Доступність посилання

ТОП новини

НАТО про ПРО в Україні нічого не знає – генерал Брідлав


НАТО: прямих доказів розміщення ядерних боєголовок Росії в Криму немає
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Альянс заявляє, що досі ще не має прямих доказів розміщення ядерних боєголовок Росії в Криму

Брюссель – НАТО називає безвідповідальними сигнали з Росії щодо розташування ядерної зброї на території незаконно анексованого нею Криму. Водночас, представники альянсу запевняють, що досі жодних ознак цього не було помічено. А щодо ідеї розміщення систем протиракетної оборони в Україні, в союзі НАТО кажуть, що нічого про це не відають. Хоча такий вимір там і називають «цікавим».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Системи ПРО на території України – це цікавий вимір», – відповідаючи на запитання Радіо Свобода, каже голова Військового комітету НАТО, генерал Кнуд Бартелс, – «але не більше». Насправді, військові командувачі НАТО пояснюють, що їм щодо розміщення систем протиракетної оборони в Україні не відомо нічого крім того, що повідомлялося в пресі.

Філіп Брідлав
Філіп Брідлав

«Ми справді з цього приводу не маємо жодних деталей чи якоїсь більшої інформації, попри ту, що ви читали в пресі», – каже головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі, американський генерал Філіп Брідлав.

Раніше секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов не виключив, що Україна розпочне консультації щодо розміщення компонентів системи протиракетної оборони на своїй території. В інтерв’ю українському інформагентству Турчинов пояснив це необхідністю протидіяти можливій ядерній загрозі з боку Росії.

Доказів розміщення ядерної зброї в Криму у НАТО досі немає

Тим часом, після агресивних дій та приготувань, які демонструє Російська Федерація, Північноатлантичний союз зміцнює і свої можливості, – кажуть у штаб-квартирі НАТО, де у четвер завершилися консультації на рівні міністрів оборони. Щоправда, погрози про розміщення в анексованому Криму ядерної зброї, що лунають з Кремля, командувачі НАТО називають безвідповідальними, але прямих доказів розташування в Криму ядерних озброєнь представники НАТО не бачили, каже генерал Брідлав.

Більшість систем-носіїв ядерних боєголовок, використовуваних Росією, мають подвійне застосування: і для звичайних і для ядерних озброєнь. Деякі з них вже там розміщені
Філіп Брідлав

«Повідомлення в пресі про розташування в Криму та можливість застосування ядерної зброї ми вважаємо безвідповідальним, як для ядерної держави, – пояснює він. – Водночас, ми, власне, не бачили жодних прямих змін, але це не означає, що вони не можуть статися. Не забуваймо, що більшість систем-носіїв ядерних боєголовок, використовуваних Росією, мають подвійне застосування: і для звичайних і для ядерних озброєнь. Деякі з них вже там розміщені».

НАТО має дуже безпечну надійну та потужну систему ядерної протидії
Філіп Брідлав

«З огляду на таке ядерне позиціонування Росії ми не потребуємо змін. НАТО має дуже безпечну надійну та потужну систему ядерної протидії», – додає головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі.

Росія підвищує бойову здатність російсько-сепаратистський сил на Донбасі

Щодо оцінок внеску Росії у розпалювання конфлікту на Донбасі, Брідлав зауважує, що НАТО бачить в сепаратистських лавах подальші «військові навчання, допостачання зброї та матеріалів, зміцнення та покращення командного контролю, організації та іншого». «Результатом цього є те, що військові формування (на Донбасі) підвищили свою бойову здатність, від якої вони мали б тепер, з огляду на Мінські угоди, утриматися», – зауважив Брідлав.

Генерал Кнуд Бартелс також повідомив, що українсько-натовські відносини базуються на допомозі альянсу в трансформації та модернізації українських Збройних сил. Свідченням прямої підтримки є створення трастових фондів. З іншого боку, в цьому сенсі послідовно розвивається й двостороння військова співпраця України з окремими країнами альянсу.


На цю ж тему:

20.05.2015
Чи стане американська система ПРО в Україні відповіддю на ракети Росії в Криму?

РНБО говорить про готовність України розташувати на своїй території системи протиракетної оборони США – для захисту від Росії далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG