Доступність посилання

ТОП новини

Політичні проекти олігархів: хто проти кого? (Огляд преси)


Напередодні місцевих виборів міжусобна боротьба на політичному Олімпі виходить на новий рівень

Напередодні місцевих виборів міжусобна боротьба на політичному Олімпі виходить на новий рівень – Ігор Коломойський проти Петра Порошенка, Петро Порошенко проти олігархів, Дмитро Фірташ проти Арсенія Яценюка. Як пише тижневик «Фокус», у протистояння олігархів і влади ще більше різноманітності внесуть осінні вибори. Хоча правила їх проведення поки невідомі, підготовка до них йде повним ходом. За інформацією тижневика, група Дмитра Фірташа має намір знову зробити ставку на «Опозиційний блок», зібравши колишній електорат Партії регіонів та інших незадоволених постмайданівською владою. Ігор Коломойський, ймовірно, зробить ставку на новий проект – партію «Відродження» Віталія Хомутинника, яка боротиметься за симпатії південно-східного електорату. А ось на патріотичний електорат буде працювати проект «Укроп», який «приватівці» планують створити на початку липня. Президентська сила з форматом участі у виборчих перегонах лише визначається. Але один проект вже підготовлений. Львівський мажоритарник Дмитро Добродомов анонсував проведення в кінці червня з'їзду партії «Народний контроль». Цей проект в першу чергу буде конкурувати за голоси західних виборців із партією мера Львова Андрія Садового «Самопоміч». Відтак, як наголошує видання, з наближенням місцевих виборів нові альянси і зливи компромату будуть найнесподіванішими. Нудьгувати точно не доведеться.

Політичні проекти олігархів: хто проти кого? (Огляд преси)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Пише про підготовку топових політиків до виборів і тижневик «Новое время». Інформуючи про створення про новий проект Коломойського – «Укроп», видання зазначає, що партія навряд чи виб'ється за рамки регіонального проекту, але може стати одним з інструментів тиску на владу. Якщо до цього додати ще й таємний союз із Юлією Тимошенко, який, за інформацією тижневика, уклав колишній керівник Дніпропетровщини, виявиться, що Коломойський буквально обклав Блок Петра Порошенка і партію Арсенія Яценюка з усіх боків. Але така концентрація сил не означає початку гри на знищення. Як припускають експерти видання, за всією цією активністю стоїть бажання дніпропетровського мільярдера отримати більш вигідну позицію для торгів із владою. Що буде стояти на кону – дивіденди «Укрнафти» або щось більш значне – аналітики поки не беруться передбачити. Стаття називається «Форшмак з Укропом».

Відстежуючи недовгу поки що історію «війни з олігархами», тижневик «Коментарі» зауважив, що «бойові дії» ведуться проти дуже вузького кола осіб. Ніхто і не сперечається з тим, що «велика трійка» (Ахметов, Коломойський, Фірташ) дійсно досягла особливих успіхів, кожен у своїй сфері, за рахунок близьких відносин із владою. Однак, як наголошує видання, список українських мільярдерів не обмежується цими прізвищами. Усім зацікавленим доступні списки «топ-100» найбагатших українців. Деолігархізація та боротьба з олігархами – різні процеси. Їх легко сплутати, але саме на цьому і побудований пропагандистський ефект від кампанії із деолігархізації. «Трійка» об’єктивно втрачає вплив на українську політику, та це не означає, що цей вплив не перехоплюють інші. Але про інших менше говорять і пишуть. Деолігархізація могла б відбутися в Україні, наголошує тижневик. Достатньо провести судову реформу та завершити формалізацію прав власності. Адже шлях великого власника у владу в першу чергу мотивований страхом за своє майно. Якби власник був упевнений в тому, що свої права він зможе відстояти в суді, він не витрачався б на підкуп депутатів і міністрів. Про можливих сценаріїв деолігархізації йдеться в статті «На олігархів почнуть полювання по-новому».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG