Доступність посилання

ТОП новини

Фотофейк: українські бійці і американський «Хаммер»


Три зображення, якими проілюстрували «новину», що, нібито, українські бійці підірвались на американському «Хаммері», зроблені ще кілька років тому

Російські та проросійські ЗМІ проілюстрували фотофейками новину про те, що буцімто українські бійці під Широкиним підірвались на міні у автомобілі «Хаммер» американського виробництва.

На порталах проросійських веб-видань та у спільнотах «Антимайдану» у соцмережах набула популярності інформація про те, що п’ятеро українських бійців нібито підірвались на міні під Широкиним – стверджують, що рухались вони в автомобілі «Хаммер» американського виробництва.

«Українські карателі під Широкиним продовжують зазнавати важких втрат, причому роблять це, навіть не вступаючи у вогневий контакт із «ополченцями». Днями українські карателі на американській бронемашині «Хаммер» підірвалися в зоні між Широкиним і Маріуполем. Про це редакції Red News повідомили місцеві жителі. В результаті цього інциденту, всі п’ятеро пасажирів померли на місці. Чи була ця міна закладена «ополченцями», чи ж карателі підірвалися на власному заряді – невідомо».

Також про це повідомили на сайті видання «Сегодня.ру».

На сайті «Антимайдану» таку новину підкріпили двома фотографіями.

Як показав пошук у Google images, перший знімок, яким проілюстрували новину, був доступний у мережі ще у 2009 році на порталі «Авто-щоденник ТОП-Жир». У цьому матеріалі розповіли про те, що це не «Хаммер», а саморобний позашляховик, зроблений «золотими» руками російської людини.

На другому зображенні, яким проілюстрували новину – автомобіль «Хаммер», однак у мережі знімок з’явився ще в жовтні 2006 року. Підписали його так: «Не приживаються «Хаммери» у Краснодарі».

У соціальних мережах таку саму новину про «Хаммер» підкріпили «вже третім варіантом» зображення. Однак і тут, інформація в Google images вказує на те, що це – фотофейк.

Цей знімок палаючого автомобіля, датований 2007 роком на порталі Defence Industry Daily.


На тему дезінформації:

27.05.2015
Перекручення від ЗМІ Росії: дітей в Україні змушують плести сітки для АТО

А один із телеканалів Росії повідомив, що Порошенко нібито «дозволив українцям носити зброю» далі
26.05.2015
Фейк ЗМІ Росії: Україна відмовилася дотримуватися прав людини на Донбасі

Так російські мас-медіа інтерпретували відхід від певних зобов’язань Конвенції про права людини далі
22.05.2015
Кончіта, Путін і дивацтва пропаганди Кремля

Про те, як у Відні пропагандистський сюжет для російських ЗМІ готували з участю іноземців далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG