Доступність посилання

ТОП новини

Підозрілі фірми зводять хмарочос замість садочка (розслідування)


Коломойський прикривається дітьми, аби збудувати висотку на Печерську у Києві?

За Генпланом – ­дитячий садочок, а зводять – житловий комплекс. Печерські пагорби столиці продовжують обростати «висотками», в той час, як у київські дошкільні заклади –десятитисячна черга.

Забудовник – це невідома на ринку фірма, без власного сайту і доступного офісу, з офшорним корінням. Вона має зв’язок з групою «Приват» та, можливо, була використана для виведення 2 мільярдів доларів з України за кордон. Про це йдеться у програмі «Схеми», проекті Радіо Свобода на Першому каналі.


У столиці за адресою Анрі Барбюса, 28-а, міліція і навіть карети швидкої допомоги – досить часті гості. Місцеві жителі протестують, забудовники продовжують будувати. Трапляються сутички. І кожного разу забудовник залякує місцевих так званими «тітушками», бідкаються місцеві.

«Cвавілля! Нам звертатися тільки до Бога, ми беззахисні зовсім, зовсім. Нас пускають всі державні установи по колу», – каже місцевий мешканець Володимир Волнянський.

Історія ліквідації ще одного дитячого садка на Печерську та зведення на його місці чергового висотного житлового комплексу тягнеться вже більше 10 років.

До 2002 року дошкільний навчальний заклад № 84 на вулиці Андрі Барбюса, 28-а був у підпорядкуванні київського заводу «Радар». Потім, посилаючись на непридатність споруди, керівництво державного підприємства зупинило роботу дитсадка. При цьому, документів на підтвердження «непридатності» від санстанції компанія ще не мала. Право власності на будівлю невдовзі перейшло до товариства «Мебіус», яке згодом перепродало її «Автохімпрому». 2004 року Київрада виключає дитсадок №84 з реєстру дошкільних закладів і передає ТОВ «Автохімпром» ділянку, на якій розташовані будівлі садка, в оренду на 15 років.

21 грудня 2006 року Київрада ухвалює рішення №386\443, яким передає дану ділянку в оренду ТОВ «Будтехальянс» терміном на 10 років. Той вечір киянам відомий як «великий земельний дерибан». Тоді розподілили близько 250 земельних ділянок. Всі рішення були ухвалені за 2,5 години, в середньому 2 рішення за хвилину.

За рішенням Київради, тепер на цьому місці дітям пропонують замість садочка так званий «заклад для роботи з дітьми» в офісно-торговельному комплексі.

«Схоже на те, що саме таке словосполучення «заклад по роботі з дітьми» використовується для прикриття будівництва великого житлово-офісного центру і прикриття того, щоб надання земельної ділянки якось виправдати», – пояснює юрист громадянського об’єднання «Центр протидії корупції» Олена Щербан.

Хто ж використовує дітей, аби звести чергову висотку на Печерських пагорбах? Розшукати фірму-забудовника не так то й просто. За юридичною адресою представники «Будтехальянсу» не з’являлись більше року. За іншою адресою, вказаною в інтернеті, на місці «Будтехальянсу» вже давно поселилася інша компанія.

Серед засновників «Будтехальянсу» – три фірми з «офшорним корінням» – «Денніеллі лімітед» та «Равенскрофт холдінгз» з Віргінських островів, та кіпрський «Форкас лімітед». Як стверджує головний редактор сайту «Наші гроші» Олекса Шалайський, усі ці компанії нещодавно нібито використав «ПриватБанк», аби вивести з України за кордон майже 2 мільярда доларів, за підробними контрактами, порушуючи валютне законодавство.

У «ПриватБанку», в той же час, запевняють, що до будівництва відношення не мають. Сам банк належить скандальному олігарху Ігорю Коломойському, який також має активи в енергетиці, будівництві та інших сферах.

Представники «Будтехальянсу» говорять, що будівництво законне, а от перешкоджання будівництву – ні.

«Не зважаючи на законний характер будівництва, отримання всіх необхідних документів для початку робіт, невстановлені особи, так звані тітушки, які називають себе мешканцями сусідніх житлових будинків, чинять фізичні перешкоди початку будівельних робіт», – йдеться в офіційному листі до редакції Радіо Свобода.

На відеозаписі із камер спостереження на будівельному майданчику видно, як частина людей в цивільному перешкоджають заїзду техніки. Водночас, інша частина людей в оранжевих робочих жилетах силою їм протистоять.

Відео було зняте та надане «Будтехальянсом» під час однієї з сутичок на будмайданчику. Компанія таким чином намагається довести свою правоту.

В той же час, у Державній архітектурно-будівельній інспекції, яка мусить перевіряти документи на будівництво в столиці, кажуть, що останній раз законність будівництва перевіряли 2 роки тому. Водночас, у департаменті міського благоустрою заявляють, що навіть паркан на цьому будмайданчику встановлений незаконно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG