Доступність посилання

ТОП новини

У Грозному скоїли напад на офіс «Комітету проти тортур»


Правозахисники не виключають, що напад міг бути спричинений жорсткою позицією організації щодо політики Рамзана Кадирова
Правозахисники не виключають, що напад міг бути спричинений жорсткою позицією організації щодо політики Рамзана Кадирова

Невідомі в Грозному розгромили офіс Зведеної мобільної групи «Комітету проти тортур», поліція не втрутилася

Іван Трефілов, Євгенія Назарець, Любов Чижова

У Грозному в середу скоєно напад на офіс Зведеної мобільної групи міжрегіональної громадської організації «Комітет проти тортур». Присутні вранці коло будівлі люди спочатку скандували гасла проти правозахисників, потім група молодих людей розбила їхній службовий автомобіль, увірвалася до самого офісу і розгромила його. За попередніми даними, співробітникам Зведеної мобільної групи вдалося залишити приміщення через вікно, поліція діям нападників не перешкоджала.

Події біля грозненського представництва «Комітету проти тортур» почали розгортатися вранці, коли до будівлі, в якій розташовується офіс, зібралася численна група людей. Як написала у себе у Facebook кореспондент «Нової газети» Олена Мілашина, присутня на місці подій, «люди в натовпі запитують одне одного – що відбувається, навіщо їх тут зібрали? Хто такі російські правозахисники і що вони зробили Рамзану Кадирову? Більшість просто не знає, навіщо їх тут зібрали».

Потім в натовпі почали лунати заклики до штурму офісу Зведеної мобільної групи і навіть постріли.

У підсумку нападникам все-таки вдалося увірватися до офісу.

Співробітник «Комітету проти тортур» Олег Хабібрахманов, який перебуває у його головному офісі в Нижньому Новгороді, розповів Радіо Свобода про те, що трапилося:

– Скільки співробітників перебувало в офісі?

– Наших співробітників чотири людини – два місцеві жителі, чеченці, і два співробітники, які приїхали туди вахтовим методом працювати у відрядження, один – із Республіки Марій Ел, інший – із Нижнього Новгорода

– Чи є якісь міркування про те, чим викликана ця акція?

– Кажуть, що це робить якийсь патріотичний клуб «Рамзан», люди в натовпі тримають плакати з надписами «Захистимо Дадаєва»: це – людина, яку, якщо ви знаєте, застрелили під час спецоперації, яку проводили ставропільські поліцейські. Ми не дуже знаємо, яким чином ця інформація стосується нас взагалі, чому така акція відбувається під офісом зведеної мобільної групи в Чеченській республіці, але, тим не менш, відбувається те, що відбувається.

– Олена Мілашина пише в соцмережах, що спочатку анонсувався мітинг проти журналістів і ось нібито це він міг перерости в цю акцію. Чи є у Вас подібні висновки чи робити висновки поки що рано?

– Мітинг мав відбутися в сквері журналістів у Грозному, але там організатори заходу – Спілка журналістів Чеченської республіки, і, як повідомляє та ж Олена Мілашина, скрізь анонси зняли – судячи з усіх даний захід не відбувається, проте якийсь незрозумілий захід відбувається у нас у дворі.

– За загрозливого розвитку подій, у Вас є план, як евакуювати або захистити своїх співробітників?

– У Чечні неможлива евакуація, у нас немає спецназу, ми – правозахисники, ми не можемо викликати спецназ і звідти їх евакуювати. Єдине, що ми можемо зробити – це оперувати правовими методами, що ми і робимо: ми звертаємося до правоохоронних органів, які зобов'язані захищати життя і здоров'я будь-якої людини на території Росії.

– Які з останніх «справ», якими займався комітет проти катувань в Чечні, могли спровокувати ось такий, нехай під іншими гаслами, тиск на представників Вашої організації?

– У нас зведена мобільна група займається розслідуванням насильницьких зникнень жителів Чечні і застосування до них тортур. Звісно, що об'єктами, скажімо так, нашої цікавості, абсолютно законно є правоохоронці Чеченської республіки, тому що у всіх наших справах є певний слід цих правоохоронців і Слідчого управління та Слідчого комітету, які погано і неефективно розслідують ці справи. Така цікавість щодо силовиків має як наслідок ось такі заходи.

– Тобто якусь конкретну справу виділити складно в цій ситуації?

– Я думаю, що складно, єдине, що я можу припускати – це те, що Комітет проти тортур зайняв дуже жорстку позицію щодо Рамзана Кадирова, який свого часу закликав спалювати будинки родичів бойовиків, виселяти їхні родини за межі Чеченської республіки тощо. Я думаю, що початок конфлікту саме там варто шукати.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG