Доступність посилання

ТОП новини

Андерс Ослунд про Україну: що пішло не так і як це виправити


Андерс Ослунд
Андерс Ослунд

Економіст зі світовим ім’ям дав керівництву України чіткі поради з її реформування

Нова політична еліта, різкий розрив з радянським минулим, припинення купівлі російського газу і більше грошей від міжнародних донорів врятують Україну від краху. Про це та інше йдеться у новій книзі одного з провідних світових економістів і експертів з питань України, професора Андерса Ослунда під назвою «Україна: що пішло не так і як це виправити». Разом з тим, такі поради дещо розходяться з президентською стратегією реформ, кажуть експерти.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Коли економіст зі світовим ім’ям, а віднедавна і член Дорадчої міжнародної ради реформ при президенті України Андерс Ослунд готував свою другу книгу, присвячену Україні, для обкладинки він обрав зображення, на якому сотні людей стоять пліч-о-пліч на Майдані під українськими та європейськими прапорами. Така Україна йому дуже подобається. Втім, сьогодні перед нею закривається вікно можливостей, каже він, і потрібно терміново робити все, щоб воно не захлопнулось в українців під носом.

Обкладинка книги Андерса Аслунда «Україна: що пішло не так і як це виправити»
Обкладинка книги Андерса Аслунда «Україна: що пішло не так і як це виправити»

Як цього уникнути Андерс Ослунд і розповідає у своїй новій книзі під назвою «Україна: що пішло не так і як це виправити», яку він презентував у Київській школі економіки. Перше, на чому наголошує експерт, це те, що Україна все ще не розірвала всі зв’язки з радянським минулим та не поборола корупцію.

«Ви досі сповідуєте радянські принципи, коли 20-30 підписів потрібно для одного рішення, що означає відсутність контролю і бюрократію. Відповідно до статистики Світового банку, у 2013 році Україна була на 20% біднішою, ніж у 1990 році. Це жахливий результат», – вважає він.

Андерс Ослунд демонструє графік, на якому показано три типи країн, поділених за рівнем корупції та демократії. Вгорі розташовані більш успішні країни, внизу – менш успішні. Україна, разом з Молдовою, Вірменією і Грузією на цьому графіку посередині. Тож, на думку експерта, Україні саме час визначитись куди йти: вверх чи вниз.

Політична реформа повинна бути першою. Далі реформа державного сектору, фінансова стабілізація, енергетична реформа і соціальна
Андерс Ослунд

«Політична реформа повинна бути першою. Це головне завдання, інакше нічого не зміниться. Далі реформа державного сектору, фінансова стабілізація, енергетична реформа і соціальна. Для цього потрібні молоді міністри, люди ззовні, не пов’язані зі старою верхівкою, з гарною освітою. Необхідно скоротити непотрібні структури і некомпетентних працівників. Потім дерегуляція, люстрація і судова реформа», – перелічує економіст.

Радить експерт і уніфікувати ціни на енергетичному ринку, скасувати всі енергетичні субсидії, стимулювати приватні компанії та перестати купувати газ у Росії. Що ж стосується девальвації гривні у лютому, то у цьому, на думку Ослунда, винен не Національний банк України, а Захід.

Україна потребує додаткових 10 мільярдів доларів міжнародної допомоги для фінансування поточних програм
Андерс Ослунд

«Проблема в тому, що Україна мала занадто малі ресурси. В цих умовах неможливо було втримати стабільний курс. Росія в такій ситуації була у 1992 році. Тому що ви повинні зараз робити, так це отримати більше фінансової допомоги. Моя думка, що Україна потребує додаткових 10 мільярдів доларів міжнародної допомоги для фінансування поточних програм», – каже він.

Така позиція експерта дуже сподобалась голові Нацбанку Валерії Гонтарєвій, що була присутня на презентації книги. Їй, до слова, і дістався перший примірник видання.

Валерія Гонтарєва з першим примірником книги Андерса Ослунда «Україна: що пішло не так і як це виправити»
Валерія Гонтарєва з першим примірником книги Андерса Ослунда «Україна: що пішло не так і як це виправити»

Радити українським можновладцям та політикам можна безкінечно, каже голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, втім, як показує практика, прислухаються вони не до всього та й виконують вибірково. Те, що пропонує Андерс Ослунд у своїй книзі, Коліушко називає дуже слушним і вартим уваги політичної верхівки України.

Ігор Коліушко
Ігор Коліушко

«Реформи в країні справді повинні починатися з інституційних реформ, тобто з реформ самої влади. Нереформована влада буде завалювати будь-які галузеві реформи. І якщо ми говоримо про інституційні реформи, то це децентралізація, реформа всієї законодавчої влади, реформа виборчого законодавства, судова реформа і реформа прокуратури. Поки ці сфери не будуть реформованими, ми не можемо гарантувати, що ці зміни, які відбуваються, будуть незворотними», – каже він.

В Україні тим часом вже затверджена президентська «Стратегія реформ – 2020», яка дещо відрізняється від стратегії, пропонованої Андерсом Ослундом. Згідно з цією стратегією, першочерговими для Петра Порошенка є реформа системи національної безпеки та оборони, оновлення влади, антикорупційна реформа та судова реформа.

«Стратегія реформ – 2020»
«Стратегія реформ – 2020»
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG