Доступність посилання

ТОП новини

Батальйон передислоковують в руїни – комбат


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

В Запорізькій області не можуть знайти місця для постійної дислокації 37-го окремого мотопіхотного батальйону

Запоріжжя – Поки солдати несуть службу на передовій – їх частину передислоковують на занедбаний полігон. В Запорізькій області переселяють 37-й окремий мотопіхотний батальйон. Казарми для бійців розбудовували всієї громадою – зусиллями волонтерів, місцевих підприємств та органів влади. За підрахунками волонтерів, на створення місця постійного базування для військових витратили близько 8 мільйонів гривень.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Широке Запорізької області, Центр льотної підготовки імені маршала Покришкіна – саме тут розташувалася база 37-го батальйону. Військову частину створили восени минулого року як підрозділ територіальної оборони. Старі ангари для літаків спільними зусиллями волонтерів, місцевої влади та підприємств прилаштували під казарми. Однак зараз батальйон хочуть перевести на нове місце, розповідає його командир Олександр Лобас.

«Навчальні класи є, парк вже є. Полігон. Є практично вся основна інфраструктура для будь-якої військової частини, але зараз підіймається питання про передислокацію батальйону в інше місце на руїни. Знов нам все це відновлювати і будувати нове житло», – каже комбат.

Це Збройні сили– вони не обирають де їм перебувати – облвійськкомат

Більша частина бійців підрозділу – на бойових позиціях під Маріуполем. А ті, що залишилися у Широкому, минулої п’ятниці отримали наказ про передислокацію. Увесь транспорт підрозділу в зоні АТО, тому вони пішки рушили до нового місця розташування. Заступник військового комісару області, каже є наказ командування – мають виконувати.

«Багато військових частин зараз перепідпорядковують. Були в одному підпорядкуванні, зараз – в іншому. Це треба робити, – пояснює причини передислокації підрозділу заступник військового комісару області Михайло Логвінов. – Те, що вони не хочуть звідти йти, я розумію – це ближче до Запоріжжя. Добре. Однак це Збройні сили України – вони не обирають де їм перебувати. Це вирішує командування».

Нехай тоді база підпорядковується Міноборони, а не віддається на пограбування – волонтерка

Та з такою ситуацією не згодні запорізькі волонтери. Вони перестріли та заблокували по дорозі до нового місця розташування бійців 37-го батальйону. Активісти обурені ситуацією, що складається довкола військової бази в Широкому. Серед них і Інна Чельцова, вона боїться, що приведену до ладу територію просто хтось привласнить. Адже вона – на землі Міністерства інфраструктури, яка виставлена на приватизацію, нагадує активістка.

«Після 12 травня, коли прийняли це рішення Мінінфраструктури про приватизацію, почали писати листи до Міністерства оборони. До інших органів зверталися волонтери, активісти. Нібито пообіцяли вирішити це питання, бо це принципово не вірно. Нехай тоді база перепідпорядковується Міноборони, хай на ній базується інший батальйон, а не віддається на пограбування», – коментує свої та колег дії запорізька волонтерка.

Близько двох годин військові та волонтери провели під стінами Запорізької облдержадміністрації. Після чого бійці отримали наказ від командування повернутися на свою базу у Широкому. Питання передислокації частини, як повідомили їм, відкладено до 2-го червня. В облдержадміністрації підтверджують факт підготовки листа до Мінінфраструктури з проханням зберегти військову базу за батальйоном. Однак запорізькі посадовці від офіційних коментарів поки що утримуються. Наразі ані вояки, ані волонтери не певні чи вдасться їм відстояти казарми в Широкому.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG