Доступність посилання

ТОП новини

Відкритість даних – головний крок до подолання корупції в Україні – радник прем’єра


«Найбільше нині українці потребують інформації, яка дозволить їм повною мірою контролювати українську владу» – Денис Гурський

Однією з причин корупції в Україні часто називають брак інформації про те, що робить влада, розпоряджаючись грошима платників податків, а також, часто створюючи преференції приватним особам чи компаніям. Якщо цю таємницю, то всі порушники і зловмисники будуть виявлені. Денис Гурський, радник прем’єр-мінстра з питань відкритості інформації, активіст і керівник громадської організації «SocialBoost» в інтерв’ю «Голосу Америки» заявив, що відкритість даних є головним кроком до подолання корупції в Україні.

– Якої саме інформації потребують нині українці?

– Найбільше нині українці потребують інформації, яка дозволить їм повною мірою контролювати українську владу і переконатися в тому, що українську корупцію в Україні буде остаточно знищено, переконатися в тому, що принципи децентралізації, які покладено в основу відповідної реформи, працюють і місцеві бюджети витрачаються на місцевому рівні, що українці мають контроль над тими бюджетами, і можуть постійно знаходитися в діалозі з місцевою владою щодо витрачання цих коштів.

– На чому саме зосереджуєтеся ви?

– Відкриті дані – це просто надзвичайного розміру масиви інформації, які структуровано переведено до машинно-зчитувального вигляду, і які буде розміщено на державному порталі відкритих даних data.gov.ua. Портал вже створено, і він є точкою входу у відкриті дані уряду не тільки пересічного громадянина, який може подивитися таблиці, карти, графіки, але й програмістів, які можуть створювати мобільні веб-додатки, які є цифровими сервісами, що базуються на основі відкритих даних.

– Людина може дізнатися за допомогою ґаджета, навіть коли автобус приїде на конкретну зупинку, так?

– Це дуже простий сервіс. Насправді інформації настільки багато, що кількість сервісів, які українські громадяни зможуть отримувати, будуть сягати тисячі. І оскільки в українців дуже багато планшетів, то на сьогодні ви зможете обрати кращу школу за результатами іспитів, скористатися іншим маршрутом, подивитися техногенну ситуацію у вашому районі, чи скорелювати ціни на нерухомість.

– А чому цього досі немає, чи є?

– В попередньої влади не було політичної волі до створення такого проекту. Але перший в світі проект, який почав займатися відкритими даними, було створено в 2006 році у Великій Британії. І після цього це стало світовим трендом, і зараз такий проект вже дуже добре розвинений в США і нарешті прийшов в Україну.

– Чи є у США приклади проектів, які були б цікаві українцям?

– В Україні ми відчуваємо підтримку не лише урядових організацій США, але й громадських організацій. В США, з державного боку, наприклад, є портал відкритих даних data.gov, є портал витрачання державних коштів www.usaspending.gov. Але громадські організації тут дуже цікаві, бо є тисячі активістів, ІТ-працівників, які створюють веб-додатки в кожному місті окремо, і ці організації готові ділитися не тільки шматочками коду, але й власним досвідом, ідеями. Також дуже активна ІТ-діаспора, яка хоче допомагати Україні, знаходячись в США.

– Як щодо безпеки і захисту персональних даних, адже через відкритість ця інформація може бути доступна і для зловмисників?

– Відкриті дані – це передусім деперсоналізована інформація, тобто неможливо завдати шкоду окремому громадянину чи компанії, використовуючи ці дані. При цьому принцип повторного використання лежить в основі проекту, чим більше дані обробляються, змішуються, тим краще.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG