Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджан лише грає в Європейські ігри, а до цінностей європейських ще далеко – правозахисники


У Києві правозахисники пікетували посольство Азербайджану
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Українські правозахисні організації вимагають звільнення політичних в’язнів Азербайджану

Владислав Красінський

Напередодні відкриття Європейських ігор у Баку українські правозахисники пікетували посольство Азербайджану. Активісти намагаються привернути увагу світової спільноти до політв’язнів цієї країни. Кажуть: ці люди мають розбудовувати державу, а не сидіти за ґратами.

Активісти проекту «Київський будинок прав людини» розповіли, що в Азербайджані проти громадських діячів, які вимагають дотримання демократичних цінностей, постійно порушують кримінальні справи. В основному, за сфабрикованими звинуваченнями у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі та у економічних злочинах.

Експерт Української Гельсінської спілки з прав людини Дар’я Свиридова каже, що політв’язнями в Азербайджані стають, зокрема, ті, хто активно займається правозахисною діяльністю.

Азербайджан лише грає в ігри Європейські, а насправді до дотримання прав людини, до цінностей європейських ще далеко
Дар'я Свиридова

«Ми в черговий раз хочемо скористатися нагодою і нагадати, що, на жаль, Азербайджан лише грає в ігри Європейські, а насправді до дотримання прав людини, до цінностей європейських ще далеко. Ми сподіваємося, що нас почують, в тому числі почують тих політв’язнів, які фактично є гласом прав людини в цій країні. Останнім, заарештованим», − розповіла вона.

Символіка Європейських ігор в Баку, 10 червня 2015 року
Символіка Європейських ігор в Баку, 10 червня 2015 року

Активісти кажуть, що наразі ситуація з правами людини в Азербайджані викликає серйозне занепокоєння правозахисних організацій по всьому світу.

Національна влада Азербайджану просто зачищає медійний та політичний простір
Михайло Тарахкало

«Це переслідування за політичними мотивами. Фактично національна влада Азербайджану просто зачищає медійний та політичний простір для того, щоби не було інших точок зору, щоби ніхто не виражав свою критику. Аби не було жодних опозиційних думок у країні», − сказав правозахисник Михайло Тарахкало.

Також він зазначив, що особисто знайомий із Інтігамом Алієвим – правозахисником, арешт якого минулого літа шокував європейських активістів, і сьогодні вимагає його звільнення.

«Ці люди постраждали виключно за ідею, за те, що вони хотіли, аби в їхній країні була демократія. Таких людей потрібно залучити до державного будівництва, а не знищувати політичними методами. Сподіваюся, що у найближчий час ситуація зміниться, і всі вони опиняться на свободі», − додав Тарахкало.

Активісти вимагали зустрічі із представником посольства, щоби передати свої вимоги, проте до них ніхто не вийшов. Охорона запропонувала передати плакати із фотографіями азербайджанських політв’язнів, а щодо особистої зустрічі із офіційним представником посольства − порадили зареєструватися на прийом через інтернет.

Щоправда, трохи пізніше, коли роз’їхалися журналісти – до правозахисників вийшов чоловік, що назвався «представником посольства», проте імені свого не назвав. Він переписав контактні дані активістів, а на зауваження, що не спілкується державною мовою, відповів: «на русском буду разговаривать».

Україна − демократична країна. Азербайджан теж, звичайно. Взагалі, бережіть себе, хлопці

«Україна − демократична країна. Азербайджан теж, звичайно. Взагалі, бережіть себе, хлопці», − прокоментував «представник посольства» сьогоднішню акцію.

Журналісту Радіо Свобода вдалося поспілкуватися із азербайджанською правозахисницею Малахат Насібовою. Через переслідування на Батьківщині їй разом із чоловіком, після ув’язнення та побиття співробітниками правоохоронних органів, довелося втекти до Норвегії.

Для Європи наразі економіка важливіша за демократію
Малахат Насібова

«Всі наші друзі наразі у тюрмі, проти них відкрито фальшиві кримінальні справи. Вони у дуже поганому стані, мають проблеми зі здоров’ям, тож потрібно вимагати для них дострокового звільнення. Ми зараз тут, у Європі, боремося за їхню свободу і хочемо, щоби у всьому світі знали, що відбувається в Азербайджані. Маємо надію, що протест дійде і до нашої країни, хоча це і важко, бо для Європи наразі економіка важливіша за демократію», – каже вона.

Малахат Насібова вважає, що дієвим механізмом захисту демократії в Азербайджані можуть стати санкції проти його найвищих чиновників. Адже усі вони мають великий бізнес у європейських країнах.

За останні рік у Азербайджані за ґрати потрапили: голова Центру моніторингу виборів та демократичних студій Анар Маммадлі, правозахисниця Лейла Юнус та її чоловік Аріф, голова правозахисної організації Human Rights Club Расул Джафаров, керівник Бакинської школи політичних студій Ільгар Маммедов та інші.​

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG