Доступність посилання

ТОП новини

Військовий форт під Харковом із секретами для відсічі агресора


Взводний опорний пункт вздовж українсько-російського кордону
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

«Там цілий комплекс споруд під землею: там сховище для людей і для зберігання припасів, бронетехніки» – керівник ОДА

У передмісті Харкова з боку кордону з Росією звели взводний опорний пункт. За словами голови обласної адміністрації, на околиці міста з’явилася надійна оборонно-захисна перепона для ворога. Можливості фортифікаційних споруд вже оцінили представники Міноборони, Нацгвардії та прикордонники.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Пильно стежить за появою взводного пункту і супротивник. Першого травня спецслужбам вдалося впіймати диверсанта, коли той намагався встановити міну з детонатором на військовому пункті. Військові експерти дивуються, чому щойно зведений фортифікаційний комплекс не замаскований від сторонніх очей і не має доброї охорони.

У 30 кілометрах від українсько-російського кордону будівельники завершили зведення взводного опорного пункту. Фортифікаційні споруди розташовані якраз на виїзді з Харкова з північної сторони міста на розвилці траси Бєлгород, Ростов, Харків, Київ

«Це третя лінія оборони, найостанніша. Вона стоїть у передмісті, тому вона виконує частково функцію захисної і, частково аби затримати на деякий час супротивника для підходу основних сил», – зазначає заступник військового комісара Харківської області Юрій Калгушкін, підбиваючи підсумки першого етапу створення, як він говорить, серйозного оборонного об’єкту прифронтової Харківщини.

Попереду, на початку червня, тут відбудуться військові навчання з випробуванням усіх інженерних і військових функцій форту, який чиновники назвали Сонячним – така далеко не військова назва виникла через розташування опорного пункту побіля дитячого табору «Сонячний» при Укрзалізниці.

Там багато секретів – Райнін

Приміський фортифікаційний комплекс складається з наземної частини: окопів, бліндажів, з’єднувальних траншей, капонірів, вогневих точок; та підземної – зі схованками для зброї, сховищем для самих армійців. Про деякі секрети у розмові з Радіо Свобода згадав голова Харківської обласної адміністрації Ігор Райнін.

Там цілий комплекс споруд під землею: там сховище для людей і для зберігання припасів, бронетехніки. Там багато секретів
Ігор Райнін

«Можу лише сказати, що там цілий комплекс споруд під землею: там сховище для людей і для зберігання припасів, бронетехніки. Там багато секретів», – зауважив він.

Головні оборонні споруди взводного пункту приховані від зайвих очей за бетонною огорожею – при надходженні сигналу тривоги військові, які тут дислокуватимуться, в мить знесуть БТРами, танками чи БМП бетонні плити, і почнуть відсіч ворога. Звідси чинитимуть опір зі стрілкової зброї та важкої артилерії.

Опорний пункт багато секретів – Райнін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00


Заступник голови обласного військкомату Юрій Калгушкін переконаний, що новий опорний пункт добре підходить для завдань підрозділів Нацгвардії, Збройних сил України та підрозділів державної прикордонної служби.

Кореспонденти Радіо Свобода впродовж травня кілька разів були біля форту «Сонячний». Туди взагалі без перешкод може приїхати, побачити, як усе облаштовано, будь-хто. Перед огорожею – свіжовириті окопи, бліндажі. Юрій Калгушкін каже, що це так звані «псевдо-об’єкти», аби заплутати ворога.

Мусить бути так, щоб окоп не було помітно – військовий експерт

Так само без проблем можна зазирнути і за огорожу. Колишніх військових дивує, що цей, здавалося б, стратегічний об’єкт не замаскований, без пильної охорони, і це в час, коли в Харкові промишляють диверсанти.

«А що тут відбувається? Позицію зробили і кинули. Тут мусить бути так, щоб цей окоп не було помітно з п’яти метрів. Це ж потрібно його було обвалувати, закрити дерном, висадити травку, накрити маскувальною сіткою», – каже, оглядаючи разом із Радіо Свобода незакриту огорожею частину форту Олександр Залеван, офіцер з великим досвідом зведення військових фортифікаційних комплексів на території колишнього Радянського Союзу, Угорщини.

Наразі він очолює військовий комітет громадського штабу оборони Харківської області. Олександр Залеван говорить: якби йому довелося бути командиром підрозділу, то він би не воював на цій позиції. Серед низки причин він називає небезпечне, невигідне – з погляду військової тактики – географічне розташування взводного опорного пункту.

«Для того щоб вести прицільний вогонь із сучасної зброї, потрібна видимість хоча б у півтора-два кілометри. Такої видимості з цієї позиції немає. На відстані 400 метрів є ліс. Тут призначено ведення ближнього бою. А відстань до зеленої смуги дозволяє бойовикам впродовж двох хвилин подолати ліс і опинитися на цих позиціях. Тому навіть, якщо тут будуть підходи заміновані, цінність цього військового пункту викликає сумнів. До того ж тут знаходиться розв’язка шляхів, яку з повітря добре видно», – висловив своє враження від нового опорного пункту військовий Олександр Залеван.

У відповідь критикам заступник голови обласного військкомату Юрій Калгушкін каже, що форт зводився за рекомендаціями і вимогами Генштабу України, з врахуванням ведення боїв у зоні АТО, інженерного складу 92-ї механізованої бригади, що майже рік воює в Луганській області, та враховувалися думки активістів патріотичних проукраїнських організацій, які відправилися добровольцями на фронт.

В обласному військкоматі та в ОДА хваляться, що міць опорного пункту вже оцінили військові, які стали народними депутатами, представники Міноборони, Нацгвардії та прикордонники.

Ділянка українсько-російського кордону в Чернігівській області, 22 травня 2015 року
Ділянка українсько-російського кордону в Чернігівській області, 22 травня 2015 року

Після введення в експлуатацію цього фортифікаційного комплексу, військові беруться за створення зводних пунктів на Харківщині з небезпечних луганського та донецького напрямків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG