Доступність посилання

ТОП новини

Мінус два недоторканних: Клюєва і Мельничука депутати передали суддям


Депутат Сергій Мельничук під час виступу у парламенті. 3 червня 2015 року
Депутат Сергій Мельничук під час виступу у парламенті. 3 червня 2015 року

Сергія Клюєва і Сергія Мельничука позбавили недоторканності і дали згоду на притягнення їх до кримінальної відповідальності

Більше не недоторканні. Двох Сергіїв – Клюєва і Мельничука – їхні колеги-депутати сьогодні позбавили імунітету. Відтак Верховна Рада надала згоду Генпрокуратурі на притягнення до кримінальної відповідальності цих одіозних парламентарів. Далі справа за судами.

ЗАВАНТАЖИТИ

Сергію Клюєву Генпрокуратура закидає шахрайство і заволодіння державними коштами, Сергію Мельничуку – організацію бандформування, тож просила Верховну Раду зняти недоторканність і дати можливість притягнути цих двох депутатів до кримінальної відповідальності.

У чому конкретно підозрюють Клюєва та Мельничука – з трибуни депутатам доповів перший заступник Генпрокурора Володимир Гузир.

Сергій Клюєв отримав 250 мільйонів євро кредиту з державного банку, а відсотки були погашені, а це близько 200 мільйонів гривень, із захищених статей бюджету
Володимир Гузир

«У період 2007 року брати Клюєви, які володіли австрійською фірмою, шляхом обману та зловживаючи довірою, заволоділи акціями ВАТ «Завод напівпровідників». Потім під діяльність цієї структури була створена низка фінансових оборудок, в результаті яких ця структура виявилась неплатоспроможною. Також Сергій Клюєв отримав 250 мільйонів євро кредиту з державного банку, а відсотки були погашені, а це близько 200 мільйонів гривень, із захищених статей бюджету», – сказав він.

Відповідально хочу заявити, що не причетний до жодного інкримінованого мені злочину. Весь цей час я ходив на допити, а це 6 разів, але слідчі під час своєї роботи не змогли надати жодного доказу моєї вини
Сергій Клюєв

А от сам Сергій Клюєв у своєму виступі вкотре наголосив, що не причетний до жодного інкримінованого злочину. Крім того, за його словами, на регламентний комітет, який напередодні проводив своє засідання і рекомендував внести на розгляд Ради зняття з Клюєва недоторканності, чинився тиск.

«Відповідально хочу заявити, що не причетний до жодного інкримінованого мені злочину. Всі ви були свідками, як моїми політичними опонентами був створений психологічний тиск на членів регламентного комітету, що мали сміливість об’єктивно оцінити матеріали кримінальної справи. Більше року слідчі Генпрокуратури намагались знайти хоч щось. Весь цей час я ходив на допити, а це 6 разів, але слідчі під час своєї роботи не змогли надати жодного доказу моєї вини», – сказав він.

Я не причетний до жодного інкримінованого злочину – Клюєв з трибуни ВР
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:39 0:00


Під час бурхливих обговорень багато депутатів нарікали на погану, непрофесійну підготовку документів і відсутність аргументів, що у майбутньому може «розчинити» справу Клюєва у суді. Лунали навіть тези про те, що народних обранців підкуповували, аби вони не голосували за зняття недоторканності з Клюєва. Та попри все, за рішення про позбавлення Клюєва імунітету проголосували 287 народних депутатів. «Опозиційний блок» дав лише один голос. Не підтримали взагалі таке рішення депутати з груп «Відродження та «Воля народу».

Мельничук теж більше не недоторканний, зате на волі

Тільки в одному пункті я особисто брав участь. Але навіть по цьому пункту Генпрокуратура не звернулася до слідчого органу, що фіксував дану подію
Сергій Мельничук

Що ж до колишнього «айдарівця» Сергія Мельничука, то щодо нього депутати голосували тричі. Окремо – щодо зняття недоторканності, окремо – щодо затримання, і окремо – щодо арешту. Зрештою, достатньо голосів набрало лише перше подання Генпрокуратури.

«Я не політик. Мене не зламати. Я боротимусь і там, і тут. Щодо справи, в усіх пунктах, крім одного, я просто пов’язаний з особами, і тільки в одному пункті я особисто брав участь. Але навіть по цьому пункту Генпрокуратура не звернулася до слідчого органу, що фіксував дану подію», – сказав з трибуни Сергій Мельничук.

Мене не зламати. Я боротимусь і там, і тут – екс-айдарівець Мельничук
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00


«Дай Бог терпіння українському народу і ЗМІ, щоб розібратись в цьому» – Геращенко

Опісля своїми враженнями від голосування депутати ділились у кулуарах. Більшість із них позбавлення імунітету Клюєва і Мельничука називає показовим.

Далі у відкритих судових засіданнях буде видно, хто винен, а хто ні
Антон Геращенко

«Я задоволений тим, що ми показали, що ця Верховна Рада працює для народу України, і що перед законом усі рівні. Далі у відкритих судових засіданнях буде видно, хто винен, а хто ні. Можу сказати, що такі суди можуть тягнутись місяцями, і дай Бог терпіння українському народу і ЗМІ, щоб розібратись у цьому питанні», – сказав народний депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко.

Політологи ж події у Раді називають прецедентом, що повинен відкрити «ящик Пандори» та призвести до скасування депутатської недоторканності як такої.

Якщо б не проголосували, то були б великі питання і претензії до коаліції
Володимир Фесенко

«По суті, у депутатів не було іншого виходу, як проголосувати за це рішення. Якщо б не проголосували, то були б великі питання і претензії до коаліції. Більш серйозний екзамен буде, коли з цього питання доведеться голосувати щодо депутатів з коаліції. У будь-якому випадку, на такі рішення тисне суспільство», – вважає політолог Володимир Фесенко.

Сергій Клюєв може дозволити собі висококласних адвокатів, що можуть затягувати судовий розглад чи повернути справу в зовсім інше русло, припускають експерти, а от Сергію Мельничуку довести свою невинуватість та вийти сухим із води буде набагато важче.

До слова, адвокат Сергія Клюєва вже заявив, що оскаржуватиме у Вищому адміністративному суді і рішення регламентного комітету, і рішення Верховної Ради.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG