Доступність посилання

ТОП новини

Спостерігачі ОБСЄ бачили рух важкого озброєння «ДНР» поблизу Мар’їнки. Як усе було?


Ілюстраційне фото. Доброволець батальйону «Азов» поблизу Широкина, Донецька область
Ілюстраційне фото. Доброволець батальйону «Азов» поблизу Широкина, Донецька область

«О 15:00 місія отримала лист від Міноборони України, що ЗСУ розмістять озброєння, щоб упоратися з «реальною загрозою»

Київ – Атака бойовиків під Мар’їнкою, що під Донецьком, пов’язана з переговорами в Мінську. Про це заявив в ефірі Радіо Свобода прес-офіцер у зоні АТО Леонід Матюхін. Представники українського Генштабу визнали, що через наступ бойовиків стріляли у відповідь з раніше відведеної артилерії через використання сепаратистами систем залпового вогню «Град». Сепаратисти заперечують звинувачення у порушенні Мінських домовленостей. Водночас ОБСЄ оприлюднила доповідь, в якій відновила послідовність подій поблизу Мар’їнки.

ЗАВАНТАЖИТИ

Ситуація поблизу цього населеного пункту залишається напруженою вже понад добу. Бойовики почали наступ на Мар’їнку ще у ніч із вівторка на середу. Це сталося після того, як у вівторок російська сторона фактично зірвала переговори в Мінську – представник Росії Азамат Кульмухаметов просто залишив переговори. Відбувся масований наступ бойовиків у складі понад однієї тисячі осіб, десяти танків і «Гвоздик». Цю атаку українські вояки відбили. Також 3 червня ввечері бойовики намагалися відновити обстріли позиції сил АТО у Мар'їнці, вони здійснили близько 10 обстрілів з артилерії калібру 122 міліметри, а також з танків. Про це повідомив прес-офіцер Спільного центру з контролю та координації Руслан Семенюк.

Радник голови СБУ Маркіян Лубківський з посиланням на контррозвідку СБУ повідомив, що втрати спецназу ГРУ Генштабу Збройних сил Росії, залучених до цієї операції, становлять щонайменше 4 «двохсотих».

Ввечері у середу радник президента Юрій Бірюков повідомляв, що внаслідок бою поранення отримали 38 українських військових та 3 загинули.

«Зламавши свої зуби під Мар’їнкою», бойовики продовжили обстріли

Леонід Матюхін
Леонід Матюхін

Активізація з боку сепаратистів бойових дій під Мар’їнкою 3 червня пов’язана з відмовою 2 червня російського представника Азамата Кульмухаметова від участі в роботі тристоронньої контактної групи в Мінську. Про це в ефірі Радіо Свобода сказав прес-офіцер штабу АТО Леонід Матюхін.

Завжди, коли відбуваються перемовини такого формату, вони збільшують обстріли, так само, як і коли «гумконвої» приходять
Леонід Матюхін

«Завжди, коли відбуваються перемови такого формату, вони збільшують обстріли, так само, як і коли «гумконвої» приходять», – сказав Матюхін.

Зламавши свої зуби під Мар’їнкою, бойовики у подальшому спромоглися лише на підлі обстріли у темну пору доби
Леонід Матюхін

«Вечірня спроба бойовиків відновити обстріли позицій сил АТО закінчилася їхнім відступом. Якщо порівнювати з попереднім днем, з попередньою ніччю, то ситуація була спокійнішою. А якщо брати загалом, то починаючи з 18-ї години вчорашнього вечора і до ранку 4 червня, злочинці не припиняли обстріли позицій сил АТО. Зламавши зуби під Мар’їнкою, бойовики у подальшому спромоглися лише на підлі обстріли у темну пору доби. На Маріупольському напрямку з артилерії, мінометів гранатометів та стрілецької зброї обстріляли Широкине. На Луганському напрямку стріляли по Донецькому, Новотошківському, Станиці Луганській та Кримському. На Артемівському – вели вогонь з гранатомета по Золотому, а зі стрілецької зброї по Ленінському. На Донецькому напрямку загарбники вели вогонь по Пісках, а з гранатометів по Новотроїцькому. Звісно ж, як і раніше, не забули вони обстріляти мирні населені пункти. З мінометів та артилерії вони вели вогонь по Гнутову та Мар’їнці. Безпілотних літальних апаратів загарбників було помічено у небі над українськими позиціями 18 разів», – розповів Леонід Матюхін.

Сепаратисти на своїх сайтах підтверджують бойові дії біля Мар’їнки і використання ними 3 червня танків, але заперечують звинувачення у порушенні Мінських домовленостей і називають їх «черговою брехнею української влади». Представник угруповання «ДНР» Едуард Басурін заявив, що бойовики не «ведуть наступальних дій, а просто застосовують адекватні заходи проти посилення геноциду народу Донбасу».

Представники ж українського Генштабу кажуть, що через наступ бойовиків стріляли лише у відповідь із раніше відведеної артилерії через застосування сепаратистами, зокрема «Градів».

Втрати є з обох боків

Про втрати з обох боків, як пишуть на своїх сайтах сепаратисти, говорити поки що зарано, «бо не встигають навіть збирати загиблих з поля бою».

Тим часом речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко повідомив,що за минулу добу в зоні конфлікту на сході України загинули п’ять українських військових, 38 були поранені.

За його словами, внаслідок обстрілу бойовиків також є втрати серед мирного населення в Мар’їнці (поблизу Донецька) – дві людини загинули і п’ять були поранені.

Як заявив Лисенко, у ході бою під Мар’їнкою загинули 80 бойовиків, понад 100 поранені.

ОБСЄ відновила послідовність подій поблизу Мар’їнки – доповідь

Тим часом у ніч на 4 червня ОБСЄ оприлюднила доповідь своєї Спеціальної моніторингової місії про ситуацію в районі Мар’їнки Донецької області.

У доповіді повідомляється, що від вечора вівторка, 2 червня, спостерігачі бачили зі свого пункту в 14 кілометрах від Мар’їнки рух великого числа важких озброєнь угруповання «ДНР» в бік контактної лінії в районі Мар’їнки.

Серед зафіксованої техніки були танки, 122-міліметрові гармати, колона БМП, військові вантажівки. У ранкові години 3 червня спостерігачі зафіксували обстріли з артилерії і систем залпового вогню з позицій угруповання «ДНР».

У проміжку від 7:00 до 8:00 патруль місії перебував у 6-9 кілометрах на схід від Мар’їнки і бачив сім танків Т-64, розгорнутих у західному напрямку, чув залпи із систем реактивного вогню. Також о 6:00 безпілотник ОБСЄ зафіксував інтенсивний обстріл перехрестя доріг у трьох із половиною кілометрах на північний захід від Мар’їнки, а о 15:30 – чотири самохідні 152-міліметрові гаубиці «Акація» в 9 кілометрах на південний схід від міста.

«Між 10:45 і 12:11 місія зробила кілька спроб зв’язатися з високопоставленими представниками «ДНР», включно із «прем’єр-міністром», «спікером парламенту», «міністром оборони» і «начальником генштабу», щоб домовитися про припинення бойових дій навколо Мар’їнки. Вони були або недоступні, або не хотіли говорити з місією», – йдеться в доповіді.

О 15:00 місія отримала лист від Міністерства оборони України, що Збройні сили України розмістять на контактній лінії важкі озброєння, щоб упоратися з «реальною загрозою», яку становлять бойові дії в Мар'їнці, що розпочалися, за їхніми твердженням, о 6:00. Згодом українські офіційні особи повідомили, що застосовували важкі озброєння.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG