Доступність посилання

ТОП новини

«Made in China» приходить до Криму?


Президент Китаю Сі Цзіньпін (ліворуч) та президент Росії Володимир Путін. Москва, травень 2015 року. Ілюстраційне фото
Президент Китаю Сі Цзіньпін (ліворуч) та президент Росії Володимир Путін. Москва, травень 2015 року. Ілюстраційне фото

Китайські інвестори хочуть вкладати гроші в анексований Росією Крим

Китайські інвестори шукають опори в Криму. Делегація китайських бізнесменів пообіцяла вкласти гроші в розвиток інфраструктури анексованого півострова і висловила бажання побудувати мережу ресторанів, розважальний центр, а також поле для гольфу.

Крим незабаром може стати місцем для китайських тютюнових плантацій, заводів, поля для гольфу, ресторанів і розважальних комплексів.

Китайські інвестори придивляються до півострова, який був спочатку окупований, а потім анексований Росією минулого року, а нині він перетворився на безмитну економічну зону.

Протокол про інвестиційну співпрацю підписали 3 червня провідна китайська корпорація і підтримуваний Москвою кримський лідер Сергій Аксьонов. Угода наближає Китай до реалізації його амбіцій у Криму.

Проросійській «владі» Криму китайські гроші можуть допомогти компенсувати втрати, завдані приголомшливими економічними санкціями, введеними західними країнами у відповідь на захоплення Росію півострова в України у березні 2014 року, коли спочатку були розгорнуті війська, а потім нашвидкуруч проведений «референдум» про приєднання до Росії.

За даними сайту «уряду» Криму, делегація китайських бізнесменів, які відвідали півострів цього тижня, висловила зацікавленість в інвестуванні в консервний і машинобудівний заводи в Джанкої, що розташований у північній частині Криму.

Китай також, як повідомляється, пообіцяв побудувати 100 тисяч метрів складських приміщень для зберігання та продажу будівельних матеріалів, а також хоче розвивати видобуток нафти і газу.

Китайці планують, окрім цього, інвестувати у вирощування тютюну на півострові.

«Тютюн користується величезним попитом у Китаї, а Крим має відповідний клімат і ґрунт для вирощування тютюну», – цитує російська державна інформаційна агенція ТАСС Чена Чжіцзюня, голову правління китайської міжнародної компанії Energy Group під час його зустрічі з Аксьоновим.

За допомогою китайського обладнання та технологій, сказав він, тютюнова галузь може дати «дуже великі прибутки».

Окрім цього, китайські підприємці запропонували побудувати розважальний центр і торговельний комплекс в центрі Ялти, мережу китайських ресторанів на всій території півострова, а також гольф-клуб на гірському південному узбережжі.

«Ґольф – дуже популярний вид спорту, який люблять багаті люди», – сказав Чжіцзюнь.

Якщо ми будемо будувати гольф-клуб тут, ми можемо заманити багато китайських туристів до Криму
Чен Чжіцзюнь

«Китай має близько 10 мільйонів гравців у гольф. Якщо ми будемо будувати гольф-клуб тут, ми можемо заманити багато китайських туристів до Криму», – додав він.

Індустрія туризму в Криму різко впала після анексії Росією, і Аксьонов привітав пропозицію китайських інвестицій з ентузіазмом.

«Ви завжди можете розраховувати на нас», – сказав Аксьонов китайцям.

(Над матеріалом працювали Claire Bigg та Ростислав Хотин)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG