Доступність посилання

ТОП новини

Я не задоволений роботою уряду, парламенту і своєю власною – Порошенко


Президент України Петро Порошенко виступає з щорічним посланням перед Верховною Радою. Київ, 4 червня 2015 року
Президент України Петро Порошенко виступає з щорічним посланням перед Верховною Радою. Київ, 4 червня 2015 року

Порошенко: Україна має бути готовою до війни з Росією

Президент Петро Порошенко виступив перед депутатами зі щорічним посланням. Упродовж півтори години від говорив про внутрішнє становище і зовнішню політику України. Повний текст парламентарям роздали не на папері, а на патріотичних флешках із тризубом. Головні тези президента стосувались армії, реформ, євроінтеграції та планів на майбутнє держави.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За словами Петра Порошенка, він не задоволений ані своєю роботою, ані роботою уряду, ані роботою парламенту. Утім, найбільш незадоволений, на його думку, український народ. Саме так самокритично відгукнувся президент про ефективність влади та темпи реформ, на які чекає суспільство. Обіцяє «подвоїти і потроїти» зусилля, утім, запевняє: перші успіхи стануть помітними вже до кінця року, адже «чаша терпіння у народу переповнена».

«У нас немає ані найменшого права дорікати людям, які нам довірили країну», – зауважив Порошенко. А тому «українська влада не повинна скаржитися на суворі вимоги і жорсткі критерії, які до неї висуваються».

Головні надії він покладає на Національну раду реформ, що складається з представників усіх гілок влади та експертів, а також лідерів думок для координації всіх проектів. Він сподівається, що реформаторські ініціативи швидше проходитимуть через уряд та парламент.

Наступні три «Д» президента: деолігархізація, дерегуляція та децентралізація

Плани влади на найближчі роки достатньо амбітні: продовжити деолігархізацію, дерегуляцію та децентралізацію. Окрім того, почати очищення суддівської гілки та прокуратур. Також почати демонополізацію і завершити створення інфраструктури для боротьби з корупцією.

Образ держави формують податківець і митник, інспектор соцзахисту, місцевий суддя і ДАЇшник і навіть районна поліклініка. Вони беруть – і народ не повірить у щирість наших антикорупційних намірів
Петро Порошенко

Водночас, на думку Порошенка, зараз головні корупційні ризики зосереджені вже не «згори» – багатьом дрібним управлінцям, на його думку, вже важко змінити хід мислення і перестати брати хабарі. «Він додає, що декомунізація – це «не пам'ятники зносити, комунізм потрібно перемагати в головах».

«Люди переважно не контактують особисто з президентом, прем’єр-міністром чи навіть депутатами. Образ держави в очах пересічного громадянина формують податківець і митник, інспектор соцзахисту, місцевий суддя і ДАЇшник і навіть районна поліклініка. Вони беруть – і народ не повірить у щирість наших антикорупційних намірів», – каже Порошенко.

Плани влади: наступні три «Д» президента
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00
Кожен, хто підлягає деолігархізації, озброєний великим загальнонаціональним каналом і, обороняючись, гатить по мені з усіх інформаційних «Градів»
Петро Порошенко

​Звинувачення також лунали на адресу олігархів, адже «це війна не з окремими особистостями, це війна із системою». За словами Порошенка, «закон про 50+1% акцій, закон про ринок газу, рішення РНБО про ринок електроенергетики і вугілля» – це конкретні кроки, які розхитують олігархат. Натомість, на думку Порошенка, багатії при владі у відповідь б’ють по ньому інформаційно.

«Кожен, хто підлягає деолігархізації, озброєний великим загальнонаціональним каналом і, обороняючись, гатить по мені з усіх інформаційних «Градів». Чи не в кожного з них є ручний залежний і лояльний політичний проект, з якого вони мріють виростити спокійну перспективу для себе і жахливе майбутнє для України», – каже Порошенко.

«Навіщо державі 14 кінних заводів?» – Порошенко

Говорячи про підприємства, президент зауважує: із 1800 тих, які є у державній власності, залишитись мають лише 200. Він зауважує, що «Укрзалізницю» або оборонні підприємства не продаватимуть. «Але навіщо державі 14 кінних заводів?» – цікавився Порошенко.

Наступний рік, за словами президента, має принести економічне зростання. Для цього слід завершити санацію банківської системи та податкову реформу, включно зі збереженням єдиного податку для малого та середнього бізнесу, зауважив він. Також потрібна, каже глава держави, акуратна індексація зарплат і пенсій. На 2016 рік обіцяє президент і безвізовий режим із ЄС. Для цього Україна має виконати «домашнє завдання» – технічні вимоги від європейських партнерів.

Президент України Петро Порошенко виступає з щорічним посланням перед Верховною Радою. Київ, 4 червня 2015 року
Президент України Петро Порошенко виступає з щорічним посланням перед Верховною Радою. Київ, 4 червня 2015 року

«Чекати залишилося зовсім недовго, але, щоб вдало фінішувати, потрібен відповідний ривок. Усі технічні завдання мають бути виконані до кінця серпня, оскільки у вересні ми очікуємо на оціночну місію ЄС», – зауважив він.

В уряді можуть бути кадрові зміни

Зміни в уряді мають відбуватися лише за умови збереження чинної коаліції
Петро Порошенко

«Рахувати курчат» Порошенко планує восени: саме тоді аналізуватиме проміжні результати роботи Кабміну. Він анонсував, що, якщо коаліція до того часу не звільнить неефективних урядовців, «кадрових змін від неї зажадає суспільство». Також він додав, що бачить керівником української поліції Еку Згуладзе.

«Моя принципова позиція: зміни в уряді мають відбуватися лише за умови збереження чинної коаліції, а єдність коаліції, в свою чергу, не повинна вироджуватися в кругову поруку», – сказав він.

На території України перебувають 14 російських бойових тактичних груп – Порошенко

Держава будує плани і досі «тримається на плаву» завдяки армії, наголошує президент. Її успіхами та поступом Порошенко пишається. За його словами, якщо на початку російської агресії захищати державу могли лише близько 5 тисяч осіб, то вже зараз у зоні конфлікту на сході перебувають понад 50 тисяч українських військових. Загальна чисельність української армії зараз – 250 тисяч людей, додає він. Тим часом, загрози для армії важко применшити: «на території України перебувають 14 російських бойових тактичних груп чисельністю понад 9 тисяч військовослужбовців». Порошенко вкотре наголосив, що Україні слід бути готовою до «повномасштабного вторгнення з боку Росії».

Від початку конфлікту на Донбасі понад 1,7 тисячі військових і 6,4 тисяч цивільних загинули – таку сумну статистику озвучив президент у ході промови. У відповідь на це Рада вшанувала загиблих хвилиною мовчання. Утім, рівень обороноздатності країни ще недостатній, визнає президент. Він додає, що 2016 року Україна збільшить витрати на оборону.

Президент України Петро Порошенко виступає з щорічним посланням перед Верховною Радою. Київ, 4 червня 2015 року
Президент України Петро Порошенко виступає з щорічним посланням перед Верховною Радою. Київ, 4 червня 2015 року

Президент акцентує на тому, що не варто піддаватись панічним настроям. Ще рік тому, каже він, українці відчували себе приречено, проте зараз мають чим пишатись. Зокрема, він говорив про зіткнення між українськими військовими та проросійськими бойовиками в районі Мар'їнки на Донеччині.

З урахуванням добре відомого топографічного кретинізму російських військових, «заблукати» вони можуть в будь-який момент
Петро Порошенко

«З урахуванням добре відомого топографічного кретинізму російських військових, «заблукати» вони можуть у будь-який момент, як це сталося буквально вчора біля Мар'їнки», – прокоментував Порошенко.

Також своїм головним успіхом на посаді президента Порошенко назвав провал проекту «Новоросії», який, на його думку, передбачав втрату Україною дев'яти областей.

Як депутати відреагували на доповідь президента?

Думки депутатів у кулуарах розділились: представники «Блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту» переважно схвально відгукувались про доповідь. Натомість, «Опозиційний блок» та «Радикальна партія» здебільшого критикували.

Доповідь президента свідчить, що він уважно стежить за роботою парламенту й прислухається до нього. Про це заявив Олег Березюк із «Самопомочі», відповідаючи на запитання Радіо Свобода. Він додає, що у риториці Порошенка з’явились тези, яких раніше в Адміністрації президента уникали.

«Ну, наприклад, про те, що приватизація (це можна було між рядками зустріти) можлива лише при якісній демонополізації, дерегуляції і децентралізації та боротьбі з корупцією», – пояснює Березюк.

Коли говорить про рік заслуг і перемог, єдина перемога, про яку ми можемо говорити – перемога народу, а не уряду чи президента
Олег Ляшко

Натомість, лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко назвав неоднозначним послання Петра Порошенка до парламенту. За його словами, важливо було б додати про організацію нових робочих місць і подолання безробіття, а також про результати розслідування вбивств активістів Євромайдану.

«Занадто багато видається бажане за дійсне. Коли говорить про рік заслуг і перемог, єдина перемога, про яку ми можемо говорити, – перемога народу, а не уряду чи президента», – додав Ляшко.

Доповідь готувала «вузька команда президента за його безпосередньої участі»

У текст не включили кілька гарних тез і тем, бо Порошенко не вірить у можливість їх реалізації. Ще одне: очікування, що президент зробить пару уколів у бік Яценюка – не справдилося
Тарас Чорновіл

Політик Тарас Чорновіл, що цього скликання не потрапив до Ради, у себе на «Фейсбуці» написав, що це вперше щорічну доповідь президента до парламенту готував не Інститут стратегічних досліджень, а «вузька команда президента за його безпосередньої участі».

«Я точно знаю, що в текст не включили кілька гарних тез і тем, бо Порошенко не вірить у можливість їх реалізації. Тобто реалістичність визначалася як ключова річ. Ще одне: очікування, що президент зробить пару уколів у бік Яценюка й уряду (електорально йому це дуже вигідно) – не справдилося, пару натяків було зроблено, але досить толерантно. Він дуже боїться повторення політичної кризи 2005-го року», – написав Чорновіл.


Петро Порошенко при владі вже рік – його обрали в першому ж турі 25 травня 2014 року.


На цю ж тему:

04.06.2015
Головна проблема Порошенка – дві армії – Гайдай

«Різниця між добровольцями і ЗСУ політична, на фронті її немає» – Олійник далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG