Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент запровадив обмеження проти російських діячів


Президент Європарламенту Мартін Шульц
Президент Європарламенту Мартін Шульц

Європарламент запровадив обмежувальні заходи проти російських посадовців у відповідь на «чорних список» європейських політиків, яким заборонено в’їзд до Росії. Про це заявив президент Європарламенту Мартін Шульц у вівторок, 2 червня.

«Російська влада не змогла забезпечити прозорість своїх рішень згідно з нормами міжнародного права та правових зобов’язань, а також не надала права конкретним особам на захист і апеляцію», – сказав Шульц.

За його словами, в очікуванні скасування Росією списку нев’їзних європейських політиків Європарламент обмежить доступ до своїх установ представникові Росії в ЄС Володимирові Чижову та іншим російським дипломатам, імена яких наразі не називають.

Минулого тижня телекомпанія з Фінляндії оприлюднила список європейських політиків, яким, за її даними, заборонений в’їзд на територію Росії. У цьому списку 89 прізвищ. Йдеться про членів Європарламенту і законодавчих органів Євросоюзу та військових чиновників.

Більшість осіб зі списку є громадянами Великобританії, Швеції, Польщі і країн Балтії. Але є і представники Німеччини, зокрема заступник голови фракції ХДС/ХСС у Бундестазі Міхаель Фукс, який неодноразово вітав економічні санкції Заходу проти Росії. У списку небажаних для Росії також опинилися колишній єврокомісар Штефан Фюле, депутат Європейського парламенту Яромір Штєтіна чи депутат чеського парламенту Марек Женішек.

30 травня в офісі верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Моґеріні назвали «чорний список» Росії «свавільним і необґрунтованим» заходом.

XS
SM
MD
LG