувалася без присутності представників української влади.

«Обидва визнали, що вони є кадровими військовими Російської Федерації, а один із них повідомив, що отримав там військову освіту. Але вони наполягають, що були на розвідувальній місії та не мали наказу атакувати, хоча й мали зброю», – йдеться у повідомленні моніторингової місії.

Також за словами представників ОБСЄ затримані визнали, що діяли за наказом військового керівництва та були в Україні «на завданнях» раніше. Ротація спецпризначенців мала відбутися за три місяці, говорять затримані.

«Один із затриманих кілька разів стверджував, що російські війська не воюють в Україні. Затримані мають адвоката, який вже відвідував їх у день зустрічі із представниками міжнародних організацій», – повідомляють експерти ОБСЄ.

Затриманих російських спецназівців показали журналістам
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00


Директор «Amnesty International в Україні» Тетяна Мазур повідомила Радіо Свобода, що їм довелося спілкуватися із затриманими у присутності працівника СБУ.

Тетяна Мазур
Тетяна Мазур

«Те, що нам показали, – це чудові умови. Але в нас не було можливості поспілкуватися із затриманими приватно, а саме так ми зазвичай проводимо інтерв’ю про порушення прав людини. Співробітник СБУ не перешкоджав бесіді, але атмосфера не була довірча. Навіть якщо жорстокі методи допиту й були, ми б цього не взнали», – розповіла вона. Мазур не стала коментувати рішення СБУ щодо приватної бесіди затриманих із представниками спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та не допуск на приватну бесіду представників «Amnesty International в Україні»

Як повідомив журналістам полковник СБУ, начальник департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Віталій Найда, слідство по затриманих відбуватиметься дуже ретельно, але у встановлені законом терміни. Також уся доказова база по участі вже затриманих та інших військовослужбовцях збройних сил Росії буде передана у міжнародні судові інстанції.

На цю ж тему:

21.05.2015
Спецназ Росії на Донбасі: вбиті і полонені

«Загальні втрати супротивника під Дебальцевим нами оцінені в кількості близько 2000 осіб» – український спецназівець далі
16.05.2015
Звідки і як прибув «Бук», яким, ймовірно, збили «Боїнг» – дослідження Bellingcat

На сайті Bellingcat систематизовані фотографії і відеозаписи очевидців далі
19.02.2015
Є докази обстрілів української армії з території Росії – дослідження

«У 9 із 10 вивчених атак вогневі позиції розташовувалися – поза всяким сумнівом – на території Росії» далі
  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG