Доступність посилання

ТОП новини

Режим Путіна хоче зробити мене зрадником – блогер


У Києві відкрили виставку патріотичного плакату «WWIII. Третя інформаційна»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

У Києві відкрили виставку українського плакату, створену громадянином Росії

Виставка плакатів про загрози пропаганди «WWIII. Третя інформаційна» проходить просто неба на території Національного музею історії України і включає в себе понад 30 робіт російського блогера і художника Антона Мирзіна, який через політичні переконання покинув батьківщину. У Міністерстві культури України стверджують – творчих росіян з проукраїнськими позиціями стає більше, і Україна в разі потреби надасть їм політичний притулок і допомогу.

Автор: Антон Мирзін
Автор: Антон Мирзін

Громадянин Росії Антон Мирзін з початку конфлікту між Росією і Україною намалював на цю тематику близько 200 плакатів.

Через погрози фізичної розправи та ризик кримінальної відповідальності він у грудні минулого року виїхав до України і тепер очікує на статус політичного біженця.

Сам художник не вважає себе зрадником батьківщини і виступає тільки проти нинішньої російської влади.

Росія – це ті люди, які мислять адекватно. Цій Росії я не зраджував
Антон Мирзін

«Росія – це не тільки ті люди, які зараз при владі. Це, перш за все, ті люди, які мислять адекватно. Цій Росії я не зраджував. Я і не присягав тій владі, яка намагається зараз зробити мене зрадником. Я вважаю їх злочинцями, і їх треба або судити, або взагалі знищити. Повернутися на батьківщину я зможу лише тоді, коли цей режим впаде», – говорить Мирзін.

Автор: Антон Мирзін
Автор: Антон Мирзін

Через переслідування за політичні переконання до України приїжджає багато людей з Росії, повідомляє міністр культури України В’ячеслав Кириленко.

Вони змушені просити політичного притулку чи навіть брати посвідку на проживання. І Україна радо йде на це, оскільки розуміє, що у Росії зараз непрості часи, наголошує міністр.

Активним людям, які борються з путінським режимом, український народ повинен подати братню руку, і ми робимо це щодня
В'ячеслав Кириленко

«Коли тиранія і диктатура – головне, по чому весь світ сьогодні оцінює путінський режим, активним людям, які борються з путінським режимом, яких не так багато, але потенційно дуже багато, український народ повинен подати братню руку, і ми робимо це щодня», – сказав Кириленко.

Наприкінці травня Міністерство культури України оголосило конкурс українського патріотичного плакату на цілий спектр тем – від підтримки української армії до європейського вибору України, розповів член журі конкурсу Олександр Мікула.

Він використав графіку плакатну естетику радянських часів, а це для росіянина достатньо знайома річ. Це призвело до вибуху незадоволення

Він також висловив сподівання, що російський художник теж візьме в ньому участь і разом з українськими художниками працюватиме для досягнення миру.

«Все, що працює на Україну, – це допомога, і це дуже важливо, щоб громадянин Росії спрацював на користь України, тим паче, що він використав графіку минулого, плакатну естетику радянських часів, а це для росіянина достатньо знайома річ, і вона сприймається зрозуміло, але він здивований тематикою. Це призвело до вибуху незадоволення, і ясно, що Антонові довелося несолодко від тої реакції, яка є в російському суспільстві», – зазначив Мікула.

Виставка плакатів має благодійний компонент – половина коштів від продажу робіт автора передається на допомогу пораненим в АТО українським воїнам.

Ознайомитися з роботами російського художника можна до 9 червня включно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG