Доступність посилання

ТОП новини

Чого прагнуть грузинські реформатори в Україні?


Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

Саакашвілі – зручний прем’єр, який не зможе змагатися за президентську посаду

На найвищих щаблях української влади сформувалася група посадовців грузинського походження. На думку експертів, їхні перспективи здебільшого залежать від успіху реформ, але переважно ці люди, які український паспорт отримували майже одночасно із посадою, розцінюють Україну як можливість довести власну ефективність і повернутися в Грузію. Утім, оглядачі не виключають, що Міхеїл Саакашвілі, який днями очолив Одеську облдержадміністрацію, має перспективи посісти високі посади в українському уряді аж до прем’єрської.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Міністр і два заступники міністрів, заступник генпрокурора – тепер до цієї групи українських урядовців грузинського походження приєднався очільник Одеської області – колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі.

«Їх цікавить перспектива не в українській владі і не в українській політиці. Думаю, що вони хочуть повернутися на батьківщину, але повернутися з успіхом, продемонструвавши, що вони вдалі реформатори не лише в маленькій Грузії, але й у великій Україні. Якщо їм це вдасться, то це і на їхню, і на нашу користь», – вважає політолог Володимир Фесенко.

Реформатори із досвідом, але без зв’язків

Як зазначають експерти, усіх посадовців грузинського походження запросили на роботу в Україну з огляду на досвід реформ, які вони запроваджували в себе на батьківщині. Тож перспективи цих людей в українській владі та політиці також залежать насамперед від успішних перетворень.

Вони обмежені в інструментарії. Бо на відміну від більшості урядовців подібного рангу, вони не є представниками партій чи груп
Вахтанг Кіпіані

«Вони обмежені в інструментарії. Бо на відміну від більшості урядовців подібного рангу, вони не є представниками партій чи груп. Вони представляють лише себе і свій досвід», – зазначає журналіст Вахтанг Кіпіані.

Щоправда, казати про успіхи грузинських реформаторів в Україні наразі передчасно. Політолог Кость Бондаренко взагалі вважає, що навряд чи їхня діяльність в Україні буде успішною.

Вони не розуміють ментальність українських еліт. Думаю, невдовзі буде доволі великий «ісход» цих людей
Кость Бондаренко

«Люди, які прийшли сьогодні як реформатори, скоріш за все, зіштовхнуться навіть не з тим, що вони не розуміють, як функціонує держава. Вони не розуміють ментальність українських еліт. Думаю, невдовзі буде доволі великий «ісход» цих людей», – каже він.

Разом з цим, саме в урядовця іноземного походження високі шанси посісти посаду глави уряду.

«У нас, у принципі, лава запасних потенційних прем’єрів не така й велика. Тому якщо не Саакашвілі, то міністр фінансів Яресько», – зазначає Кость Бондаренко.

Давній знайомий Порошенка, який не складе конкуренцію

Політолог Володимир Фесенко також не виключає, що Міхеїл Саакашвілі може посісти прем’єрську посаду, однак на його думку, більш імовірно, що колишній президент Грузії посяде віце-прем’єрську посаду.

Точилися розмови про залучення Саакашвілі до нашої влади. Головна інтрига полягала в тому, що він відмовлявся від високих призначень, а потім несподівано обрав ділянку, де зможе доволі швидко продемонструвати результати
Володимир Фесенко

«Від кінця минулого року точилися розмови про залучення Саакашвілі до нашої влади. Головна інтрига полягала в тому, що він відмовлявся від високих призначень, а потім несподівано обрав ділянку, де зможе доволі швидко продемонструвати результати», – каже експерт.

На користь можливого прем’єрства Міхеїла Саакашвілі говорить його давнє, ще зі студентських часів, знайомство із чинним президентом Петром Порошенком. Не менш важливо, що прем’єр Саакашвілі не зможе скласти конкуренцію на президентських виборах, адже балотуватися на посаду глави держави може лише той, хто проживає в Україні останні десять років.

Утім, усі ці перспективи можуть стати реальністю виключно у тому разі, якщо Міхеїл Саакашвілі доведе свою ефективність на посаді голови Одеської облдержадміністрації.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG