Доступність посилання

ТОП новини

Коштів на утримання найвищого в Україні Меморіалу жертвам Голодомору не виділяють 7 років – запит


Меморіал жертвам Голодомору. Дніпропетровщина, 25 травня 2015 року
Меморіал жертвам Голодомору. Дніпропетровщина, 25 травня 2015 року

На Дніпропетровщині 7 років не виділяють коштів на утримання найвищого в Україні Меморіалу жертвам політичних репресій та Голодомору, розташованого біля Дніпропетровська на 9-му кілометрі Запорізького шосе. Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит Радіо Свобода до Дніпропетровської райдержадміністрації.

За текстом відповіді, підписаної виконувачем обов’язків голови Дніпропетровської райдержадміністрації Романом Пруденком, бюджетні гроші на облаштування пам’ятника не виділяються вже 7 років.

«Утримання території, а саме покіс, полив існуючих дерев та прибирання сміття проводиться на патріотично-громадській ідеї силами мешканців району. Неодноразово гранітні плити відновлювались у зв’язку з розкраданням невідомими особами», – йдеться у документі.

Окрім того, в райдержадміністрації поінформували, що Меморіал жертвам політичних репресій і Голодомору обліковується в райдержадміністрації «на балансовому рахунку 141 «Капітальні інвестиції в нематеріальні активи» як незавершене будівництво».

17 травня 2015 року біля Меморіалу жертвам політичних репресій та Голодомору під Дніпропетровськом відбулось вшанування пам’яті репресованих владою та громадськістю. Тоді ж активісти помітили, що пам’ятник перебуває в незадовільному стані.

9-й кілометр Запорізького шосе у Дніпропетровську називають «Полем скорботи». У 1930-і та на початку 1950-х років тут на околиці міста був розташований спеціальний об’єкт НКВС, де ховали розстріляних жертв політичних репресій.

У 1990-і на цьому місці відкрили пам’ятний знак – хрест, а 2008-го року – меморіал у вигляді фігури жінки з померлою дитиною на руках.

За архівними даними, у той період у Дніпропетровську загалом від політичних репресій загинули понад 5 тисяч людей. За іншою інформацією, розстріляних і похованих тут може бути набагато більше.

XS
SM
MD
LG