Доступність посилання

ТОП новини

Біженці з окупованого Донбасу до Росії потрапляють у трудове рабство? (Огляд преси)


Військові конфлікти слугують поштовхом до зростання работоргівлі

Днями виповнилося 100 днів з часу підписання других угод у Мінську. Як констатує газета «Сегодня», через більш, ніж три місяці переговорів градус військової напруги на Донбасі знизився, але не впав до нульової позначки. Видання дізналося в експертів, що принесли Україні 100 днів «перемир'я» в трьох сферах – політиці, економіці та військовій ситуації. Вони вважають, що Мінський формат переговорів недосконалий. «Він запобіг великій війні, але не унеможливив умови для відновлення боїв», – наголошують політологи. На їхню думку, для України найкращим був би Женевський формат із залученням до переговорів США. Утім, інші експерти вважають, що це не було б панацеєю. Бо США неофіційно і так вже додалися. Вони ведуть переговори з Росією, але прориву не відбувається. Єдине, до чого можуть призвести Мінські домовленості, – заморожування конфлікту. Загалом же, більшість експертів зійшлися на тому, що після «Мінська-2» було лише одне серйозне досягнення – захоплення двох російських «ГРУшників». А ще – утримання селища Широкине на Донеччині. Заголовок статті – «Мінськ-2: що змінилося».

ЗАВАНТАЖИТИ

Військові конфлікти слугують поштовхом до зростання работоргівлі. Це засвідчує світовий досвід і, на жаль, як констатує газета «Голос України», така тенденція загрожує Донбасу, здебільшого, його окупованим територіям. Певна частина мешканців регіону, залишившись без даху й засобів до існування через воєнні дії, може стати легкою здобиччю для будь-яких шахраїв, що створюють свій бізнес на крові й горі слабких людей. Під приводом «порятунку від війни» їх просто перетворюють на рабів, змушуючи працювати в нелегальних секторах економіки, нещадно експлуатуючи й принижуючи. Видання також зазначає, що за час проведення АТО багато хто з біженців, наприклад, ті, котрі виїхали до Росії, змушені стати нелегальною власністю різних «підприємців». Рабство однозначно можна кваліфікувати як кримінальний спосіб одержання надприбутків. Що робити, щоб допомогти людям в цій ситуації, видання розповідає в статті «Жертви работоргівлі неохоче оформлюють статус потерпілого».

В умовах кризи українці дедалі активніше шукають додаткові джерела доходу, констатує газета «Сегодня». Серед пріоритетних варіантів – відкриття власної справи, яка не вимагає дорогих капіталовкладень. Журналісти видання дізнавалися, в які галузі українці готові вкладати гроші, і що може з цього вийти. З’ясувалося, що люди стали частіше цікавитися обладнанням для птахівництва, бджільництва, квітникарства і кавової справи, а також випічкою солодощів та пошиттям одягу.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG