Доступність посилання

ТОП новини

Президент підписує закон про правовий режим воєнного стану


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Президент Петро Порошенко повернув до Верховної Ради зі своїм підписом закон про правовий режим воєнного стану, інформує сайт парламенту.

Цей закон, що його ініціював сам президент, Верховна Рада ухвалила 12 травня. Він має замінити нині чинний закон із тією ж назвою, що діє з 2000 року з численними змінами.

Новий закон набуде чинності з дня, наступного за днем офіційної публікації.

Цей закон визначає зміст правового режиму воєнного стану, порядок його введення та скасування, правові засади діяльності органів державної влади, військового командування, військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій в умовах воєнного стану, гарантії прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб.

Відповідно до нового закону, воєнний стан – це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності. Він передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

XS
SM
MD
LG