Доступність посилання

ТОП новини

Екс-керівник МНС: не можуть два пожежники працювати за п’ятьох-сімох


Пожежники біля палаючої нафтобази «БРСМ-нафта», що під Васильковом на Київщині. 9 червня 2015 року
Пожежники біля палаючої нафтобази «БРСМ-нафта», що під Васильковом на Київщині. 9 червня 2015 року

«Технопарк старий, нафто- і газопроводи старі, техніка пожежна стара, розрахунки недоукомплектовані, заробітна плата дуже мала» – Рева

Григорій Рева
Григорій Рева

Пожежа на нафтобазі «БРСМ-нафта» під Васильковом на Київщині, що почалася 8 червня у другій половині дня, може бути повністю локалізолована до ночі з вівторка на середу, кажуть офіційні представники. МВС порушило справу за статтею «порушення правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах або вибухонебезпечних цехах». Серед причини пожежі у міліції розглядають грубі порушення правил зберігання нафтопродуктів, технічну складову і навмисний підпал. У компанії «БРСМ-нафта» основною версією пожежі на нафтобазі під Васильковим на Київщині назвали навмисний підпал. Про гасіння пожеж такого типу, а також проблеми пожежної служби України Радіо Свобода розмовляло з колишнім міністром надзвичайних ситуацій Григорієм Ревою, який займав міністерську посаду в 2002-2005 роках.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Як взагалі гасяться пожежі такого типу?

Те, що я бачив по телевізору, це – жах
Ці пожежі гасяться класично і дуже багато таких випадків у нас було. Але такі наслідки, як нині, – це вперше за все існування України

– Взагалі такі пожежі гасяться дуже класично. Але якщо своєчасно була викликана пожежна охорона! Це, по-перше. А по-друге, якщо вимоги будівельних норм і правил витримані. Те, що я бачив по телевізору, це – жах. Я розумію, що взагалі, коли виїжджає бойовий розрахунок на гасіння такої пожежі, якщо горить резервуар, він його спочатку охолоджує і сусідній резервуар теж охолоджує. Потім готується до пінної атаки, атакує те, що горить. Якщо навіть не вдається, то всі – а в практиці було мільйон таких пожеж – гасилися дуже добре. І десятитисячники – тобто, резервуари, які містили десять тисяч тон і більше. Але, я так думаю, що там не витримані перш за все будівельні норми і правила. Якщо це правда, що півтори години вони гасили пожежу самі, то Ви розумієте. Ну і по-третє, я так подивився, як там можуть бути приватні автомобілі під час гасіння пожежі? Хоча, звичайно, критикувати всі розумні, це – легко. Але ці пожежі гасяться класично і дуже багато таких випадків у нас було – і в Харкові, і в Кременчузі. Але такі наслідки, як нині, – це вперше за все існування України.

Пожежа на нафтобазі під Києвом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

– А от коли саме нафтопродукти горять, то яка специфіка гасіння пожежі?

Я не знаю, хто спочатку там гасив. Це непрофесіонали, мабуть, були. Я на місці не був і говорю «заочно»

– Дивіться: водою не можна гасити, тому що починає кипіти і стається викид. Якщо вода потрапляє, нагрівається і цей нафтопродукт або бензин теж. Тоді може бути викид. Він так і стався, цей викид нафтопродуктів. Тому що поливали водою! Я не знаю, хто спочатку там гасив. Це непрофесіонали, мабуть, були. А може там була пожежна машина добровольців. Я ж не знаю структуру і таке інше, я на місці не був і говорю «заочно»... Я розмовляв, мені багато телефонували командирів.

Якщо беремо розрахунок класичний, – це два автомобілі. Десь до 15 чоловік. А замість 15 нині буде 6 чи 5

Ну, і друге, пожежна охорона сьогодні без голови. Чому? Протягом 10 років ні одного міністра-професіонала, а вже сьогодні й міністерства немає, не було. Після мене професіоналів не було. І всіх скорочували і доскорочувалися, що на бойовому розрахунку сьогодні – візьміть навіть Київ – пожежну частину на автомобілі, якщо беремо розрахунок класичний, – це два автомобілі. На одному повинно бути 7 чоловік, на другому 6, а також диспетчер. Десь до 15 чоловік – це бойовий розрахунок класичний. А замість 15 нині буде 6 чи 5, тому що один у відпустці, один захворів, і не комплект… Чому? Поскорочувались до того, що далі нікуди... Ну, наприклад, танк. У ньому екіпаж 5 чи 4 особи. Не може ж двоє виконувати роботу за п’ятьох. Так і в пожежній машині. Треба рукави розкладувати, стволи, йти в розвідку, ставити на посту безпеки спостерігача. Ті, що пішли в розвідку в газо- і димозахисних апаратах, повинні їх мати. Тому, дуже багато проблем.

(Під Києвом продовжують горіти резервуари з нафтою)

І на перспективу найближчих 20 років, ситуація буде тільки гіршою. Технопарк старий. Нафтопроводи старі, газопроводи старі, техніка пожежна дуже стара. Бойові розрахунки недоукомплектовані. Заробітна плата дуже мала

І на перспективу найближчих 20 років, ситуація буде тільки гіршою. Чому? Перш за все, технопарк старий. Нафтопроводи старі, газопроводи старі, техніка пожежна дуже стара. Бойові розрахунки недоукомплектовані. Заробітна плата дуже мала. Чисельність невідпрацьована. А це дуже потужна служба, яка кожні 2 хвилини їде на допомогу. І вона повинна керуватися професіоналами. Тому дуже багато проблем.

– Як виглядає, ця нафтобаза розташована поруч з іншою нафтобазою, а також із військовою частиною, де є боєприпаси…

Розташування – як можуть дві нафтобази бути поруч? Повинні бути розриви так звані
Два чоловіка не можуть виконати роботу за п’ятьох чи сімох

– Так, це порушення вимог будівельних норм, це не пожежні норми, а будівельні, які державою затверджені. Я не знаю, як вони там будували. Це жах! І далі, найголовніше з тих причин, що на сьогодні майже ліквідований Держпожнагляд. Що мається на увазі? Що сьогодні хто хоче, те й будує, де хоче, там і будує. А в державі повинно все регулюватися. Розташування – як можуть дві нафтобази бути поруч? Повинні бути розриви так звані.

На сьогоднішній день служба пожежної охорони, хоч вона «01», вона бойова служба, вона в бойовій готовності. Але техніка стара і дуже скоротили до неможливості бойові розрахунки і два чоловіка, як вже казав, не можуть виконати роботу за п’ятьох чи сімох. Двоє бійців не можуть зробити це. Тому й дожилися до такого.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG