Доступність посилання

ТОП новини

Українських полонених продають і вивозять до Росії – волонтер


Прикордонний пункт Ізварино. Серпень 2014 року
Прикордонний пункт Ізварино. Серпень 2014 року

Родичі українських полонених просять у російських правозахисників допомоги

Родичі українських військових, які потрапили у полон на Донбасі і, ймовірно, перебувають на території Росії, направили відкритого листа російським правозахисникам із проханням допомогти у звільненні їхніх рідних. У листі також міститься інформація, оприлюднена українськими волонтерами про те, яким чином відбувається перевезення українців через кордон, а також про так званий «ринок рабів», на якому продають українських полонених.

31-річний Віталій Кондрацький, капітан десантних військ, який служив у 80-й окремій аеромобільній бригаді зник 5 вересня під час бою біля Щастя Луганської області. З того часу родичі не мають з ним зв’язку. Його прізвище є у списку зниклих, направленому у відкритому листі до російських правозахисників.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Мати Віталія Тамара Кондрацька розповідає, що нічого конкретного про місцеперебування сина родині не говорять.

То нам сказали, що він сидить десь у Луганській області, то у Луганську, то там, то там… Начебто він у Ростові. Але то все чутки, конкретно ми нічого не знаємо
Тамара Кондрацька

«Ми здавали тест на ДНК, слава Богу, не підтвердилося, що він є серед загиблих, чиї рештки були знайдені. То нам сказали, що він сидить десь у Луганській області, то у Луганську, то там, то там… А зараз взагалі, нічого не кажуть. Начебто він у Ростові. Але то все чутки, конкретно ми нічого не знаємо», – розповіла Радіо Свобода мати Віталія Кондрацького.

«Ринок рабів»: 500 доларів за українсько полоненого

У відкритому листі родичів українських полонених до російських правозахисників, опублікованому на сайті «Відкрита Росія» йдеться, що наразі на території Російської Федерації перебуває від 400 до 700 українців, які зникли на Донбасі і, ймовірно, були вивезені на територію Росії, зокрема у Чечню. Цього листа підготувала українська журналістка і волонтерка Ганна Івінська.

Ганна Івінська
Ганна Івінська

«Перші хлопці, яких ми розшукуємо – це прикордонники, які були у «довжанському котлі», вони зникли 7 липня. Також є хлопці з «іловайського котла», які також були взяті і яких також перекидали. Люди, які живуть там і нам допомагають, бачили, яка КаМАзи з нашими полоненими були вивезені. Це відбувається через декілька пунктів – Ізварине і пункти, які знаходяться біля Гудково. Їх везуть через Краснодон або Свердловськ», – розповіла волонтерка Радіо Свобода.

За словами Івінської, українських заручників постійно перевозять з місця на місце.

Під Краснодоном існує такий собі ринок рабів, де торгують нашими полоненими. Навіть називалася стартова ціна 500 доларів. Деякі полонені, які повернулися додому, розповідають, що їх вивозили у Росію
Ганна Івінська

«Під Краснодоном існує такий собі ринок рабів, де торгують нашими полоненими. Навіть називалася стартова ціна за душу, яка становила 500 доларів, – продовжує Ганна Івінська. – Деякі полонені, які вже пройшли обмін і повернулися додому, розповідають, що їх вивозили у Росію, при чому, вивозили не один раз, їх постійно тасують – то до СІЗО у Ростові, то знову назад до Луганська, потім знову у якесь інше СІЗО».

Окрім розповідей військових, які повернулися з полону, інформація, що українські заручники перебувають на території Росії підтверджується і дзвінками, які йшли на телефони родичів із російських номерів. Траплялося, що номер зниклого, який тривали час був поза зоною досягнення вмикався на території, наприклад, Чечні.

Українські заручники повторюють долю чеченських – російська правозахисниця

Зоя Светова
Зоя Светова

Допомогти в ситуації українським волонтерам погодилася російська журналістка та правозахисниця Зоя Свєтова. Упродовж півроку вона займається українськими громадянами, яких утримують у російських СІЗО. У нинішній ситуації зі зникненням людей на Донбасі Свєтова проводить паралелі з тим, що відбувалося під час чеченських воєн.

Cам факт того, що родичі не можуть знайти своїх дітей, нагадує історію, яка була у Чечні
Зоя Светова

«На Донбасі Росія, ну чи «ополченці», воюють з громадянами України. Цих українських громадян беруть у полон, а що відбувається з ними далі, ми не знаємо. Але сам факт того, що родичі не можуть знайти своїх дітей, нагадує історію, яка була у Чечні», – сказала російська правозахисниця в інтерв’ю Радіо Свобода.

Що українська влада робить для звільнення полонених?

Мати зниклого Віталія Кондрацького вважає, що українська влада робить замало для звільнення захоплених військових. Вона каже, що допомога головним чином йде від волонтерів.

Віталій Кондрацький
Віталій Кондрацький

Таке враження, що ніхто нашими хлопцями не займається. Все лише відмовки – чекайте, чекайте…
Тамара Кондрацька

«Ми відчуваємо, що взагалі нічого не робиться. Таке враження, що ніхто нашими хлопцями не займається. Все лише відмовки – чекайте, чекайте… Якби не волонтери, якби не афганці, то взагалі не знаю, що було б», – скаржиться Тамара Кондрацька.

Роман Яцинич, полковник запасу, працює з родинами військових, що зникли на Донбасі 5 вересня. У той день, після оголошення перемир’я, на сході України загинули десятки військових і багато потрапили у полон. Проте, вважає Яцинич, минуло понад півроку, але для їхнього звільнення не було зроблено достатньо, а усі звернення до влади жодного результату не дали.

«Маємо шість звернень до нашого президента, два до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та два до голови СБУ Наливайченка – жодного зрушення», – наголошує Яцинич.

Юрій Тандіт
Юрій Тандіт

Переговорник Міжвідомчого центру з питань звільнення полонених та заручників при СБУ Юрій Тандіт запевняє Радіо Свобода, що українська влада робить все можливе для звільнення заручників. Що ж до вивезення заручників до Росії, то, говорить він, такі випадки і справді є, і українській стороні про це відомо.

«На сьогоднішній день звільнено понад 2 тисячі 700 людей, – говорить Тандіт. – Щодня звідти виходять люди. І допомагають у цьому не лише ті, про кого голосно кричать деякі псевдопатріоти, коли хлопців звільняють, але також відбуваються спеціальні операції. Є також безіменні герої, які просто виводять звідти наших хлопців».

За словами Юрія Тандіта, наразі у полоні бойовиків, а також на території Росії перебуває близько 300 українських військових. Проте, за словами Романа Яцинича, кількість тих, хто перебуває у полоні та зникли безвісти сягає 1,5 тисячі.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG