Доступність посилання

ТОП новини

Речник командира полку «Азов»: прикро, що конгресмени США забули про Будапештський меморандум


Бійці полку «Азов» на базі в селі Урзуф, Донецька область, листопад 2014 року (архівне фото)
Бійці полку «Азов» на базі в селі Урзуф, Донецька область, листопад 2014 року (архівне фото)

Добровольчий полк Національної гвардії України «Азов» наразі не має офіційного коментаря щодо рішення американських конгресменів не тренувати бійців полку за гроші США.

«Дуже добре, що конгресмени про це думають, тільки шкода, що вони забули Будапештський меморандум», – так Радіо Свобода прокоментував це рішення речник командира полку «Азов» Олександр Алфьоров.

Палата представників Конгресу США 10 червня ухвалила поправки до законопроекту «Про видатки на оборону у 2015 році», подані конгресменом-демократом Джоном Коньєрсом та конгресменом-республіканцем Тедом Його. Вони передбачають, що полк «Азов» не тренуватимуть за гроші США, а Україна не отримає американські переносні зенітно-ракетні комплекси (ПЗРК).

При цьому конгресмен Коньєрс назвав полк «Азов» неонацистським.

«Я вдячний, що Палата представників одноголосно ухвалила запропоновані мною зміни, покликані гарантувати, що наші військові не готуватимуть членів огидного неонацистського батальйону «Азов» і що небезпечні ПЗРК не потраплять до України та Іраку», – наводить слова Коньєрса його сайт.

Полк «Азов» у червні 2014 року брав участь у звільненні Маріуполя від бойовиків угруповання «ДНР». Нині бійці цього полку перебувають на передовій Маріупольського напрямку, зокрема, в районі Широкиного. У складі «Азова» є люди різних поглядів, у тому числі і праворадикальних.

Маріуполь, 5 вересня 2015 року
Маріуполь, 5 вересня 2015 року

Укладений у 1994 році Будапештський меморандум передбачав в обмін на відмову від ядерної зброї гарантії територіальної цілісності України. Цей меморандум підписали США, Велика Британія, Росія.

XS
SM
MD
LG