Доступність посилання

ТОП новини

Режим Путіна знищує економіку Росії – експерти


©Shutterstock
©Shutterstock

Санкції за агресію проти України, дешева нафта й пострадянська економіка – причини рецесії та збідніння населення Росії

Брюссель Агресія Росії й старі способи господарювання дорого обходяться для її економіки та є причиною збідніння людей. Про це заявляють експерти Світового банку. З одного боку, до спаду призводить здешевлення нафти. З іншого санкції західних держав, що вже нині позбавляють російську казну величезних доходів. Тим часом, українська економіка вже поглинула перший шок і шукає нові можливості експорту й імпорту, пояснюють Радіо Свобода європейські експерти.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Російська економіка переживає глибокий спад і це є наслідком агресії в Україні та низьких цін на нафту, констатують світові економісти. Президент США Барак Обама минулими вихідними на саміті «Групи семи» навіть назвав цифру, що свідчить про послаблення Росії: її Центробанк вже втратив 150 мільярдів доларів держрезерву.

Неоптимістичні дані для російських державних економістів оприлюднив і Світовий банк. Його представниця Біржіт Гансл, автор доповіді з прогнозами для економіки Росії, зокрема зауважує: цього й наступного року рівень збідніння серед росіян зростатиме, а це не додає підстав для оптимізму щодо очікувань від російської економіки.

З досвіду інших країн, на які накладали санкції, напрошується висновок: економічна рецесія в Росії з часом неминуче поглибиться
Біржіт Гансл

«Ми спостерігаємо збідніння населення, а це погана новина для російської економіки, адже знижується споживання, а саме це є її двигуном, – каже економічний аналітик. – Так само, з досвіду інших країн, на які накладали санкції, напрошується висновок: економічна рецесія в Росії з часом неминуче поглибиться. Зокрема, через скорочення іноземних та домашніх інвестицій. Росії варто подумати, як їй далі жити в такій ситуації».

«Темний світанок нової ери» – прогноз Світового банку щодо економіки РФ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Російська економіка «менш диверсифікована, ніж у середині 90-х»

Але справа не лише в безпрецедентних санкціях, накладених на Росію через її роль в українській кризі. Колишній міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт констатує, що ситуацію погіршили і розвал світового ринку нафти, і однобока структура російської економіки.

Карл Більдт
Карл Більдт

«Очевидно, Росія є країною, економіка якої дуже широко базована на сировинній продукції. Вона нині навіть менш диверсифікована, ніж у середині 90-х. Вона істотно недоінвестована і ця тенденція спостерігалася ще до нинішньої кризи» – каже дипломат, додаючи, що Росія стала «надто непередбачуваною державою, аби туди йшли інвестиції. Навіть більша частина приватних інвесторів із самої Росії інвестує за кордон».

Експерт із Центру досліджень європейської політики Стівен Блокманс каже, що в нинішній ситуації й українська економіка страждає. Зокрема, через те, що була тісно пов’язана із економікою Росії.

«Звичайно, як наслідок війни, санкцій щодо Росії та обмежень торгівлі з боку Росії українська економіка спадає. Але початковий шок вже пройшов, поглинувся економікою, яка починає консолідуватися й шукати нові виходи і щодо перерваного експорту, і в імпорті свого товару», – наголошує брюссельський експерт.


На цю ж тему:

08.06.2015
«Санкції послаблюють режим Путіна» – Веселовський

«На першому етапі вони вдарили і злякали, а на другому починають відрізати інновації і перспективи. І це найстрашніше для Російської Федерації» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG