Доступність посилання

ТОП новини

Росія відкидає звіт МАГАТЕ, в якому Севастополь визнано українським


Росія повністю відкидає всі положення проекту Щорічного звіту Міжнародного агентства з атомної енергії за 2014 рік, у яких Севастополь визнано українським, заявив голова російської делегації в МАГАТЕ Григорій Берденников.

За його словами, які поширило на своєму сайті Міністерство закордонних справ Росії, для Москви ці пункти звіту «юридично й політично нечинні і беззмістовні».

Виступаючи на сесії Ради директорів МАГАТЕ у Відні, Берденников при цьому твердив про «незаконний державний переворот у Києві» в лютому того року і повторював російську версію про те, що Росія заявила про анексію Криму й Севастополя за результатами влаштованого там «референдуму».

Позиція звіту МАГАТЕ, в якому Севастополь визнано українським протягом усього звітного періоду, тобто всього 2014 року, – «неправдиве твердження», що «не відповідає дійсності», заявив він.

У світі лише в кількох державах виступали з заявами про визнання спроби анексії Росією українського Криму. Після цієї спроби Генеральна асамблея ООН ухвалила 27 березня 2014 року резолюцію 68/262 про територіальну цілісність України, яка підтвердила підтримку суверенітету, політичної незалежності, єдності і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, наголосила на незаконності проведеного у Криму й Севастополі «референдуму» 16 березня того року й на тому, що він не може бути підставою для будь-якої зміни статусу Криму й Севастополя, і закликала всі держави, міжнародні організації і спеціалізовані агентства не визнавати такої зміни і не чинити ніяких дій, які могли б бути витлумачені як таке визнання. За цю резолюцію проголосували 100 держав-членів ООН, проти були лише 11. МАГАТЕ є одним зі спеціалізованих агентств ООН.

XS
SM
MD
LG