Доступність посилання

ТОП новини

«Народна люстрація» чи незаконні кадрові чистки?


Президент України Петро Порошенко (ліворуч) та Ігор Коломойський. Березень 2015 року
Президент України Петро Порошенко (ліворуч) та Ігор Коломойський. Березень 2015 року

На Дніпропетровщині «команда Коломойського» фактично кинула виклик президентові – політолог

Дніпропетровськ На Дніпропетровщині міліція розпочала кримінальні провадження через перешкоджання роботі новопризначеного президентом голови Новомосковської райдержадміністрації Павла Селіхова. В облдержадміністрації зазначають: на Дніпропетровщині сталась «спроба незаконного усунення» посадовця від виконання своїх обов’язків – минулого тижня люди на чолі з представником «команди Коломойського» блокували кабінет держслужбовця, звинувачували його у зв’язках із Партією регіонів, вимагали відставки. Ініціатори візиту до кабінету держслужбовця стверджують: їхні звинувачення були обґрунтованими. Але сам керівник району звинувачення відкидає і каже, що на конфлікті з ним намагаються робити піар. Експерти ж зазначають, що інцидент у Новомосковську може повторитись в інших районах області.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Через інцидент із новопризначеним головою Новомосковської райдержадміністрації Павлом Селіховим міліція порушила одразу два кримінальні провадження – за статтею «погроза або насильство щодо службової особи» та «хуліганство». За версією міліції, до службового кабінету посадовця минулого тижня увійшло близько 30 людей, які звинувачували його у зв’язках із Партією регіонів і вимагали відставки. За даними правоохоронців, після чотиригодинних «словесних перемовин» ці особи залишили будівлю.

«Цивілізована практика усування невідповідних чиновників із їхніх посад»

В офіційній інформації з міліції немає жодного слова про учасників та ініціаторів інциденту. Разом з тим вони відомі: і з інформації облдержадміністрації, і з відео, викладеного самими учасники в мережі інтернет, видно: активну роль у перемовинах із посадовцем відігравали екс-заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Геннадій Корбан та народний депутат Андрій Денисенко. Видно також важлива деталь, яка стала однією з підстав для звинувачень, – годинник новопризначеного посадовця із зображенням «георгіївської стрічки».

Народний депутат України Андрій Денисенко зазначає: були вагомі причини вимагати відставки Павла Селіхова. Він стверджує: обіймаючи посаду голови окружної виборчої комісії в Новомосковську, той забезпечував перемогу регіоналів та пов’язаних із ними осіб. Не забутий і годинник: тепер держслужбовця також звинувачують у «пропагуванні сепаратистських поглядів». Як повідомив Радіо Свобода у понеділок Андрій Денисенко, він вже надіслав звернення щодо цього на ім’я президента Петра Порошенка й чекає на реакцію.

«Я спрямував звернення до президента України Петра Порошенка, адже саме він призначає голів райдержадміністрацій, в якому довів до його відома два факти, які, вочевидь, не були відображені в тих документах, які пан Селіхов подав на затвердження до Адміністрації президента. Перший факт – Селіхов , будучи представником Партії регіонів, очолював окружну виборчу комісію. І друге – те, що він на робочому місці в робочий час популяризує символіку терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР», «колорадську» стрічку. Це на годиннику», – каже Денисенко.

«І я роблю висновок, що людина з таким політичним минулим і такими поглядами не може обіймати таку посаду. Наразі ми переадресували м’яч на поле президента, і йому ухвалювати остаточне рішення. У нас було головне завдання – звернути увагу громадськості, ЗМІ, обласної і державної влади. Ми просто хочемо запровадити більш цивілізовану, ніж «смітникова люстрація», практику усування невідповідних чиновників з їхніх посад. Якщо влада не буде реагувати, недовіра буде накопичуватись», – додав у коментарі Радіо Свобода Андрій Денисенко.

Годинник із «георгіївською стрічкою» – подарунок від ветеранів – уже в річці

Новопризначений голова Новомосковської райдержадміністрації Павло Селіхов усі звинувачення на свою адресу відкидає. Заявляє: немає жодного судового рішення, яке б доводило неправомірність його дій на посаді голови окружної виборчої комісії. Голова РДА запевняє: він став мішенню для критики з боку Геннадія Корбана та його оточення невипадково.

«Корбана і народного депутата Денисенка я знаю ще з минулих виборів народних депутатів, вони приїздили, рвали на мені сорочку, робили спробу звинуватити мене в тому, що я все підрахую на користь регіоналів. Все це відкинув. Я довів і можу довести, що це не так. 9 судів ми виграли. А зараз Корбан – у Чернігівській області проводяться довибори народних депутатів, і він там балотується, ото він і піариться. Я звернувся до міліції, порушені дві кримінальні справи, вони розслідуються», – каже Селіхов.

Що ж до годинника, пояснює посадовець, – це подарунок дворічної давнини від місцевої ветеранської організації: що на ньому зображено, каже посадовець, не звертав уваги.

Зараз вже ці годинники я викинув, втопив у річці Самарі. Це не страшне, головне – дії. А в мене син є бійцем АТО, в аеромобільних військах
Павло Селіхов

«Що ж до годинника – у мене є 6 годинників, починаючи з того, як я був лейтенантом, там є радянська символіка, і закінчуючи годинником, який мені подарувала два роки тому рада ветеранів за плідну співпрацю. Це дешевий годинник. Йому ціна – десь 150-200 гривень. Зараз вже ці годинники я викинув, втопив у річці Самарі. Я не надавав цьому значення. Це не страшне, головне – дії. А в мене син є бійцем АТО, в аеромобільних військах», – зазначив він у коментарі Радіо Свобода

«Спроба незаконного усунення з посади» – ОДА

У Дніпропетровській облдержадміністрації виступили на захист голови РДА. Прихід екс-посадовця Геннадія Корбана з прибічниками до кабінету районного керівника там розцінили як «спробу незаконного усунення» держслужбовця з посади. Радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Гліб Пригунов зазначає: новопризначений посадовець Селіхов «ніколи не перебував у Партії регіонів».

Мотивація появи в будівлі адміністрації Корбана та його охоронців, жоден із яких не є жителем Новомосковського району, виглядає досить дивно
Гліб Пригунов

Крім того, в ОДА заявили, що кандидатура Селіхова на посаду керівника району пройшла консультації з громадськістю, її підтримали депутати райради, голови сільрад.

«Його кандидатурі висловили довіру депутати районної ради, підтримали глави селищних рад Новомосковського району. Тому мотивація появи в будівлі адміністрації Геннадія Корбана та його охоронців, жоден із яких не є жителем Новомосковського району, виглядає досить дивно», – цитує слова Пригунова прес-служба облдержадміністрації.

«Команда Коломойського-Корбана» кинула виклик президентові» – експерт

Політолог Андрій Золотарьов каже, що діючи в такий спосіб, «команда Коломойського-Корбана» фактично кинула виклик президентові». З іншого боку, додає експерт, вона «намагається відтиснути інші фінансово-політичні групи, тих людей, яких асоціюють із Олександром Вілкулом».

«Але насправді оця так звана «народна люстрація» нагадувала сцену з «Собачого серця»: «Ми до вас, професоре, і от з якого приводу»…. Що б там не казати, але посадовець призначений президентом. І заходити до нього з вимогою писати заяву про відставку – це гра на публіку, але недолуга гра. Якщо пан Корбан заявляє, що він патріот, то вони з Селіховим в одному човні. І принцип має бути такий: хто не проти нас, той з нами», – каже Золотарьов.

«А в «команди Корбана-Коломойського», на жаль, інший принцип: хто не з нами, той проти нас. Що й фактично ми й побачили в Новомосковській райдержадміністрації. Будь-хто завтра може опинитись на шляху цієї команди і стати об’єктом для атак», – зазначив Радіо Свобода політолог Андрій Золотарьов.

За словами експерта, у майбутньому «візити активних громадян» не виключені й до інших високопосадовців регіону. Передусім, припускає Золотарьов, схожі інциденти можуть повторитись на Криворіжжі, батьківщині одного з лідерів «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула.

Реакція соціальних мереж

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG