Доступність посилання

ТОП новини

У Бориславі люди піднялись і прогнали керівників міста


Акція протесту у Бориславі, 2 червня 2015 року
Акція протесту у Бориславі, 2 червня 2015 року

Мешканці міста вимагають створити слідчу комісію щодо діяльності «Бориславводоканалу», контрольно-ревізійне управління вже виявило чимало порушень

Львів – 35-ти тисячний Борислав потерпає без води. Мешканці міста через погане водопостачання домоглись відставки мера, його заступників та виконкому. Також вимагають від Верховної Ради створити слідчу комісію щодо діяльності «Бориславводоканалу». Тим часом контрольно-ревізійне управління у Львівській області у діяльності цього підприємства виявило чимало порушень, тепер справою займаються правоохоронці.

У Бориславі люди піднялись і прогнали керівників міста
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Сотні мешканців 2 червня перекрили майже усі дороги в Бориславі і вимагали лише одного – відновити їм подачу води у помешкання. Планували акцію на годину, а протестували увесь день, зізнаються, що з відчаю, щоб бодай хтось на їхню проблему звернув увагу. Весною у людей не було води у помешканнях більше місяця, зараз уже десятий день носять відра і каністри з водою на поверхи висотних будинків. Від початку року вже вшосте припиняють водопостачання.

Мешканці Борислава понад 20 днів без водопостачання
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

– Ми хочемо сказати, що відключати воду неприпустимо, починаючи від лютого. За це треба відповідати. Ми вже піднімали це питання на всіх рівнях і не бачимо, де цю правду можна знайти.

– Всі ці процеси, які відбуваються у місті, коли все гірше з водою, люди роблять собі такі висновки, що це зумисно хочуть довести ситуацію до продажу водоканалу. У нас половина депутатів не приходить на засідання.

– У Східницьких водомережах найбільше втрати води. Треба виявити ті врізки, але без допомоги влади ми самі це не вирішимо. Є сили, які хочуть приватизувати «Бориславводоканал», і ці сили впливають на ситуацію, на депутатський корпус, на правоохоронні органи, які б мали виявити ті незаконні врізки.

– Всі депутати винні, виконавчий комітет, всі чиновники при владі і водоканал. Чиновники зі Східниці, які крадуть воду у нас і не платять за це. А депутати нічого не роблять або гроші беруть, і це – корупція, або бояться говорити. Труба йде через Східницю, вони врізки собі зробили і в десять разів більше використовують води, – розповіли мешканці Борислава Радіо Свобода.

Акція протесту у Бориславі, 2 червня 2015 року
Акція протесту у Бориславі, 2 червня 2015 року

У міській раді і на водоканалі постійно людям пояснюють, що причиною неналежного водопостачання є застаріле обладнання на водозаборі, яке слід замінити, а місто не має грошей, до того ж «Обленерго» відмикає «Бориславводоканал» від електропостачання через борги.

Мешканці Борислава протестували у Львові через «терор» із водою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Усіх у відставку – вимагали люди

Терпіння людей мало межі й у вівторок пізно увечері відбулась позачергова сесія, на якій депутати відправили у відставку міського голову Володимира Фірмана, його заступників і виконком. Також вимагали скласти повноваження увесь депутатський корпус через бездіяльність. Але обранці на цей крок не пішли.

Тим часом Контрольно-ревізійне управління у Львівській області перевірило діяльність «Бориславводоканалу» і виявило там численні порушення. Матеріали Львівська обласна державна адміністрація скерувала правоохоронцям. Заступник голови Львівської ОДА Ірина Гримак розповіла Радіо Свобода, що ситуацію, яка склалась у місті можна вирішити, але на те не було ані волі, ані бажання міських чиновників Борислава, зокрема і міського голови. За словами посадовця, необхідно, щоб припинила роботу ліквідаційна комісія, створена у 2012 році на базі комунального підприємства «Бориславводоканал», де майже 20 осіб, каже Ірина Гримак, отримують зарплату і не вирішують проблему.

А оскільки водоканал перебуває у стадії ліквідації, мало створитись нове підприємство, держава не може інвестувати у нього, щоб перекрити борги. Ліквідаційну комісію утворили у міській раді з метою, щоб уникнути, а радше обманути, кредиторів, тих, хто надає послуги водоканалу, пояснює Ірина Гримак.

«Ліквідували б комісію, можна було б претендувати на кошти Європейського банку, як це зроблено у Львові. Ми зустрічались з мером і секретарем ради, пропонували графік відтермінування боргу, але нічого з того. Борг зростає водоканалу, люди послуги не отримують, ліквідаційна комісія працює і отримують зарплату працівники», – говорить Ірина Гримак.

Ситуацію в Бориславі обласні чиновники оцінюють як надзвичайну, оскільки міська влада ухиляється від виконання своїх обов’язків, а це становить небезпеку для життя бориславчан. Тому справою зацікавилась СБУ. Водночас правоохоронці розслідують результати перевірки КРУ і ймовірно, що будуть порушені кримінальні справи.

Мешканців не задовольнила відставка керівників міста, бо від цього у їхніх помешканнях вода з кранів не потекла. Люди домагатимуться вирішення проблеми з водопостачанням у Бориславі.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG