Доступність посилання

ТОП новини

Ризький «саміт нерозширення»: безвізовий режим з ЄС Україні буде, як Київ виконає критерії


«Сильне занепокоєння» не допоможе – акція в Ризі для ЄС
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Українці та грузини зібрались у Ризі біля Національної бібліотеки Латвії, де проходить саміт «Східного партнерства». Учасники акції тримають у руках прапори двох держав та плакати з написами «Зупиніть російську агресію!», «Ми народжені вільними від віз», «Сильне занепокоєння не допоможе».

«Це – нова ера нашого партнерства, нова стадія. Це може бути не сенсаційним, але це приносить зиски для наших людей. І ми над цим працюємо» – Моґеріні

Рига – Лідери 28 країн-членів ЄС та шести держав «Східного партнерства» зустрічаються в Ризі для вирішення напрямку руху ініціативи ЄС для пострадянських країн. Очікується, що у підсумковій декларації буде заявлено, що в разі виконання всіх необхідних критеріїв Україна може розраховувати на безвізовий режим з Євросоюзом, але наразі європейської перспективи Україні об’єднана Європа дати не готова.

ЗАВАНТАЖИТИ

Президент України Петро Порошенко прибув на основне засідання саміту у п’ятницю зранку в приміщенні новозбудованої Національної бібліотеки Латвії у доброму настрої. Посміхаючись, він привітався з президентом Європейської ради Дональдом Туском та президентом Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером і тепло розцілувався з вбраною в білу сукню прем’єром Латвії, яка головує в ЄС, Лаймдотою Страуюме.

Після кількох митей фотографування Порошенко перемістився з місця поміж Туском та Юнкером і став поруч з латвійським прем’єром для нового фотографування, але через мить, проходячи повз пресу, вирішив з нею не спілкуватися.

За сонячної погоди лідери країн прибували кортежами з великої інтесивністю – так, що булі «кортежні затори».

Анґела Меркель
Анґела Меркель

Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що у спільній декларації саміту «Східного партнерства» для України буде закріплена перспектива безвізового режиму в разі виконання критеріїв, а також буде заявлена позиція щодо непорушності територіальної цілісності України.

Буде чітка перспектива для безвізового режиму до кінця цього року, якщо будуть виконані необхідні критерії
Анґела Меркель

«Розмова була дуже гармонійною, і ми дійшли домовленостей. Буде спільна декларація, в якій всі погодилися, що територіальна цілісність всіх країн має поважатися. І буде чітка перспектива для безвізового режиму до кінця цього року, якщо будуть виконані необхідні критерії», – сказала Меркель, розповідаючи про підсумки робочої вечері лідерів в старовинному торговельному будинку в центрі Риги – якраз поруч з Музеєм радянської окупації Латвії.

«Європейські прагнення» – не перспектива

Даля Ґрібаускайте
Даля Ґрібаускайте

Президент Литви Даля Ґрібаускайте, прибувши на основне засідання, сказала, що в підсумковій декларації саміту будуть визнані європейські прагнення України, Грузії та Молдови – себто, держав «Східного партнерства», які йдуть в авангарді євроінтеграції і мають угоди про асоціацію з ЄС, підписані минулого року.

Ми підтримуємо країни, які проводять реформи та хочуть стати європейськими
Даля Ґрібаускайте

«Звичайно, ми підтримуємо країни, які проводять реформи та хочуть стати європейськими», – сказала литовський лідер.

Ґрібаускайте додала, що в питанні безвізового режиму Єврокомісія наприкінці року «дасть нову оцінку ситуації, і ми очікуємо більш позитивного результату до кінця року».

Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер

Щодо ідеї Ризького саміту, то президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Ризький саміт «не є самітом розширення», а є самітом партнерства. І наразі, за його словами, ЄС не готовий дати європейську перспективу жодній з країн-учасниць «Східного партнерства».

Відтак очікується, що в підсумковій декларації буде положення про визнання «європейських прагнень та європейського вибору», але не європейської перспективи України, Грузії та Молдови.

«Нова ера», але без сенсацій

Федеріка Моґеріні
Федеріка Моґеріні

Верховний представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Федеріка Моґеріні заявила в Ризі, що в політиці «Східного партнерства» сторони вийшли на рівень «нормальних робочих відносин».

Це – нова ера нашого партнерства, нова стадія. Сьогодні з нашими партнерами ми вийшли на стадію повсякденних нормальних робочих відносин. Це приносить зиски для наших людей. І ми над цим працюємо
Федеріка Моґеріні

«Це – нова ера нашого партнерства, нова стадія. Сьогодні з нашими партнерами ми вийшли на стадію повсякденних нормальних робочих відносин. Це може бути не сенсаційним, але це приносить зиски для наших людей. І ми над цим працюємо», – сказала Моґеріні.

Вона додала, що зважаючи на те, що країни «Східного партнерства» є «такими різними», для ЄС відносини з кожним партнером є важливими.

«Європейці не могли скасувати візи для українців вже в Ризі»

Остап Семерак
Остап Семерак

В Ризі європейська перспектива України не зазнала невдачі, вважає член парламентського комітету з євроінтеграції, депутат від «Народного фронту» Остап Семерак. За його словами, суспільні очікування щодо безвізового режиму були дещо «перегріті»: скасувати візи прямо у Ризі Євросоюз не міг.

В суспільстві, звичайно, були очікування найбільші стосовно скасування візового режиму. Але ці очікування були перегріті. Загалом Ризький саміт є позитивним. Вони говорять про перспективи членства України в ЄС
Остап Семерак

«В суспільстві, звичайно, були очікування найбільші стосовно скасування візового режиму. Але ці очікування були перегріті, і європейці не могли скасувати візи для українців вже в Ризі. Перша причина – тому що, це суперечить їхнім процедурам, бо процедура є трішки довшою, а друге – очевидно, європейці відчувають тиск з боку Росії. Але в підсумку Ризького саміту ми отримали дату. Ризький саміт ухвалив кілька документів. Це є Декларація саміту Європейської народної партії і Декларація самого європейського саміту. Загалом Ризький саміт є позитивним. Позитив я бачу в тому, що в деклараціях є позитивні оцінки щодо принципових для України речей. В першу чергу, іде мова про можливість запровадження миротворчої місії ЄС для реалізації Мінських угод. Наступне – ЄС задекларував, що він бачить запровадження всеохопної зони вільної торгівлі між Україною і ЄС з 1 січня 2016 року. І важливим моментом є те, що, оцінюючи, в часи агресії Російської Федерації, рівень реформ, які відбуваються в Україні, – вони говорять про перспективи членства України в ЄС», – сказав Семерак.

В Ризі, після завершення основної частини саміту, президент Порошенко планує провести низку двосторонніх зустрічей – з німецьким канцлером Анґелою Меркель, французьким президентом Франсуа Олландом – Німеччина та Франція є учасниками «нормандського формату» мирного врегулювання конфлікту на Сході України.

Також має бути зустріч з британським прем’єром Дейвідом Камероном, який отримав новий переконливий мандат на парламентських виборах у Британії раніше цього місяця.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG