Доступність посилання

ТОП новини

Як росіяни збирають гроші на війну в Україні (світова преса)


Невідомо, скільки грошей зібрала ця мережа пожертвувань, хоча групи, знайдені New York Times, заявляють про мільйони доларів

Російські активісти збирають гроші, щоб оплатити війну в Україні, пишуть журналісти американської газети New York Times. Тим часом Bellingcat має нові докази того, що Росія сфабрикувала фотографії, які звинувачують Україну у збитті літака Малайзійських авіаліній минулого року. А Kyiv Post пише, що українська влада або не має жодної зацікавленості боротися з корупцією, або готова програти цю боротьбу.

Російські активісти збирають гроші, щоб оплатити війну в Україні, пишуть журналісти американської газети New York Times Джо Бекер і Стівен Лі Маєрс. Хоча групи активістів називають свої місії гуманітарними, більшість із них відверто підтримують бойові дії та допомагають технікою сепаратистам у Донецьку та Луганську.

«New York Times оглянув веб-сайти цих груп, їхні оновлення у соціальних мережах й інші ресурси та знайшов понад 10 груп у Росії, які збирають гроші на допомогу сепаратистам», – пишуть журналісти.

Кошти збираються за допомогою державних банків Росії, а також приватної системи терміналів компанії QIWI, яку пов’язують із Visa. Хоча більшість пожертвувань надходять із Росії, журналісти пишуть, що деякі кошти приходять через американські та європейські фінансові інституції, у тому числі Western Union та PayPal. Через західні санкції, цим компаніям заборонено вести бізнес із людьми чи групами, які внесені у чорний список.

Коли прес-секретаря PayPal Сару Фрює запитали про рахунки, за допомогою яких збиралися гроші для сепаратистів, вона сказала, що жоден із рахунків не є дійсним, і відмовилася від подальших роз’яснень.

«Невідомо, скільки грошей зібрала ця мережа пожертвувань, хоча групи, які знайшло видання New York Times, заявляють, що вони отримали мільйони доларів», – пишуть журналісти.

Хоча QIWI і закрила деякі рахунки, прибічники сепаратистів на Донбасі знаходять інші шляхи для отримання пожертвувань. «Група «Бетмен» 20 квітня написала на своїй сторінці у соцмережі, що всі її рахунки, окрім одного у російському банку «Сбербанк», були заблоковані. Однак 18 травня група опублікувала новий QIWI рахунок і заклик: «Донбас потребує вашої допомоги», – пишуть журналісти.

New York Times: «Більше ніж 10 груп у Росії збирають кошти на війну в Україні. Дослідження New York Times»

Нові сателітні фотографії ще раз доводять, що Росія сфабрикувала власні «фотодокази» того, що українська сторона начебто збила літак Малайзійських авіаліній у небі над Донбасом 17 липня минулого року, пишуть дослідники міжнародної групи Bellingcat. Завдяки пожертвуванням, компанії вдалося придбати сателітні фотографії датовані днем катастрофи о 11:08. Фотографії російської сторони мають часову позначу 11:32 та 11:40.

Зокрема, на новій фотографії видно, що український «Бук», з якого начебто, за твердженням російської сторони, збили літак, припаркований на власному місці. Однак на російській фотографії, цього «Буку» немає. На інших фотографіях видно чіткі різниці у ґрунті, рослинності та розташуванні військової техніки. За словами дослідників, це доводить те, що російська сторона редагувала фотографії та продемонструвала сфабриковані докази української причетності до катастрофи.

Засновник Bellingcat Елліот Хіґґінс: «Нові сателітні фотографії від 17 липня підтверджують, що Росія підробила докази щодо MH17»

Випадок таємничого зникнення парламентаря Сергія Клюєва показав, що український президент Петро Порошенко та прем’єр-міністр Арсеній Яценюк або не мають жодної зацікавленості боротися з корупцією, або готові програти цю боротьбу, пише українське англомовне видання Kyiv Post.

«Україна не є ближчою до створення чистої, компетентної та незалежної системи правосуддя ніж за часів колишнього президента Віктора Януковича», – пише газета.

У зникненні Клюєва звинуватять, обов’язково, генерального прокурора Віктора Шокіна, який не в змозі компетентно та чесно переслідувати у судовому порядку та судити корумпованих українських чиновників, вважає газета. Але Шокін є лише частиною проблеми. Справжня проблема полягає в українських політичних лідерах, які хочуть контролювати систему правосуддя, зазначає видання.

«Kyiv Post нарахував принаймні 30 осіб з оточення Януковича, які зникли після Майдану. Такі групи, як «Реанімаційний пакет реформ» нараховують 50 «втікачів» від кримінальних розслідувань. Це занижені підрахунки, які не включають у себе офіцерів «Беркуту», суддів нижчих рангів та інших», – пише видання.

Порошенко може як завгодно оцінювати власні досягнення у боротьбі з корупцією. Однак українці, знають, якою ситуація є насправді. «Без верховенства закону нова революція – це питання часу», – попереджає Kyiv Post.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG