Доступність посилання

ТОП новини

Патріарха РПЦ Кирила, який пішов у соцмережі, «охрестили тролі»


Карикатура Олексія Кустовського
Карикатура Олексія Кустовського

Глава РПЦ відкрив сторінку в мережі «ВКонтакте», щоб поєднатися з громадою, але запуск його сторінки був затьмарений принизливими коментарями

Москва – Патріарх Російської православної церкви Кирило відкрив особисту сторінку минулими вихідними в популярній російській соціальній мережі, щоб краще взаємодіяти з православними християнами. Але дебют у соцмережах предстоятеля РПЦ був затьмарений шквалом дошкульних коментарів на його сторінці, атеїстичних і мусульманських тролів, які видають із себе шанувальників диявола, а також росіян, незадоволених розкішшю, яка панує в Московському патріархаті.

До кінця першого дня, 24 травня, куратори соцсторінки патріарха були змушені, за повідомленнями, заборонити коментарі.

Патріарх Кирило відкрив сторінку в соціальній мережі «ВКонтакте» – це російська відповідь на Facebook – із нагоди Дня слов’янської писемності та культури в пам’ять про святих рівноапостольних Кирила та Мефодія, які заснували кирилицю.

«По суті, створення сторінки у популярній соціальній мережі має ту ж мету, що й місіонерська робота слов’янських вчителів – донести Слово Боже, використовуючи зрозумілі сучасні засоби комунікації», – сказав агентству ТАСС Володимир Легойда, речник РПЦ.

За його словами, кураторство над сторінкою патріарха в соцмережі здійснює відділ інформації Синоду РПЦ, який Легойда й очолює. Він заявив, що вибрані запитання та коментарі, розміщені на сторінці користувачів «ВКонтакте», будуть передані особисто Кирилу.

Було незрозуміло, чи поінформував Легойда патріарха Кирила про перші дні роботи його сторінки в соцмережі.

«ВКонтакте» не пропонує функцію модераторів, які б прибирали іронічні дописи, перш ніж вони з’являються в розділі коментарів, і сторінка патріарха швидко була переповнена нищівними зауваженнями – скажімо, явним захопленням дияволом, що викликало роздратування тисяч тих, хто підписався на новий акаунт Московського патріарха.

В одному пості, користувач «ВКонтакте» Алік Богоедов висміяв православну церкву за любов до багатства та розкоші, а також будівництво нових дорогих релігійних споруд по всій країні, нехтуючи допомогою бідним: «Я бачу священиків на дорогих іномарках, нові церкви, які насправді не потрібні, але я не бачу ніякої допомоги людям, які поруч».

Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) та глава РПЦ Кирило. Архівне фото
Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) та глава РПЦ Кирило. Архівне фото

​ Деякі коментатори напали на РПЦ за її схильність до багатства, а також за перекриття автошляхів, коли рухаються кортежі церковних чинів.

«Як я можу влаштуватися на роботу в Російську православну церкву?» – іронічно запитав Микита Лихачов.

Дописи, здавалося, нагадали про хвилю обурення в інтернеті у 2012 році, коли з’явилася фотографія патріарха Кирила з годинником за 39 тисяч доларів США, і яку було відредаговано перед публікацією – тоді прес-служба РПЦ прибрала світлини з годинником і розмістила підретушовані фото, але при цьому на лакованому столі залишилося відзеркалення цього годинника.

Патріарх РПЦ Кирило зі своїм дорогим годинником, який на фото після скандалу заретушували, однак залишилось його віддзеркалення на столі
Патріарх РПЦ Кирило зі своїм дорогим годинником, який на фото після скандалу заретушували, однак залишилось його віддзеркалення на столі
Це те, що люди дійсно думають про Вас, це не «Левада-Центр», це правда, хоча Ви навряд чи знайомі з цим поняттям

«Це те, що люди дійсно думають про Вас, це не (соціологічний) «Левада-Центр», це правда, хоча Ви навряд чи знайомі з цим поняттям», – написав інший користувач «ВКонтакте», якого цитує сайт Newsru.ru.

«Патріарх не зміг змусити мене повірити в Бога, але він зумів змусити мене повірити в диявола», – пише Сергій Ярема.

Дошкульні коментарі були зустрінуті з тривогою майже 60 тисячами користувачами «ВКонтакте», які приєдналися 25 травня до сторінки патріарха.

«Де ваша совість, хлопці? – запитав Павло Щербаков. – Якщо ви атеїст, то пишатися цим можна деінде».

«Православні люди, не звертайте уваги на потік бруду на сторінці патріарха Кирила. Все погане для поганих людей!!!» – написав Сергій Ігнатенко.

«Припиніть, – благала Анастасія Спок. – Наш патріарх Кирило, якого ми глибоко поважаємо, не встигає швидко видалити коментарі в часі. Припиніть писати всю цю маячню».

Наразі незрозуміло, скільки коментарів видалили куратори сторінки. Видалені ж коментарі, здавалося, лише підбадьорили деяких критиків патріарха.

«Тепер я дійсно розчарувався в релігії і в патріарху», – написав користувач «ВКонтакте» Леонід Синяков.

«Люди ставлять цілком нормальні запитання, навіть якщо вони носять провокаційний характер. Якщо правда дійсно на вашому боці, то, безумовно, не важко дати відповідь на ці запитання», – додав він.

«Навіщо мати сторінку ВКонтакте, якщо коментарі закриті – тобто, люди не можуть спілкуватися з ним?» – запитав Володимир Шаповалов.

А Євген Фельдман, відомий російський фотожурналіст, написав у Твіттері, що один із його друзів був заблокований у доступі до сторінки патріарха Кирила за непристойний коментар.


На дотичну тему:

24.05.2015
В УПЦ Київського патріархату порадили Кирилу шукати безбожників у Кремлі, а не в Україні

За весь період окупації Криму та воєнних дій на Донбасі керівництво УПЦ (Московського патріархату) так і не засудило дії країни-агресора далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG