Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ відновила послідовність подій поблизу Мар’їнки – доповідь


У ніч на 4 червня ОБСЄ оприлюднила доповідь своєї Спеціальної моніторингової місії про ситуацію поблизу Мар’їнки Донецької області.

У доповіді повідомляється, що від вечора вівторка, 2 червня, спостерігачі бачили зі свого пункту за 14 кілометрів від Мар’їнки рух великого числа важких озброєнь угруповання «ДНР» в бік контактної лінії біля Мар’їнки.

Серед зафіксованої техніки були танки, 122-міліметрові гармати, колона БМП, військові вантажівки. У ранкові години 3 червня спостерігачі зафіксували обстріли з артилерії і систем залпового вогню з позицій угруповання «ДНР».

У проміжку від 7:00 до 8:00 патруль місії перебував за 6–9 кілометрів на схід від Мар’їнки і бачив сім танків Т-64, розгорнутих в західному напрямку, чув залпи із систем реактивного вогню. Також о 6:00 безпілотник ОБСЄ зафіксував інтенсивний обстріл перехрестя доріг за три з половиною кілометри на північний захід від Мар’їнки, а о 15:30 – чотири самохідні 152-міліметрові гаубиці «Акація» за 9 кілометрів на південний схід від міста.

«Між 10:45 і 12:11 місія зробила кілька спроб зв’язатися з чільними представниками «ДНР», включно із «прем’єр-міністром», «спікером парламенту», «міністром оборони» і «начальником генштабу», щоб домовитися про припинення бойових дій навколо Мар’їнки. Вони були або недоступні, або не хотіли говорити з місією», – мовиться в доповіді.

О 15:00 місія отримала лист від Міністерства оборони України, що Збройні сили України розмістять на контактній лінії важкі озброєння, щоб упоратися з «реальною загрозою», яку становлять бойові дії в Мар’їнці, що розпочалися, за їхніми твердженням, о 6:00. Згодом українські офіційні особи визнали, що застосовували важкі озброєння.

У штабі АТО повідомили, що вранці 3 червня сепаратисти зробили спробу прорватися поблизу Донецька, зокрема вони почали масований обстріл позицій сил АТО біля Мар’їнки і Красногорівки, у тому числі з важкого озброєння. У Генштабі згодом повідомили, що українські військові для зупинки наступу сепаратистів, попередивши міжнародних партнерів, були змушені застосувати артилерію.

Сепаратисти на своїх сайтах підтверджують бойові дії біля Мар’їнки. Представник угруповання «ДНР» Едуард Басурін заявив, що бойовики «не ведуть наступальних дій, а просто застосовують адекватні заходи проти посилення геноциду народу Донбасу».

XS
SM
MD
LG