Доступність посилання

ТОП новини

Курди вибили бойовиків зі стратегічного міста в Сирії


Бойові підрозділи сирійських курдів поблизу кордону Сирії і Туреччини, 15 червня 2015 року
Бойові підрозділи сирійських курдів поблизу кордону Сирії і Туреччини, 15 червня 2015 року

Бойові підрозділи сирійських курдів, підтримувані авіаударами США, ввечері 15 червня вибили бойовиків ісламістського угруповання «Ісламська держава» з ключового міста Тель-Аб’яд на кордоні з Туреччиною.

Тепер сирійські курди контролюють близько 400 кілометрів сирійсько-турецького кордону, через який на сирійську територію, утримувану ісламістами, проникали іноземні бойовики і здійснювалося постачання.

Визволення Тель-Аб’яда курдами – найбільша поразка бойовиків за останні місяці, раніше вони втратили Кобане, ще одне ключове місто на кордоні з Туреччиною. Курдські загони національної оборони, що діють за підтримки американської авіації, розширюють останніми місяцями свій контроль над територіями на півночі Сирії, де проживає курдське, арабське населення і представники інших етнічних меншин.

Успіхи курдських загонів викликали занепокоєння Туреччини, яка побоюється спалаху сепаратизму серед власної курдської меншини.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган висловив занепокоєння наступом курдських загонів, заявивши, що курди завойовують регіони, з яких втекли араби і турки. Бої поблизу кордону змусили понад 18 тисяч людей втекти до Туреччини із Сирії, кажуть волонтери.

Ердоган звинуватив Захід у підтримці курдських «терористів». За його словами, результатом цього стане загроза для турецького кордону.

Водночас курди заявили, що захищають населення всіх релігій і національностей у контрольованому регіоні.

XS
SM
MD
LG