Доступність посилання

ТОП новини

Лауреат Нобелівської премії пішов з посади через коментарі про жінок-науковців


Лауреат Нобелівської премії,британський науковець Тім Гант
Лауреат Нобелівської премії,британський науковець Тім Гант

Слова британського професора Тіма Ганта підняли на поверхню тему дискримінації жінок у наукових колах

Лондон – Лауреат Нобелівської премії британський науковець Тім Гант подав у відставку зі своєї посади в університетському коледжі Лондона через його суперечливі коментарі щодо жінок-науковців. Професор Гант вже вибачився за можливу образу жінок, наголосивши, що він не мав на увазі у якийсь спосіб принизити внесок жінок-науковців до процесу наукових досліджень. 72-річний британець також додав, що його слова, які пролунали на урочистому обіді для жінок-делегатів Всесвітньої конференції наукових журналістів у Південній Кореї, були радше жартом, у якому була доля істини. Втім, навколо цих слів професора Ганта розгорівся справжній скандал.

ЗАВАНТАЖИТИ

Професор Тім Гант, який здобув Нобелівську премію 2001 року в царині фізіології за винайдення засобів виявлення протеїнових молекул, які контролюють клітини, і був також посв’ячений у сан Лицаря королевою Єлизаветою ІІ, попросив вибачення після того, як заявив, що жінки-науковці не можуть сприймати критики без того, аби не пустити сльози. Професор Гант також сказав, що стосунки між чоловіками і жінками у наукових лабораторіях заважають роботі.

У своїй промові у Південній Кореї Тім Гант, зокрема, зазначив: «Я мав певні проблеми з дівчатами у лабораторіях. Три речі відбуваються зазвичай, коли дівчата є у лабораторіях. Ви у них закохуєтесь, вони закохуються у вас, і коли ви їх критикуєте, вони просто плачуть».

Слова уславленого британського науковця здобули неабиякий розголос. Його коментарі поширила у Твіттері директор курсу наукової журналістики університету лондонського Сіті Конні Сен-Луї, яка також була свідком заяви професора Ганта на урочистому обіді у Південній Кореї.

«Слова професора Ганта підняли на поверхню тему дискримінації жінок у наукових колах. Чи ж цей Нобелівський лауреат і надалі думає, що ми живемо у часи королеви Вікторії у ХІХ сторіччі?» риторично запитувала Конні Сен-Луї.

Звісно, професор, повернувшись до Лондона, вже здав справу, що стало наслідком таких його слів. Але раптом він став такою собі знаменитістю з дещо інших причин, відмінних від його по-справжньому революційних наукових досягнень. Тіма Ганта почали запрошувати на теле- та радіопрограми, ставлячи йому більш-менш те саме запитання – що ж саме він мав на увазі щодо жінок у наукових лабораторіях? Як видно, сам професор Гант аж ніяк не очікував такого розголосу від його, як йому здавалося, безневинних слів за обідом.

«Я, звісно, лише можу визначити себе як «шовіністську свиню» у своєму ставленні до жінок. Я хочу цілковито і однозначно просити вибачення перед усіма жінками, не лише науковцям. Мої слова були необачними і напрочуд дурними. Я, власне, мав на увазі щось таке легенько-гуморне, навіть іронійне, а все це, на жаль, було витрактовано досить серйозно», сказав професор Тім Гант у своєму інтерв’ю «Бі-Бі-Сі».

Королівське наукове співтовариство дистанціюється

Лауреат Нобелівської премії професор Тім Гант є, окрім решти його солідних звань, ще й членом поважного Королівського наукового співтовариства, яке, у свою чергу, моментально дистанціювалося від слів свого уславленого члена, оприлюднивши спеціальну заяву з цього приводу. Королівське наукове співтовариство специфічно наголосило, що має на меті залучати більшу кількість жінок до наукової діяльності.

«Королівське наукове співтовариство вважає, що для того, аби досягти максимальних результатів, наука має використовувати всі можливості і потенціал усіх представників суспільства. Багато талановитих людей не використовують свій науковий потенціал із причини низки моментів, пов’язаних із їхньою статтю, і наше співтовариство налаштовано допомогти у подоланні цих випадків», зазначено у заяві, оприлюдненій Королівським науковим співтовариством.

На кожну фразу професора Ганта – нова феміністка-науковець

Підсумовуючи, варто сказати, що слова британського науковця викликали справжній жвавий і емоційний відгук на різних рівнях, і не лише у наукових колах. Як зазначають у Сполученому Королівстві, та тема, яку підняли кілька речень Нобелівського лауреата, висвітила серйозну проблему, дати раду з якою намагатимуться вже найближчим часом.

Алісон Кроссвелл, наукова дослідниця Оксфордського університету вбачає ще й дещо неочікуваний розвиток цієї історії. А саме підвищення інтересу до ідей фемінізму у жіночих наукових колах не лише Британії, а й цілого світу.

«На кожну подібну фразу Тіма Ганта, з’являтиметься ще одна жінка у наукових колах, яка зацікавиться ідеями фемінізму. Тож не дивуйтесь, чому так багато жінок стають феміністками», – заявила Алісон Кроссвелл.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG