Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти деморалізовані відсутністю допомоги Кремля (світова преса)


Бойовики у Донецьку
Бойовики у Донецьку

Всупереч попередженням українського уряду про можливий наступ сепаратистів на Маріуполь, доказів неминучості атаки майже немає

Сепаратисти на сході України деморалізовані відсутністю допомоги Кремля, пише кореспондент Times. Тим часом, українські психологи воюють проти посттравматичного стресового розладу (ПТСР) на двох фронтах, як пише журналіст Vice. А на думку оглядача Times, призначення Міхеїла Саакашвілі на посаду голови обласної державної адміністрації Одещини викликає сумнів стосовно здатності українського президента Петра Порошенка справедливо оцінювати ситуацію.

Сепаратисти на сході України деморалізовані відсутністю допомоги Кремля, пише кореспондент британської газети Times Олівер Керрол. Всупереч попередженням українського уряду про можливий наступ сепаратистів на Маріуполь, доказів неминучості атаки майже немає.

Керрол пише, що у селі Широкине бойовики розповідали йому про своє розчарування у власних командирах, що їх вже давно не бачили. «Вони посилають людей, які навіть не вміють користуватися гвинтівкою», – сказав сепаратист на прізвисько «Страус». Його товариш «Рибак» додав: «Добре, що ти тут, бо у штаб-квартирі тобі б розповіли зовсім іншу історію. Якщо ти зранку прокинувся, це диво».

За словами Керрола, втрата одного чи двох бійців щодня для сепаратистів стала нормою. А на передовій не було більше ніж 50 бійців.

У самому селі досі мешкає близько двох десятків осіб. Юрій Гудилов розповів, що залишився у Широкині тому, що не може дозволити собі помешкання у Маріуполі. «Я тримаюся, але навряд чи переживу зиму, якщо це продовжиться». Він сказав сепаратистові: «Обидві сторони стріляють, а ми лише хочемо миру. Я просто не розумію, за що ви воюєте». «За «Новоросію», – відповів сепаратист. «Аякже», – сказав на це Гудилов.

Олівер Керрол: «Юрій Гудилов, 66, один із двох десятків людей, які залишилися у Широкиному. Забідний, щоб поїхати, визнає, «лише дурень не лякатиметься».

Українські психологи воюють проти посттравматичного стресового розладу (ПТСР) на двох фронтах, пише журналіст американського видання Vice Флип Стюарт. За словами Андрія Козінчука, військового психолога, ментальність українців не допомагає боротьбі з ПТСР.

«Справа у тому, що чоловіки в Україні не розмовляють і не плачуть. Це – справжня проблема. Проблема полягає у страху, який вони носять. Він їх отруює, його треба звільнити зсередини», – сказав Козінчук.

Сьогодні в Україні приблизно 160 тисяч осіб активного персоналу, який зараз чи у минулому побував на передовій. Тим часом, психологи ведуть війну на двох фронтах. По-перше, вони намагаються підготувати людей до довгострокових психологічних ефектів війни. А по-друге, – намагаються добитися того, щоб їхню професію визнали корисною, пише Стюарт.

«Чоловіки не приходять до мене за допомогою. Вони говорять, що їм не потрібен психолог, тому що вони не психи. Вони не розуміють, чим саме ми займаємося», – розповів Козінчук журналісту Vice.

В Ірпінській лікарні, де лише майже 30 солдатам допомагають з посттравматичним стресовим розладом щомісяця, розповіли, що симптомами ПТСР є, зокрема, занепокоєння, порушення сну, погана концентрація, агресія, депресія або конфліктна поведінка.

Тим часом, Козінчук сподівається відкрити власну реабілітаційну клініку, де б він допомагав не лише військовим, але й їхнім родинам. Він вважає, що ПТСР можна побороти, посилаючись на Ізраїль, де завдяки непохитній підтримці громадян Ізраїлю лише 3-7 відсотків військових страждають від цього розладу.

Vice: «Психологи в Україні воюють з ПТСР на двох фронтах»

Призначення Міхеїла Саакашвілі на посаду голови обласної державної адміністрації Одещини викликає сумнів стосовно здатності українського президента Петра Порошенка справедливо оцінювати ситуацію, пише оглядач британської газети Financial Times Тоні Барбер.

Звичайно, Саакашвілі не є першим іноземцем, який приєднався до уряду Порошенка. Однак Саакашвілі є першим іноземцем, якого призначили керувати областю України. Саме тут, на думку Барбера, і починаються проблеми.

Оглядач наводить як приклад коментар, залишений читачем до новини про призначення Саакашвілі: «Те, що Саакашвілі є радником реформ, є чудовою ідеєю. Але бути головою ОДА, деживе велика кількість російськомовного населення? Ні. Ймовірно, це лише провокуватиме. Мають бути кваліфіковані українці, які впораються з завданням».

Сам Барбер також зазначає, що Одеса є особливим місцем, де різноманітні національності – українці, росіяни, болгари, молдовани, євреї – живуть доволі гармонійно один із одним. Найкраще це місце зрозуміє саме місцевий мешканець. «Порошенко, очевидно, захоплюється Саакашвілі та цінує його досвід і талант. Однак робити його головою ОДА розчерком пера ризикує образити одеситів і порушити питання стосовно здатності українського президента Петра Порошенка справедливо оцінювати ситуацію», – підсумовує Барбер.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG