Доступність посилання

ТОП новини

Переломити ситуацію у ФІФА може вихід УЄФА із виконкому – Щербачов


Президент ФІФА Йозеф Блаттер на конгресі організації в Цюріху, Швейцарія, 28 травня 2015 року
Президент ФІФА Йозеф Блаттер на конгресі організації в Цюріху, Швейцарія, 28 травня 2015 року

На тлі корупційного скандалу у ФІФА на 29 травня у Цюріху заплановані вибори нового президента організації

Сьогодні у Цюріху відбудеться конгрес Міжнародної федерації футболу, на якому мають обрати президента ФІФА. Усе це відбувається на тлі безпрецедентного для федерації найпопулярнішого виду спорту скандалу. Поліція Швейцарії заарештувала в Цюріху сімох високопоставлених чиновників ФІФА за підозрою у корупції. При цьому порушена справа за підозрою у зловживаннях, пов’язаних із жеребкуванням за право проводити чемпіонати світу з футболу у 2018 і 2022 роках, які мають відбутися в Росії й Катарі. На керівництво ФІФА претендують двоє кандидатів – нинішній президент Йозеф Блаттер, який обіймає цю посаду 17 років. Інший кандидат – йорданець Алі бін Аль-Хусейн. Спортивний оглядач Валентин Щербачов в інтерв'ю Радіо Свобода заявив: в разі обрання Блаттера, ФІФА чекає хіба що реорганізація нових корупційних схем.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Якщо ФІФА продовжить керувати Йозеф Блаттер, на Міжнародну федерацію футболу можуть очікувати нові корупційні скандали, і яка взагалі зараз репутація у ФІФА?

Сьогоднішнє голосування, я сподіваюся, зірве УЄФА, бо вона основний, так би мовити, фінансовий потік, який дає федерації більше 80%

– Репутація ФІФА погана, і вже дуже давно. Нам українцям таке слово як корупція знайоме, і все те, що в вищих ешелонах влади, в даному випадку у спортивних ешелонах, відбувається – нічого дивного в цьому немає. Тому що уже давно для цих чиновників футбол – це бізнес, при чому дуже хороші, так би мовити, дивіденди вони від того мають. Сьогоднішнє голосування, я сподіваюся, зірве УЄФА, бо вона основний, так би мовити, фінансовий потік, який дає федерації більше 80%. Європейських клубів більше, більше європейських збірних, вони, власне, своїми внесками і підтримують ці організації (ФІФА та УЄФА – ред.). От є бажання заробити гроші на оборудках зі спонсорами, з жеребкуванням. Бачимо, які люди задіяні в корупції – це люди, які представляють африканський континент, люди, які представляють Азію.

Валентин Щербачов
Валентин Щербачов

Нічого дивного немає у тому, на що спирається і Йозеф Блаттер, тому що без відома першої особи, як і в будь-яких корупційних схемах, не може нічого відбуватися. Тому сьогодні УЄФА уже за те, щоб вийти з виконкому ФІФА, а це означає, що нелегітимними будуть вибори, які будуть проходити.

Якщо оберуть Блаттера, то буде реорганізація, реорганізація нових корупційних схем

Вони будуть підтримувати, звичайно, Алі бін Аль-Хусейна. Але, якщо буде зовсім інший результат, тобто оберуть Блаттера знову ті, хто його підтримує і вже давно «харчується з його столу», то УЄФА прийматиме свої заходи, тобто вони вийдуть з виконкому ФІФА, і федерація вже буде таким собі «обрізаним» недієздатним органом. Тому тут сьогодні дуже і дуже компромісне голосування буде. Якщо оберуть Блаттера, то буде реорганізація, реорганізація нових корупційних схем.

Я за те, щоб сьогодні пішли на те, що пропонує УЄФА. Хоча й до УЄФА є питання, особливо після того, як воно дозволило кримським клубам проводити свій чемпіонат (там всього два клуби) на анексованій території. Ніякі закони футбольні не дозволяють проводити на анексованій території чемпіонат цієї анексованої території. Але ж дозволили попри все. Тому в УЄФА, як на мене, не все чисто з грошими.

– Наскільки високі шанси, що з огляду на ситуацію у ФІФА, Росія втратить право на організацію чемпіонату світу-2018, адже в історії футболу таких гучних скандалів не було?

За те, щоб відібрати у Росії чемпіонат світу стоять більшість футбольних європейських країн

– Скандали були, скажімо, з продажем матчів. Але сьогодні, так, дійсно, стоїть це питання. І за те, щоб відібрати у Росії чемпіонат світу стоять більшість футбольних європейських країн. Однак, якщо Йозеф Блаттер залишається на своєму посту, то тут ніяких змін не буде. І 2018-й рік, 2022-й – скандальні роки в жеребкуванні чемпіонатів світу – вони (Росія і Катар) лишаться країнами-господарями, залишаться Росія. Якщо ці вибори за ініціативою УЄФА будуть перенесені десь на півроку, то ту уже – 50 на 50. Росіяни можуть втратити чемпіонат, але ФІФА – це консервативна організація, щоправда, консервативна тільки не в корупції. Вона за те, щоб проводити чемпіонати світу там, де дали гроші величезні, тому треба «відбивати».

– Росія витратила колосальні кошти на проведення Олімпіади в Сочі. Важливість для Росії провести черговий масштабний спортивний захід, це намагання показати світові свою силу, як гадаєте?

Для Путіна – це авторитет і амбіції. Тому Росія буде зубами виривати, не зважаючи ні на що право на проведення чемпіонату

– Саме так. Це – Путін і його амбіції. У нього ж мільярди, одна з найбагатших людей планети. Йому тепер потрібна влада і доказ того, що він всесильний, він привів в Сочі Олімпіаду, що вона наробила екологічно, і для цього регіону – Краснодарського краю – це страшне. Зате вони провели Олімпійські ігри, зимові Олімпійські ігри в Сочі, де не можна було проводити, звичайно. Вкладено було величезні кошти. І тут підкупом чи не підкупом, але зараз вкладаються величезні гроші у все, зокрема будівництво стадіонів. Тому, якщо зірветься – то це поразка величезна. Бо для Путіна – це авторитет і амбіції. Тому Росія буде зубами виривати, не зважаючи ні на що право на проведення чемпіонату. Але, якщо тільки буде сумнів в цьому, якщо міжнародні футбольні організації виступлять проти.

– Як скандал у ФІФА може позначитися на розвитку світового футболу? Чи не трапиться із футболом того, що зрештою сталося із шахами, де тривалі скандали у ФІДЕ призвели до втрати грою популярності?

Цей скандал на користь футболу у тому сенсі, що у футбол зараз грають гроші, а цього не хочеться, бо футбол – вид спорту №1

– І до розколу. Я думаю, що цей скандал на користь футболу у тому сенсі, що у футбол зараз грають гроші, а цього не хочеться, бо футбол – вид спорту №1. І якщо на це тверезо глянуть, нові футбольні чиновники, нова генерація мають поставити питання руба з надвисокими трансферними цінами, бо навіть супер-зірки не відробляють ці мільйони і мільярди своїх контрактів, які в них вкладаються. Клуби «прогорають», не має «fair play» (чесної гри – ред.) у фінансовому значенні. Знаємо ж, скільки зараз зауважень УЄФА до провідних клубів. Вони вкладають більше грошей, ніж заробляють. Тому я гадаю, що все таки – на користь цей скандал, і розум та здоровий глузд мають перемогти.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG