Доступність посилання

ТОП новини

Депутати хочуть змінити дату окупації Криму


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

За версією депутатів, окупація півострова почалася на місяць раніше, ніж вказано в резолюції ООН

Київ – Вважати Крим окупованим ще з 20 лютого 2014 року і ухвалити відповідний закон, пропонують депутати. Це необхідно, пояснюють вони, для спрощення оподаткування бізнесу переміщеного після окупації з півострова на підконтрольну Києву територію.

Депутати хочуть змінити дату окупації Криму
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Законопроект спрямований насамперед на підприємців, які мали бізнес у Криму на момент його окупації. Якщо він буде ухвалений, то, за словами заступника голови комітету з питань прав людини Георгія Логвинського, до них не будуть застосовувати штрафні санкції за несплату податків з моменту окупації Криму.

Непоодинокі випадки, коли податкова фактично шантажує підприємства з Криму, які перевелись на материкову частину
Георгія Логвинського

«Непоодинокі випадки, коли податкова фактично шантажує підприємства з Криму, які перевелись на материкову частину. Наприклад, було відкрито кримінальне провадження на основі статті 211 Кримінального Кодексу – ухилення від сплати податків відносно «АТБ-маркету». Але платники не мали можливості подавати податкові звіти вже з цього часу – з 20 лютого у зв’язку з тим, що податкові реєстри на той час вже були закриті», – пояснює депутат.

За словами Логвинського, держава є правопорушником, якщо вимагає від підприємців кошти за той час, коли сама не могла забезпечити виконання своїх обов’язків. Депутат зазначає також, що законопроект відновить права платників податків.

Юрист громадської ініціативи «Крим SOS» В’ячеслав Ломброзо, вважає, що ці зміни особливо не вплинуть на життя підприємців, які переїхали з Криму на материкову частину. За його словами, норми, які регулюють податкові відносини, повинні прописуватись, насамперед, у Податковому кодексі України, бо саме на них, в першу чергу, звертають увагу фіскальні органи.

Не зрозуміло, чи поширюється законопроект на єдиний соціальний внесок. Якщо так, то чому не внесені зміни до відповідного закону?
В’ячеслав Ломброзо

«Не зрозуміло, чи поширюється законопроект на єдиний соціальний внесок. Якщо так, то чому не внесені зміни до відповідного закону?» – цікавиться юрист.

На його думку, збільшення часу, протягом якого не будуть нараховуватися штрафи є плюсом, але є більш суттєві речі, які могли б покращити життя підприємців, які поїхали з півострова.

«Максимальна лібералізація і дерегуляція. Якби була б можливість «канікул» впродовж трьох-п’яти років для внутрішньо-переміщених осіб, які запроваджують бізнес на новому місці проживання, які беруть в якості найманих працівників також внутрішньо-переміщених осіб, тоді б і питання працевлаштування переселенців ці люди вирішили. Самі для себе», – каже правозахисник.

Депутати сподіваються, що ухвалення законопроекту вплине на ситуацію з захистом прав України у міжнародних судах – зокрема, щодо повернення коштів, які втратила держава та її громадяни внаслідок окупації.

На цю ж тему:

28.05.2015
Андрій Щекун про найгостріші проблеми кримчан на материку

Наприкінці тижня в Києві відбудеться другий всеукраїнський з'їзд переселенців із Криму далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG