Доступність посилання

ТОП новини

«Чорний список» Путіна доводить, що я добре роблю свою роботу – євродепутат


Цей «Чорний список» Росії слід використати проти неї ж, посилити санкції – Демесмекер

Брюссель – Потрапляння до «кремлівського чорного списку нев’їзних європейців» більшість опитаних Радіо Свобода політиків та парламентарів сприймають як ознаку того, що вони добре виконують свої обов’язки. Водночас, закликають деякі з них, на такий ворожий крок Кремля слід відповідати радикально, зокрема, використовуючи його як інструмент для продовження та посилення санкційного тиску на Росію.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Свавільним і необґрунтованим» кроком Росії називає її список персон нон-ґрата (в якому – європейські посадовці, політики, діячі культури та військові) Європейська служба зовнішніх дій. «У нас немає жодної додаткової інформації ні про законодавче обґрунтування, ні про критерії та процес ухвалення цього рішення, – заявляє речниця європейської дипломатичної служби Майя Коціанчич. – Ми вважаємо цей крок абсолютно свавільним і необґрунтованим, особливо за відсутності подальших прояснень і прозорості».

Євродепутати пишаються, що потрапили в «чорний список» Росії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00
Його поява пов’язана з тим, що Кремль програє і хоче відігратися, роблячи такі піарні акції. Але це нас тільки ще більше мобілізує
Петрас Ауштрявичус

Литовець Петрас Ауштрявичус, який, як член Європарламенту, послідовно й відверто критикує дії Росії, теж потрапив до списку «нев’їзних європейців».«Це список осіб, яких боїться Кремль, – каже він. – Його поява пов’язана з тим, що Кремль програє і хоче відігратися, роблячи такі піарні акції. Але це нас тільки ще більше мобілізує».

«Ми не боїмося і будемо говорити правду, а це нас тільки заохочує, – додає Ауштрявичус. – З нашого боку будуть дії: ми маємо надіслати листа голові європейської дипломатії Моґеріні, бо ЄС має реагувати. Ми звернемося до неї, щоб вона висловила свою думку та зробила свій демарш».

Відчуваю гордість, що не маю страху – Корацца-Більдт

Путінський список підтверджує, що я добре виконую свою роботу депутата
Анна-Марія Корацца-Більдт

Інша персона нон-ґрата в Росії, шведський євродепутат Анна-Марія Корацца-Більдт, відома своєю критикою на адресу російського президента, у своєму мікроблозі Tweeter пише: «Я ще більше відчуваю гордість, що не маю страху. Путінський список підтверджує, що я добре виконую свою роботу депутата».

«Якщо моє ім’я з’явилося у цьому списку через вимогу створити слідчу комісію щодо фінансування Росією виборчої кампанії Національного фронту, то це є грубим втручанням у справи Національної асамблеї», – каже інший фігурант російського «чорного списку», голова групи соціалістів французького парламенту Бруно Ле Ру.

Це – акт ворожості відносно Європи, відносно Франції та французького парламенту
Бруно Ле Ру

«Це – акт ворожості відносно Європи, відносно Франції та французького парламенту, – обурюється політик. – Якщо тут йдеться про проведення паралелі між заходами, які задіяв Євросоюз щодо низки росіян, пов’язаних із екстремістськими рухами, то це неправильна паралель».

Колись небажаний в Росії чеський журналіст став небажаним політиком

Потрапивши до російського списку, чеський євродепутат Яромир Штетина пояснює Радіо Свобода, що це вже не вперше. Його видворяли з Росії ще в 2000-му, коли він там працював кореспондентом. «Тоді я був там небажаним журналістом, а нині, з огляду на мою посаду, я став політиком нон-ґрата», – сміється євродепутат.

Ми повинні протистояти цьому
Яромир Штетина

«Якщо ми радикально проти цього не виступимо, може настати другий крок: у нинішньому списку тільки друга ланка європейських політиків, там немає президентів чи голів парламенту, – вважає чеський представник в Європарламенті. – Це – підготовка до наступного кроку, і ми повинні протистояти цьому».

«Приємно мені, незначному фламандцеві, потрапити до цього списку поважних осіб, бо це означає, що я роблю добру роботу», – жартома коментує бельгійський європарламентар Марк Демесмекер.

Водночас, він додає, що це шокуюча констатація того, що російський авторитарний репресивний режим все більше посягає на європейські цінності, зокрема, свободу висловлювань. «Нас намагаються карати за те, що ми виконуємо наші обов’язки – мати й висловлювати свою думку», – зауважує він.

Сподіваюся, що ми використаємо це як інструмент для продовження існуючих та посилення санкцій
Марк Демесмекер

«Я думаю і сподіваюся, що ми використаємо це як інструмент для продовження існуючих та посилення санкцій. Це має нас мотивувати й згуртовувати. Це означає: якщо Путін справді боїться того, що ми робимо, то це означає, що ми на правильному шляху», – підсумовує бельгійський парламентар.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG