Доступність посилання

ТОП новини

Чи зачепить скандал у ФІФА Росію?


Несподівана відставка президента ФІФА Зеппа Блаттера може змусити Росію занервувати, бо увага зосередиться на її успішній заявці на чемпіонат світу-2018

Раптова відставка Зеппа Блаттера з посади президента ФІФА 2 червня на тлі наростаючого скандалу в керівному органі світового футболу поставила низку запитань. Серед цих запитань і таке: чи відставка Блаттера поставила під сумнів проведення чемпіонатів світу з футболу в Росії в 2018 та в Катарі у 2022 роках? США та Швейцарія розпочали окремі розслідування щодо корупції у ФІФА. Швейцарські слідчі, зокрема, хочуть встановити, що процес отримання права на проведення двох наступних мундіалів був не цілком прозорим. Представники Катару та Росії заперечують будь-які зловживання, незважаючи на низку публікацій, що такі зловживання були.

Чи зачепить скандал у ФІФА Росію?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Закиди про те, що американське слідство мотивоване намаганням покарати Москву – навряд чи мають під собою підстави, хоча багато хто в Росії саме так і вважає.

Адже, як помічають спортивні оглядачі, американське розслідування зосереджується на підозрах щодо корупції в регіональній футбольній асоціації Америки та регіону Карибського моря CONCACAF.

Однак, не можна сказати, що Росїї можна почуватися спокійно – зокрема через факт швейцарського розслідування.

Росія якимось чином змогла переконати їх, що її заявка сильніша від іспансько-португальської. Тому багато людей підозрюють, що з боку Росії було зловживання довірою
Гавін Гамільтон

«Була стурбованість російською заявкою через те, що була домовленість між Катаром, який претендував на 2022 рік, та іспансько-португальською заявкою на чемпіонат 2018 року, щоб обмінятися голосами. Але Катар зміг здобути голоси тих, хто підтримував іспансько-португальську заявку. Але цим двом країнам не вдалося перетягнути на свій бік прихильників Катару, бо вони всі підтримали Росію. Росія якимось чином змогла переконати їх, що її заявка сильніша від іспансько-португальської. Тому багато людей підозрюють, що з боку Росії було зловживання довірою», – пояснює Гавін Гамільтон, редактор часопису World Soccer Magazine.

Він зауважує, що росіяни не співпрацювали активно з американським юристом Майклом Гарсією, якого ФІФА найняло для розслідування звинувачень щодо корупції в російській та катарській заявках.

Росія зробила все, що могла, аби не допустити розслідування
Гавін Гамільтон

«Йому (Гарсії – ред.) навіть не дозволили поспілкуватися з людьми, які мали стосунок до російської заявки, бо йому не дозволили приїхати до Росії. Потім сказали, що комп’ютери, на яких була вся інформація щодо заявки, знищені. Отже, Росія зробила все, що могла, аби не допустити розслідування», – каже Гамільтон.

Гарсія подав у відставку у грудні після того, як ФІФА вирішило оприлюднили лише коротке зведення його доповіді. Також Гарсію розлютило те, що у висновки ФІФА не були згадані зловживання Катаром та Росією – цей аспект висновків ФІФА Гарсія сильно ставив під сумнів, хоча публічно не критикував висновки.

Фактор часу

Експерти кажуть, що наразі зарано говорити, що швейцарське або американське розслідування можуть виявити якийсь підкуп і що це тоді могло б змусити ФІФА переглянути рішення про проведення чемпіонатів в Росії або Катарі.

Гамільтон також каже, що час не на боці слідства.

«Думаю, ще зарано говорити. Маю на увазі, що будуть люди, які закликатимуть до переголосування. Росія може легко взяти участь в переголосуванні і виграти його. Думаю, що питання тут в часі. Приготування в Росії зайшли далеко. Ми лише в трьох роках від часу проведенні чемпіонату і зміна місця його проведення буде проблематичною і потягне за собою великі витрати», – сказав Гамільтон.

Раніше вже були випадки зміни місця проведення мундіалю. У 1986 році чемпіонат світу відбувся у Мексиці замість планованої Колумбії. Рішення про це ухвалювалось у 1982 році, але ініціатива йшла від уряду Колумбії, який постав перед економічною скрутою, а також повстанським рухом в деяких регіонах країни.

Тоді ФІФА погодилась з проханням колумбійського уряду і США, Канада та Мексика стали кандидатами після відмови Бразилії.

Для Росії відставка Блаттера – це погана новина. Як написала російська газета «Комерсант», Росія активно підтримувала переобрання Блаттера на п’ятий термін в якості президента ФІФА.

«Комерсант» написав, що Блаттер захищав Москву, коли багато хто на Заході та де-інде критикував Росію, яка чотири роки тому отримала право проводити чемпіонат світу з футболу. На тлі наростання скандалу, зауважило видання, не хто інший, як російський президент Володимир Путін виступив на захист Блаттера, заявивши що на Блаттера «тиснуть».

Російські представники підозрюють, що розслідування, зокрема американське, є політично вмотивованим.

Відносини Заходу та Росії зараз найпрохолодніші з часу завершення Холодної війни через нинішній конфлікт в Україні.

Путін 28 травня звинуватив США в «подальшій спробі поширити свою юрисдикцію на інші держави». Він додав, що «не має сумнівів», що метою США було не допустити переобрання Блаттера.

На тлі скандалу, який спалахнув минулого тижня, російські представники активно заперечували, що це має стосунок до Росії.

«Немає сумніву: якби чемпіонат світу 2018 року проводився у США, а не в Росії, тоді б не було цих арештів», – сказав російський депутат Василь Шестаков.

Сімох представників ФІФА було заарештовано у Цюріху 27 травня в рамках американського розслідування. Нині вони постали перед можливістю депортації через підозри в отримання 100 мільйонів доларів хабарів.

Семеро високопосадовців ФІФА, який заарештували у швейцарському Цюріху 27 травня 2015 року. (Зліва направо) Рафаель Есківель, Ніколас Леос, Джеффрі Уебб, Джек Ворнер, Едуардо Лі, Еухеніо Фігередо і Хосе Марія Марін
Семеро високопосадовців ФІФА, який заарештували у швейцарському Цюріху 27 травня 2015 року. (Зліва направо) Рафаель Есківель, Ніколас Леос, Джеффрі Уебб, Джек Ворнер, Едуардо Лі, Еухеніо Фігередо і Хосе Марія Марін

Над матеріалом працювали Anthony Weselowsky та Ростислав Хотин

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG