Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура Швейцарії відкрила справу щодо ЧС з футболу 2018 і 2022 років


Швейцарська влада заявляє про відкриття кримінальних справ щодо кількох осіб за підозрою у зловживанні і відмиванні грошей, пов’язаних із жеребкуванням на право проводити Чемпіонат світу з футболу в 2018 і 2022 роках.

В офісі генерального прокурора Швейцарії також повідомили, що вилучили електронні дані й документи у штаб-квартирі ФІФА.

Речник федерації Вальтер де Ґреґоріо заявив, що швейцарське розслідування не стосується генерального секретая ФІФА Жерома Вальке і президента Йозефа Блаттера.

За його словами, попри розслідування, голосування за нового президента ФІФА відбудеться 29 травня. Де Ґреґоріо також відкинув можливість проведення переголосування щодо Чемпіонатів світу 2018 і 2022 років.

Чинний голова ФІФА Блаттер претендує на п’ятий термін президентства. Як заявив речник федерації, Блаттер відреагував на розслідування спокійно, але «не танцює в своєму офісі».

Тим часом, Швейцарське федеральне бюро юстиції раніше сьогодні заявило про арешт у Цюріху вранці 27 травня шістьох високопосадовців ФІФА за звинуваченнями в корупції. Серед затриманих – віце-президент Міжнародної федерації футболу Джеффрі Вебб. Зараз чиновники очікують на рішення щодо екстрадиції до США.

Міністерство юстиції США заявило, що висунуло звинувачення дев’яти посадовим особам ФІФА і п’ятьом керівникам у змові і корупції.

У заяві американського відомства у списку звинувачених є також імена віце-президента ФІФА і члена виконавчого комітету Еугеніо Фіґередо і директора з розвитку ФІФА Хуліо Рохи.

За даними міністерства, влада США проводить обшук у штаб-квартирі Конфедерації футболу країн Північної і Центральної Америки і зони Карибського моря у Маямі (Флорида) у рамках розслідування справи щодо корупції у ФІФА.

Право проводити ЧС-2018 отримала Росія, ЧС-2022 – Катар.

На цю ж тему:

27.05.2015
Маккейн попросив ФІФА обрати президента, який заборонить чемпіонат світу в Росії

«Дозвіл на проведення чемпіонату світу в Росії послужить підтримці путінського режиму в час, коли його необхідно засуджувати» далі
XS
SM
MD
LG