Доступність посилання

ТОП новини

Фейк від LifeNews: мобільні оператори України знімають гроші з жителів «ЛНР» на АТО


По 10 гривень із кожного…

Російський телеканал LifeNews поширив дезінформацію про те, що, буцімто, українські мобільні оператори знімають кошти із жителів Луганської області на проведення АТО. Однак, представники мобільних операторів таке твердження спростовують. А у повідомленнях, які продемонстрував LifeNews, допущені помилки, а ім’я «відправника» не збігається із брендовою назвою мобільного оператора.

Російський телеканал LifeNews випустив сюжет із заголовком «Збагачення по-київськи», в якому стверджується нібито українські оператори мобільного зв’язку знімають кошти з рахунків мобільних телефонів мешканців окупованих території на підтримку антитерористичної операції на Донбасі, а також влаштовують «СМС-атаки», повідомили журналісти українського порталу Stopfake.org.

На основі цього сюжету російські та сепаратистські видання поширили новину.

«Абонентам українських мобільних операторів у «Луганській народній республіці» приходять дивні повідомлення від керівництва мереж. Зокрема, з них можуть знімати по 10 гривень на потреби так званої «АТО», яка ведеться проти них же самих», – повідомили на порталі «Русская Весна».

Представники українського мобільного оператора Life спростували твердження про нібито їхню участь у подібних SMS-розсилках. Крім того, якщо уважно розглянути СМС-повідомлення, які показують у сюжеті LifeNews, можна помітити деталі, що вказують на те, що українські мобільні компанії не мають стосунку до SMS-розсилок жителям окупованих території.

У сюжеті демонструють екран телефону, на який прийшло повідомлення від користувача Kievstar. Але мобільний оператор «Київстар» при надсиланні повідомлень абонентам від імені компанії використовує виключно ім’я, написане як офіційний бренд – «Київстар». До слова, в самому тексті повідомлення була допущена граматична помилка: слово «принадлежит» (російською) написали із помилкою – «прЕнадлежит».

Далі в сюжеті демонструють повідомлення, відправлене нібито користувачем оператора Life. Прес-служба компанії повідомила журналістам порталу StopFake, що «всі офіційні розсилки йдуть з офіційним написанням їх бренду, тобто зі смайликом і з маленької літери», а саме – life:)


На тему дезінформації:

08.06.2015
Український боєць: заяви для телебачення Росії зробив під тиском

«Зводили курок, клацали над головою, говорили, що я терорист і що мене потрібно розстріляти» далі
04.06.2015
Фейк: «Кібер-Беркут» розкрив інструкції США для України

Та продемонстрував «зомбо-методичку», яку буцімто розробили в США далі
02.06.2015
Звіт про «Боїнг», опублікований в «Новой газете», міг зробити концерн «Алмаз-Антей» – засновник Bellingcat

Адже зображення вказують на одну і ту саму місцевість далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG