Доступність посилання

ТОП новини

В СБУ і «Правому секторі» відповіли Amnesty International щодо звіту про тортури


«Ми виявили щонайменше 4 недавніх випадки, коли сепаратисти стратили чотирьох полонених солдатів» – Янков

І бойовики сепаратистських угруповань на Донбасі, й українські бійці жорстоко поводяться із захопленими у полон, йдеться у звіті міжнародної організації Amnesty International. Документ, під назвою «Зломлені тіла. Тортури та позасудові страти на сході України», складається із 33 сторінок і містить інтерв’ю з колишніми полоненими, які розповідають про тортури, побої, публічні страти у період з липня 2014 року до квітня 2015-го. Amnesty International підтверджує свідчення потерпілих медичними документами (рентгенівськими знімками поламаних кісток, лікарняними записами), фотографіями синців та інших травм.

ЗАВАНТАЖИТИ

«Коли вони привели 110 з нас до підвалу колишньої будівлі СБУ у Донецьку, почали бити і допитувати, шукали урядовців та місцевих жителів», – розповів Amnesty International боєць батальйону «Донбас», який потрапив у полон до сепаратистів під час битви за Іловайськ. Чоловік побажав залишитись неназваним, бо члени його родини досі живуть на території, тимчасово не підконтрольній Україні.

За словами бійця, поранених українських солдатів відпустили, здорових взяли під варту, а близько 20 людей, які виявилися військовими високого ранку або місцевими жителями, жорстоко били. Дмитро Куліш, один із них, стверджує в інтерв’ю Amnesty International, що його били щодня. Одного разу він не зміг піднятись: виявилось, що його хребет зламаний у двох місцях.

Красимір Янков
Красимір Янков

Історії катувань і іншого жорстокого поводження з затриманими трапляються дуже часто з обох сторін фронту, каже представник Amnesty International Красимір Янков.

«Ми опитали 33 колишніх полонених, із яких 17 були у полоні у сепаратистів і 16 – у сил, як підтримують українську владу. Усі – за винятком одного – розповіли нам про жорстокі побиття чи інші випадки жорстокого поводження, які відбувалися особливо у перші години і дні безпосередньо після їхнього затримання», – зауважив Янков.

Він також наголосив: є дуже багато чуток про різні жахіття війни, інколи це й «умисні викиди інформації».

«У лютому та березні з’явилися історії про масову кастрацію українських полонених, але вони не підтвердились. Недавно було поширено відео про нібито спаленого живцем «ополченця». Ми теж перевіряли цю інформацію, але вона не підтвердилась», – зазначив представник Amnesty International.

Сепаратисти стратили чотирьох українських військових – Янков

Колишні полонені, за словами Красиміра Янкова, змальовували побої, тортури електричним струмом, підвішування до стелі, а також страти.

«Ми виявили щонайменше 4 недавніх випадки, коли сепаратисти стратили чотирьох полонених солдатів. Ці дані базуються на свідченнях очевидців, які це бачили, на даних документів, тобто аутопсії тіл вбитих солдат», – заявив він.

Командир батальйону «Спарта» угруповання «ДНР» «Моторола» відмовився надавати будь-які коментарі Радіо Свобода.

У так званому «міністерстві внутрішніх справ» «ЛНР» звинувачення Amnesty International назвали «повною нісенітницею». Черговий «міліції» у телефонній розмові з Радіо Свобода сказав: «Ми нікого не страчуємо, ми тільки обмінюємо, не слухайте усілякі дурниці». На прохання назвати своє ім’я, він відповів: «Я не можу Вам представитись, це службовий телефон» .

У квітні заступник так званого «міністра державної безпеки» угруповання «ДНР» Леонід Баранов стверджував у коментарі «Коммерсантъ FM», що представники Amnesty International ніколи не приїжджали на територію «ДНР» і назвав заяви про те, що сепаратисти катують українських військових «дурницями».

В Україні жодних полонених не утримують – СБУ

Щодо української сторони, особливе занепокоєння Amnesty International викликає «Правий сектор» – повідомляють, що організація використовувала занедбаний дитячий табір поблизу Дніпропетровська як в’язницю. Там утримували десятки цивільних полонених, щоб здерти гроші з їхніх сімей.

Артем Скоропадський
Артем Скоропадський

Керівник інформаційного центру «Правого сектору» Артем Скоропадський заявив Радіо Свобода, що «інформація Amnesty International про «Правий сектор» щодо катування та вимагання викупу від родичів полонених, яка міститься у звіті організації, не відповідає дійсності». Він також стверджує, що під молодіжним табором, де нібито облаштували в’язницю, мається на увазі база «Правого сектору».

На звинувачення Amnesty International відреагувала і СБУ. У повідомленні, розміщеному на сайті СБУ 22 травня, сказано:

«В Україні не утримують жодних полонених. Сьогодні СБУ затримує осіб, які підозрюються у посяганні на основи державної безпеки, вчиненні дій, скерованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, терористичній діяльності, скоєнні інших правопорушень. За рішенням суду, СБУ застосовує до них міру запобіжного заходу – тримання під вартою».

Україна має розслідувати усі воєнні злочини, у тому числі і на непідконтрольній території – Amnesty International

Amnesty International закликала обидві сторони конфлікту відмовитися від тортур, адже це – воєнний злочин. Незважаючи на те, що угруповання «ДНР» та «ЛНР» не є визнаними державними утвореннями, вони теж несуть відповідальність за такі дії згідно з Міжнародним гуманітарним правом.

Денис Кривошеєв
Денис Кривошеєв

Заступник директора програми Amnesty International у Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв наголошує, що Україна має на найвищому рівні оголосити позицію щодо нетерпимості до катувань та жорстокого поводження. Також Україна повинна розслідувати випадки жорстокого поводження з людьми на усій своїй території, у тому числі і тій, яку зараз контролюють сепаратисти.

«Є об’єктивні обмеження: складно туди потрапити, провести слідчі дії, але інформація про те, що там відбувається, є. Імена жертв, імена тих, хто, ймовірно, мав до цього стосунок, також є. Ця інформація має зберігатися і перевірятися до того часу, коли притягнення цих людей до відповідальності стане можливим», – наголосив Кривошеєв.

Amnesty International надіслала згаданий звіт та рекомендації щодо наступних дій Генпрокуратурі, СБУ, МВС, Міноборони, Верховній Раді, іншим українським органам влади. Також організація закликала Російську Федерацію забезпечити розслідування щодо тих осіб, які перебувають на території Росії, й котрих підозрюють у злочинах на Донбасі..

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG