Доступність посилання

ТОП новини

МВФ має для України 4-річний «план Маршалла»


«Це 40 мільярдів доларів загального фінансування: 17,5 від МВФ, ще 8 мільярдів від інших донорів та фінансових установ. Решта 15 мільярдів – це реструктуризація боргу»

Заступник директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Девід Ліптон заявив, що Україна повинна продовжувати структурні реформи, серед яких – суттєва дерегуляція, реформа податкової системи та приватизація державного майна. Але одним з головних викликів залишається банківська система.

Україна повинна вирішити проблему з банками, які створюють не лише фінансові проблеми
Девід Ліптон

«Україна повинна вирішити проблему з банками, які створюють не лише фінансові проблеми. Вони створюють значно більші проблеми. Багато банків перебувають під контролем олігархів, які використовують їх з особистою метою. На початку цього року була інтервенція. Один з банків отримав 15 мільярдів гривень депозитів і видав 13,5 мільярдів гривень кредитів власнику банку. Так, переговори з таким власником щодо рекапіталізації справа складна, коли він близький друг представника вищого керівництва країни. Подібна проблема існує в усій банківській сфері країни», – сказав Ліптон.

Заступник директора-розпорядника додав, що МВФ і надалі підтримуватиме Україну і має для неї «план Маршалла».

Наша програма у розмірі 17,5 мільярдів доларів становить більше 10% від ВВП, що більше ніж «план Маршалла» для будь-якої країни в Європі
Девід Ліптон

«Наша програма у розмірі 17,5 мільярдів доларів становить більше 10% від ВВП, що більше ніж «план Маршалла» для будь-якої країни в Європі. Чи цього досить? Сподіваюся, що так. Ми намітили 4-річний план зі стабілізації та розвитку. Це 40 мільярдів доларів загального фінансування: 17,5 від нас, ще 8 мільярдів від інших донорів та фінансових установ. Решта 15 мільярдів доларів – це реструктуризація боргу», – заявив заступник директора МВФ.

За словами Девіда Ліптона, 40 мільярдів доларів для країни, ВВП якої становить трохи більше ста мільярдів доларів – це серйозні зусилля.

Що буде сприяти більш рішучій стабілізації України? Більше резервів, більше фінансування для українського бюджету. Ми створили пакет, який зробить свою справу
Девід Ліптон

«Давайте не забувати: післявоєнний «план Маршалла» був створений як план з підтримки реконструкції зруйнованих країн Західної Європи. Що він дійсно зробив – він надав фінансування, що дозволило країнам, які не мали жодної доходної бази, уникнути друку грошей, інфляції та фінансової кризи в розпал перебудови. Це була фінансова стабілізація. Що буде сприяти більш рішучій стабілізації України? Більше резервів, більше фінансування для українського бюджету. Ми створили пакет, який зробить свою справу», – заявив Девід Ліптон.

Заступник директора-розпорядника МВФ нагадав досвід Польщі, яка пройшла через складні економічні реформи і є єдиною країною у ЄС, яка не мала економічної стагнації з 2009 року.

Вам потрібні реформатори; вам потрібні люди, які мають правильні ідеї, правильне бачення, потрібну кількість енергії
Девід Ліптон

«Для успіху потрібно 4 фактори. По-перше, вам потрібні реформатори; вам потрібні люди, які мають правильні ідеї, правильне бачення, потрібну кількість енергії. Польща сформувала кадри орієнтованих на реформи людей. По-друге, Польща розробила велику стратегію. По-третє, була неймовірна зачарованість Західною Європою. Поляки та інші країни колишнього соцтабору бачили себе європейцями, які повинні бути возз'єднані з Європою. Їхнє бачення було простим: бути нормальними, і бути нормальними означає бути частиною Західної Європи. Четверте – це зовнішня підтримка, необхідна для стабілізації економіки», – наголосив Девід Ліптон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG