Доступність посилання

ТОП новини

Мінфін сповнений оптимізму: Україна виходить із кризи


Міністр фінансів України Наталія Яресько
Міністр фінансів України Наталія Яресько

Світ закликає всі сторони дотримуватись Мінських угод, хоч вони і недосконалі

Дводенний Київський безпековий форум завершився із позитивними для України висновками. Міжнародна спільнота солідарно підтримує офіційний Київ дипломатично, фінансово та політично. Натомість Росію відкрито називають ініціатором війни на Донбасі. Водночас, світ методично нагадує Україні: реформи мають рухатись швидше і війна – не виправдання. Водночас, Міністерство фінансів має позитивні прогнози: Україна виходить із кризи і змінюється, хоч і болюче.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Конфлікт на Донбасі спричинило не те, що Україна почала зближуватися з ЄС, а той факт, що Росія обрала шлях конфронтації. Про це на 8-у Київському безпековому форумі заявив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Він також додав, що ЄС готовий допомогти Україні відновити політичну та економічну стабільність. За його словами, про це чітко свідчать результати Ризького саміту, де Україні відповіли: з наступного року безвізовий режим може стати реальністю.

Конфлікт на Донбасі викликала політика Росія - Штайнмаєр
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00
Що викликало цей конфлікт: анексія Росією Криму в порушення всіх норм міжнародного права і продовження військових дій на Сході Україні
Франк-Вальтер Штайнмаєр

«Давайте чітко скажемо, що викликало цей конфлікт: анексія Росією Криму в порушення всіх норм міжнародного права і продовження військових дій на Сході Україні», – сказав глава МЗС Німеччини.

Водночас, Штайнмаєр наголосив на позиції, яку постійно повторює і канцлер Німеччини Ангела Меркель: цей конфлікт не має військового вирішення. За його словами, Мінські угоди – недосконалі, утім це єдиний документ, під яким поставили підписи всі сторони. Він також нагадав, що 2 червня робоча тристороння група обговорюватиме питання безпеки, гуманітарної допомоги, економічного відродження і політичної реформи. Представник Німеччини зазначив: міжнародні санкції проти Росії безпосередньо пов’язані з виконанням нею Мінських угод.

Литва радить Україні більше розповідати світу про себе

Свою підтримку Україні висловила і Литва, що продовжує бути одним із найсильніших адвокатів офіційного Києва в ЄС. Навряд чи через рік війни на Донбасі у світі залишились країни, які досі не розуміють, що відбувається на сході України. Таку думку висловив в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода заступник спікера парламенту Литви, колишній литовський прем’єр Гедимінас Кіркілас.

Гедимінас Кіркілас
Гедимінас Кіркілас

Найвільніше підтримують Україну та протистоять Росії ті держави, каже він, які найменше залежать від Кремля в економічному сенсі. Також на це впливає і спорідненість чи наближеність до України, додає він.

Кіркілас пропонує Україні, окрім необхідного реформування, більше звертати увагу на своє позиціонування в світі. На думку литовського політика, чим більше українські парламентарі та громадські організації розповідатимуть про українську культуру та проблеми на Заході, тим легше буде надалі заручитись підтримкою міжнародних партнерів.

«Тобто, реформи, які ви робите вдома – про це треба говорити. Тому що і ви, і ми (Литва – ред.) були, все-таки, під ковпаком багато років. Вам потрібно розповідати про Україну, про її культуру», – каже він.

Мінфін: Україна виходить із кризи

Реформи в Україні рухаються болюче, проте успішно, звітує уряд. Україна виходить з кризи, що стала результатом війни, анексії Криму та діяльності команди Януковича. Про це заявила міністр фінансів Наталія Яресько в рамках форуму.

Аби повністю подолати наслідки економічного занепаду, каже вона, слід загалом стабілізувати економічну ситуацію, знизити боргове навантаження на бюджет, поліпшити інвестиційний клімат, а також змінити умови ведення бізнесу в Україні.

Україна з МВФ домовились практично про все - Яресько
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00


Загалом, Мінфін має позитивний прогноз не на поточний, а на 2016 рік. Згідно прогнозам, дерегуляція дасть «світло в кінці тунелю». Допомогти з цим має подальша співпраця з МВФ, каже Яресько. За її словами, переговори місії щодо першого перегляду програми розширеного фінансування «близькі до позитивного результату», хоч і рухаються непросто.

«У мене перше бажання і пріоритет – домовитись. Ми домовились більш-менш про все, там одне речення залишилось. Відповідно до зобов’язань, ми зробили майже все. Залишаються відкритими низка питань, які ми маємо упродовж червня виконувати», – каже міністр.

Андерс Ослунд
Андерс Ослунд

Старший науковий співробітник Атлантичної ради (США) Андерс Ослунд, коментуючи ситуацію в економіці України, порадив: видатки бюджету та Пенсійного фонду зокрема потрібно скорочувати, інакше жодні кредити не врятують. За його словами, наразі тягар України в економіці більший, ніж у багатьох інших країнах, а державні видатки відносно ВВП є одними з найбільших у світі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG