Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони: Збройні сили України не утримують полонених або заручників


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство оборони України заявляє, що Збройні сили не утримували і не утримують заручників чи полонених.

«Збройні сили України ніколи не утримували у «заручниках» або «в полоні» ні цивільних осіб, ні комбатантів, яких підозрюють у терористичній діяльності на території Донецької і Луганської областей», – мовиться в заяві прес-служби Міноборони.

Таким чином у відомстві відреагували на звіт міжнародної правозахисної організації Amnesty International, яка заявила, що обидві сторони конфлікту на Донбасі вдаються до тортур.

У Міноборони заявили, що цей звіт містить випадки перекручування фактів і підміни понять.

«Збройні сили України здійснюють свою діяльність у суворій відповідності до чинного законодавства, в першу чергу закону України «Про демократичний цивільний контроль над воєнною організацією і правоохоронними органами держави». Відповідно, вони не утримують осіб, затриманих під час конфлікту на сході України, і не використовують для цього об’єкти Міністерства оборони України», – наголосили у відомстві.

За повідомленням, затримання підозрюваних у посяганні на засади державної безпеки, вчиненні дій, спрямованих на насильницьку зміну або повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, у терористичній діяльності, вчиненні інших правопорушень є прерогативою Служби безпеки України.

«Про факти затримань, відкриття кримінальних проваджень, їх направлення до суду постійно повідомляється на офіційному сайті СБУ, під час брифінгів та інтерв’ю керівництва Служби», – додали в Міноборони.

У звіті Amnesty International йдеться про те, що обидві сторони конфлікту на сході України вдаються до тортур і катування полонених. Організація закликала ООН і експертів терміново направити місію в Україну для відвідування всіх місць утримання полонених унаслідок конфлікту на сході країни, а Київ – розслідувати повідомлення про катування.

Служба безпеки України після цього запропонувала провести зустріч з представниками цієї організації і заявила, що «ні в СБУ, ні в Україні не утримується ніяких полонених».

XS
SM
MD
LG