Доступність посилання

ТОП новини

Інтернет для Путіна: до чого може призвести страх перед Майданом


Володимир Путін. Архівне фото
Володимир Путін. Архівне фото

Щоб дізнатися якісь реальні новини про Росію та світ, росіянам доведеться летіти у братній Китай – він стане для них справжнім оазисом свободи

(Рубрика «Точка зору»)

Коли ще кілька років тому я говорив своїм російським друзям, що справа йде до ліквідації в Росії інтернету і що представники влади із заздрістю дивляться на Китай, в якому контроль над всесвітньою павутиною – звична справа, це твердження викликало саркастичні посмішки. Справді – як можна порівнювати демократичну Росію – за всіх застережень – із комуністичним Китаєм? І як можна обмежити доступ до всесвітньої павутини, якщо він вже наданий?

Український Майдан і війна Кремля проти України продемонстрували, якою сильною є зацікавленість Путіна в пропаганді і яким величезним – страх авторитарного правителя перед народним повстанням і можливим покаранням за розграбування Росії і воєнні злочини. І ось на тлі очікування економічного краху з’являється дивний указ Путіна про перетворення міжнародного сегменту інтернету для органів влади в російський. У цьому сегменті повинні до 2017 року почати працювати всі державні структури. Але заковика в тому, що такого сегмента немає. І в Російській асоціації електронних комунікацій не розуміють, звідки йому взятися і що взагалі з технічної точки зору означає путінський указ.

Пояснюю. Звичайно, не можна для державних органів створити якесь особливе «захищене» місце в мережі. Але зате можна «захистити» саму мережу на території країни, допускаючи в неї тільки те, що не загрожує державній безпеці. Навіщо надавати доступ до сайтів ворога? Навіщо сприяти тиражуванню «брехні про великого Путіна»? Навіщо множити розмови про економічні проблеми? Навіщо сприяти поширенню аморальності?

Про Путіна краще читати на сайті президента. Новини отримувати з рук найбільш чесних у світі співробітників телеканалів LifeNews і «НТВ» – язик не повертається назвати цю зграю журналістами. Про економіку вам все розкажуть професійні розкрадачі бюджету з відповідних відомств. Замість обміну інформацією в соціальних мережах, які перебувають під контролем ворога, краще користуватися своїми. Патріотичними.

Простіше кажучи – якщо росіяни дозволять Путіну затриматися в Кремлі до 2017 року, це буде рік остаточного зникнення інтернету на території Росії та її сателітів. Тобто інтернету в розумінні вільного обміну інформацією. На екранах комп’ютерів буде з’являтися виключно те, що схвалено владою. Власне, росіяни так вже жили до початку 90-х – і нічого, більшість навіть була задоволеною. І без всякого інтернету – газета «Правда» його заміняла на всі 100 відсотків.

А для того, щоб дізнатися якісь реальні новини про Росію та світ, доведеться летіти в братній Китай – він стане для росіян справжнім оазисом свободи.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG