Доступність посилання

ТОП новини

Із Україною воює слабка Росія і «ще слабший» Путін (світова преса)


Володимир Путін (архівне фото)
Володимир Путін (архівне фото)

В атмосфері «таємниць Кремля» Путін набагато вразливіший, він у пастці – аналіз

Проблема ймовірної участі громадян Чехії і Словаччини у лавах проросійських збройних угруповань «ДНР» і «ЛНР«, що визнані в Україні терористичними, в чеських і словацьких ЗМІ обговорюється досить активно. У полі їхнього зору, серед іншого, і заробітки іноземних найманців. Про це більше в останньому числі чеського тижневика Týden. Тим часом американський бюлетень Brookings аналізує ресурси, які має Росія, і робить висновок, що «Росія слабка, а Путін ще слабший». Про довготривалу воєнну операцію, яку проводить Росія проти України, про війну на виснаження пише швейцарська газета Neue Zuercher Zeitung. А про те, чи приїде до Росії папа Римський Франциск, пронозами ділиться італійська Corriere della Sera.

«Чехи і словаки воюють в Україні на боці сепаратистів» – статтю під таким заголовком вмістило останнє число популярного чеського тижневика Týden. Про це, зокрема, поділився в розмові один словак, «на прізвисько Сойка, за званням старший лейтенант. Інші чехи та словаки, за його словами, не мають командирських функцій, є рядовими, часом консультантами». Мотивів, чому чехи і словаки ідуть воювати в Україні, на думку одного зі словаків, кілька: «...дехто хоче будувати кар’єру в армії, іншого вигнала з дому відраза до споживацького способу життя, або ж пошук пригод. Але є й чехи, які мають російське коріння й відчувають обов’язок «захищати російських громадян». Немов би то чехи і словаки отримують за службу від сепаратистів приблизно 8 тисяч гривень, пояснив один із словацьких вояків. Натомість міністерства закордонних справ Чехії й Словаччини не володіють інформацією про участь громадян їхніх країн у військових діях в Україні, наголошує чеський тижневик.

Павел Баєв – автор аналізу в авторитетному американському аналітичному бюлетені Brookings – вважає, що спроби залякувати світ, особливо сусідів, демонструють слабкість, а не силу Росії. Всупереч величезному військовому параду на честь 9 травня в Москві, «військова міць слабне, а відсутність у Росії переконливих і конструктивних політичних чи стратегічних цілей стосовно України деморалізує таємно введені туди війська», наголошує автор. До того ж, упродовж останнього року Росія не контролювала військові видатки, економісти це розуміють і вважають, що цього року, ймовірно, потрібно очікувати «значне скорочення оборонного бюджету». Сумніви викликає ще одна російська «міць» – постачання газу до Європи. Ціна на енергоресурси падає, слабкість економіки мала приховати анексія Криму. Та в атмосфері «таємниць Кремля» Путін набагато вразливіший, «він у пастці, Росія слабка, а Путін ще слабший», робить висновок автор аналізу Павел Баєв.

«СРСР був чеснішим від Росії у воєнному плані», – вважає відомий американський політолог Адріан Каратницький. В аналізі, який опублікувало нинішнє видання швейцарської газети Neue Zuercher Zeitung, автор зазначає, що «Росія проводить в Україні довготривалу воєнну операцію, але тримає це в таємниці. Я не знаю жодної іншої такої держави у світі, яка б робила щось подібне. Навіть Радянський Союз був чеснішим: у 1980 році він просто за старим звичаєм увійшов на територію Афганістану». Як підтвердження, автор наводить приклад із недавно ухваленого закону, який забороняє говорити про загиблих російських військових у мирний час. Тим самим Путін говорить: «Ми провадимо війну, але не можемо про неї говорити». На думку політолога, не дійде до великомасштабного наступу з метою захоплення українських теренів, а буде тривати війна «на рівні виснаження». Тим більше, що в Росії вже й так багато проблем. «Її економічні показники впали, країна відчуває на собі ефект від західних санкцій. До того ж, у декотрих російських регіонах різко підстрибнула злочинність, що також є наслідком війни в Україні».

А у Ватикані в середу чекають кремлівського господаря, але «чому папа не закриває двері перед Путіним?» – запитує італійський щоденник Corriere della Sera.У Ватикані уважно проаналізували інтерв’ю Путіна Corriere della Sera, назагал воно було оцінене позитивно. «Між тим фраза Путіна «я не агресор» викликала в багатьох здивування на тлі конфлікту в Україні», зазначає газета. У дійсності для Святого Престолу «Путін залишається необхідним і цінним співрозмовником у питанні протистояння ісламському тероризму на Близькому Сході». У Ватикані подейкують, що «справжньою перемогою для Путіна було б переконати патріарха Кирила запросити папу Франциска до Москви».

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG