Доступність посилання

ТОП новини

Україна – в центрі уваги саміту лідерів країн «Групи семи»


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Заяви Путіна щодо агресії проти України у Європі назвали провокацією. Водночас заговорили про необхідність нових санкцій

Берлін – Протистояння російській агресії в Україні ми маємо намір обговорити у замку Ельмау, сказав серед іншого Барак Обама на зустрічі лідерів країн «Групи семи» (G7). Незважаючи на те, що питання конфлікту на сході України не було в офіційному порядку денному зустрічі, однак саме його кермачі наймогутніших держав були змушені розглядати. «Посприяв» цьому президент Росії Володимир Путін.

Україна у центрі уваги саміту лідерів країн «Великої сімки»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Від процвітання Євросоюзу до проблем зміни клімату – таке широке коло питань окреслив президент США Барак Обама на початку саміту «Групи семи».

«Підтримка сили і процвітання Євросоюзу, розширення трансатлантичного торговельного співробітництва, протистояння російській агресії в Україні, протидія загрозам, починаючи від екстремізму і закінчуючи зміною клімату», – наголосив Обама.

Політики вважають за необхідне запровадити нові санкції проти Кремля

Напередодні зустрічі лідерів країн «Групи семи», котра розпочалася 7 червня, Володимир Путін в інтерв’ю одному з італійських видань заявив, що начебто саме США винні у воєнному конфлікті на сході України. За його словами, нерозумна політика американців, спрямована на досягнення першості на світовій політичній арені, змусили Росію до відповідних кроків. Німецькі експерти розглядають таку заяву Володимира Путіна не інакше, як провокацію.

Зустріч «Групи семи», 7 червня 2015 року
Зустріч «Групи семи», 7 червня 2015 року

Водночас політики відреагували заявами про необхідність застосування нових санкцій проти Росії. Зокрема про це говорила Ребекка Гармс, голова фракції «Зелених» у Європарламенті, котра потрапила до російського так званого чорного списку нев’їзних осіб.

«Я переконана, що санкції мають бути продовжені доти, поки не виконуватимуться Мінські угоди. Ситуація погіршується, причому дуже гостро. Забагато загиблих, особливо серед мирного населення з часу підписання Мінських угод. Вважаю, що слід запроваджувати санкції залежно від виконання Мінських домовленостей», – заявила Гармс.

Анексія Криму суперечить нормам міжнародного права – Меркель

У свою чергу канцлер Німеччини Ангела Меркель наголосила, що перебування Росії у колі семи наймогутніших країн світу неможливе, адже анексія Криму суперечить головним принципам, котрих дотримуються ці держави: передусім виконання міжнародного права і недоторканності кордонів.

Також президент Європейської Ради Дональд Туск висловив сподівання, що колись Росія перетвориться з ворога світового масштабу на партнера.

«Якщо хтось із присутніх хоче обговорити будь-які зміни режиму санкцій стосовно Росії, то хочу підкреслити, що на даний момент розмова може йти лише про їхнє продовження і посилення. Євросоюз, як і всі члени «Великої сімки» надалі відстоює незалежність і суверенітет України. Йдеться не про радикалізацію. Мабуть, я перший представник Євросоюзу, який сподівається, що Росія стане партнером, а не ворогом і проблемою світового масштабу. Але нині у нас немає іншого вибору», – зазначив Туск.

Важливо переглянути стан виконання Мінських угод – Шмідт

Натомість колишній канцлер Німеччини Гельмут Шмідт вважає помилкою виключення Володимира Путіна з «Групи семи».

«Я переконаний, Путін ображений, що Захід, на його переконання, не сприймає його всерйоз. Нам потрібна спільна європейська політика. Але не складається враження, що нині це можливо. Мої очікування щодо результатів зустрічі досить обмежені: вона повинна відбутися, але не слід підливати оливи у вогнище», – зауважує Шмідт.

Щодо конфлікту в Україні Ангела Меркель попередила, що за два дні, поки триватимуть переговори, світові проблеми вирішити їхні учасники не в змозі. Однак, за її словами, важливо переглянути стан виконання Мінських угод.

Крім того, представники «Групи семи» напередодні зустрічі ухвалили фінансування захисного саркофагу у Чорнобилі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG