Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст України просить Росію екстрадувати сина Джемілєва – депутат


Хайсер Джемілєв
Хайсер Джемілєв

Міністерство юстиції України звернулося до фіскальних органів та Генпрокуратури Росії із запитом про видачу сина національного лідера кримських татар Мустафи Джемілєва Хайсера, якого обвинувачують у вбивстві, для виконання вироку Дніпровського районного суду Києва.

Про це йдеться у відповіді Мін’юсту України на адвокатський запит, який на своїй сторінці у Facebook оприлюднив депутат Верховної Ради України Георгій Логвинський.

У документі зазначається, що відповідний запит був відправлений Мін’юстом України в Генпрокуратуру Росії 21 травня 2015 року, відповідно до Європейської конвенції про видачу правопорушників.

У Мін’юсті також повідомили, що згадане рішення суду Києва щодо вироку Джемілєву-молодшому ухвалене 10 квітня 2015.

«Інформації про результати розгляду Генеральною прокуратурою Російської Федерації запиту про видачу Хайсера Джемілєва не надходило», – зазначають у Мін’юсті України.

Від російської сторони офіційних заяв щодо цього запиту немає.

Справа Хайсера Джемілєва, сина національного лідера кримських татар Мустафи Джемілєва, розглядається в Краснодарському крайовому суді з участю присяжних. Йому висунули звинувачення за статтями «вбивство», «незаконний обіг зброї» і «розкрадання або вимагання зброї, боєприпасів, вибухових речовин».

Хайсера Джемілєва затримали 27 травня 2013 року у дворі його будинку в Бахчисараї, де від пострілу в голову загинув 44-річний будівельник.

Київський районний суд Сімферополя обрав Хайсерові Джемілєву запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Після анексії Криму слідчі органи вирішили розслідувати його справу заново. Хайсера вивезли з кримського СІЗО в Краснодарський край.
Хайсер Джемілєв провину не визнає. Зі слів його захисника, це було вбивство, вчинене через необережність.

Апеляційний суд Києва також розцінив дії Хайсера як убивство з необережності і постановив звільнити його з-під варти. Європейський суд з прав людини раніше виніс рішення про звільнення Джемілєва-молодшого. Однак Росія відмовляється це рішення виконувати.

XS
SM
MD
LG