Доступність посилання

ТОП новини

Люди бояться залишати домівки через мародерство – жителька Мар’їнки


Прапор на позиціях українських військових в районі міста Мар'їнка, 5 червня 2015 року
Прапор на позиціях українських військових в районі міста Мар'їнка, 5 червня 2015 року

Мешканці відмовляються їхати навіть після відновлення бойових дій. У крадіжках звинувачують як місцевих, так і військовослужбовців

Бої в місті Мар’їнка, що на західній околиці Донецька, відновились. За інформацією колишнього командира батальйону «Київ-1», нині народного депутата Євгена Дейдея, сепаратисти атакували позиції силовиків з танків. Водночас, попри активізацію бойових дій, місцеві жителі не поспішають залишати домівки. Одна з причин, пояснюють вони, мародерство з боку силовиків. Армійці, у свою чергу, звинувачення відкидають.

ЗАВАНТАЖИТИ

Масштабні бойові дії в Мар’їнці спалахнули 3 червня. Окрім того, що військові зазнали втрат, в той день загинули троє місцевих жителів. Ще п’ятеро отримали поранення. Однак, за словами місцевої мешканки Ірини Шавкун, добровільну евакуацію з міста змогли організувати лише через чотири дні.

З ініціативи місцевої районної адміністрації людям пропонували виїхати в Курахове, де розгорнули штаб евакуації в тамтешній школі. А вже звідти охочі могли потрапити на проживання в кілька довколишніх пансіонатів. Однак, як пояснює Шавкун, коли автобуси нарешті приїхали в місто, охочих виїжджати не залишилось. По-перше, бої на той момент вже стихли, а по-друге, місцеві побоюються залишати власні домівки через мародерство.

Це не тільки військових стосується, а й місцевих. Мародерство в місті. Війна, вона змінює людей
Ірина Шавкун

«Хочеться, щоб будинки були цілі. Щоб там залишались всі речі і майно. Люди не хочуть кидати свої домівки. Справа в тому, що в будинки мар’їнців, в порожні будинки, почали заходити військові. І всі ж прекрасно бачать, в якому стані потім залишаються ці будинки. Зрештою, це не тільки військових стосується, а й місцевих. Мародерство в місті. Війна, вона змінює людей», – розповіла пані Шавкун.

Військові заперечують причетність до мародерства

Військові звинувачення місцевих відкидають. Кажуть, що не причетні до мародерства, а якраз навпаки – борються з ним, розповів у коментарі Радіо Свобода прес-офіцер 28 механізованої бригади, яка зараз тримає оборону в Мар’їнці, Павло Омельченко.

Навпаки, якщо там десь поблизу військові, то люди задоволені, бо військові стримують мародерство. Останнім часом мені нічого невідомо про такі випадки
Павло Омельченко

«У наших військових, з тими мешканцями, які там є, нормальні відносини. Навпаки, якщо там десь поблизу військові, то люди задоволені, бо військові стримують мародерство. Останнім часом мені нічого невідомо про такі випадки», – запевнив військовий.

Наразі в місті, за інформацією Ірини Шавкун, залишається близько шести тисяч жителів. Жінка, яка також займається волонтерською діяльністю, запевняє, що в місто надходить достатньо продовольства. Немає особливих перебоїв також з водопостачанням та електроенергією. З незручностей найбільше нарікає хіба на відсутність мобільного зв’язку. Однак, силовики не впевнені, що затишшя в Мар’їнці триватиме довго.

Ми знаємо про величезну кількість сепаратистів довкола Мар’їнки – Дейдей

В понеділок позиції українських військових атакували шість танків, БТРи, та БМП, про це в коментарі Радіо Свобода розповів колишній командир батальйону «Київ-1», бійці якого заразразом з 28-ю бригадою тримають оборону в Мар’їнці, Євген Дейдей. Також він розповів, що один з броньовиків вдалось підбити, після чого сепаратисти зупинили атаку і відступили. Побувавши в Мар’їнці, координатор підрозділу переконаний, що невдовзі слід чекати, ще масштабніших сутичок.

Ми знаємо, що величезна кількість сепаратистів стоїть довкола Мар’їнки
Євген Дейдей

«Розвідка у нас працює. Ми знаємо, що величезна кількість сепаратистів стоїть довкола Мар’їнки. В Кураховому є висоти, які можна зайняти. Також там є ТЕЦ і кураховське водосховище досить велике. А це стратегічно важливий об’єкт. Я думаю, що вони будуть за нього битись. А тепер, на додачу до всього, це ще й справа принципу для них», – вважає Дейдей.

Відтак, евакуація, може знову стати актуальною. Хоча, зазначає Ірина Шавкун, за рік бойових дій, люди вже звикли до вибухів в місті. За підрахунками волонтерки, впродовж цього часу, в Мар’їнці руйнувань зазнали 350 об’єктів.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG